Gasbommetjes ontploffen tijdens fuif, chiroleiding dient klacht in

© claudia neukermans

© claudia neukermans

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Tijdens de Tropical Night van Chiro Walfergem in fuifzaal ’t Jass zijn zaterdagavond enkele gasbommetjes ontploft. De fuifgangers begonnen meteen te klagen over pijnlijke ogen en luchtwegen en werden tweemaal geëvacueerd. “We hebben een klacht ingediend bij de politie”, zegt leidster Charlotte Heyvaert.

Guy Stevens

Fuifzaal ’t Jass op de Asphaltcosite in Asse was zaterdagavond goed volgelopen voor de jaarlijkse Tropical Night van Chiro Walfergem. Tussen 2 en 3 uur, tijdens de set van het populaire dj-duo Kastaar, sloeg de sfeer om toen heel wat fuifgangers begonnen te klagen over pijn aan de ogen en massaal aan het hoesten gingen.

“Er zijn twee gasbommetjes afgestoken tussen het volk”, zegt leidster Charlotte Heyvaert. “We hebben meteen de nooddeuren van de zaal opengezet zodat iedereen naar buiten kon.”

Verluchten

Na een kwartiertje verluchten mocht het feestende volk de zaal weer in. “Maar we hebben de brandweer toch maar op de hoogte gebracht en die is ter plaatse gekomen. De brandweermannen wilden de zaal checken en controles uitvoeren met een zuurstofmeter, dus hebben we ’t Jass een tweede keer ontruimd. Ze hebben de inhoud van de bommetjes geïdentificeerd als een vreemde stof.”

Pas na een kwartier verluchten met ventilatoren mochten de fuifnummers, van wie er intussen al enkelen naar huis waren gegaan, de zaal definitief weer binnen. “Het zuurstofgehalte in de zaal was toen weer in orde. We hebben er daarna nog een lange feestnacht van gemaakt. Heel veel volk was er niet weg, de zaal stond nog goed vol.” De dj’s speelden in op het voorval door meteen Gas Gas van Goran Bregovic te draaien.

Klacht

De jeugdbeweging zit wel enorm verveeld met het voorval. “De mensen begrepen wel waarom we de zaal moesten ontruimen, dus problemen of grote paniek hebben we niet gehad. Maar fijn is het zeker niet. Als jeugdbeweging betreuren we het dat een evenement voor en door jongeren wordt gesaboteerd. We hopen dat in de toekomst ook bij andere verenigingen de veiligheid van de fuifgangers en organisatoren niet in het gedrang hoeft te komen.”

Charlotte Heyvaert en haar medeleiders contacteerden de politie en dienden een klacht in tegen onbekenden. “Helaas hebben we geen enkel idee van wie het gedaan heeft.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen