Alexander De Croo waarschuwt voor Russische pogingen tot inmenging in verkiezingen

© REUTERS

Premier Alexander De Croo zal donderdagavond op een Europese top in Brussel de aandacht van zijn collega’s vestigen op Russische pogingen om de nakende Europese verkiezingen te beïnvloeden.

Bron: BELGA

“We hebben ernstige aantijgingen dat ze (Rusland, red) een actieve rol speelden om te proberen om onze democratie te beïnvloeden”, verklaarde De Croo voor aanvang van de top. “Die pogingen zijn onaanvaardbaar. We moeten alles doen om onze democratie te verdedigen”, klonk het.

In de aanloop naar de top stuurde De Croo samen met zijn Tsjechische collega Peter Fiala al een brief naar zijn collega’s om hen te informeren over de onderzoeken van de veiligheidsdiensten in beide landen naar het bestaan van een pro-Russisch netwerk dat onder meer probeert om de verkiezingen voor het Europees Parlement te beïnvloeden. De premier had vorige week al bekendgemaakt dat het federaal parket een onderzoek heeft geopend. 

De Croo en Fiala pleiten onder meer voor een nieuw Europees regime van sancties om deze Russische activiteiten te bestrijden. Ook moet er volgens hen bekeken worden of het mandaat van de Europese openbare aanklager toelaat om deze pogingen tot inmenging te vervolgen. Is dat niet het geval, dan mag een uitbreiding van dit mandaat niet uitgesloten worden, aldus de twee leiders. 

Aangezien het gaat om de laatste top voor de verkiezingen van 6 tot 9 juni, zal De Croo het thema op tafel gooien tijdens de gedachtewisseling met parlementsvoorzitter Roberta Metsola. Zij verzekerde dat haar instelling op dat vlak blijft samenwerken met alle autoriteiten. “Nu we een hectische campagneperiode gaan aanvatten, is het uiterst belangrijk om voorzichtig te zijn, vooral wanneer er wetten worden overtreden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen