Gabriela (16), Dikra (15) en Diego (17) leerlingen van de modeafdeling van het Scheppersinstituur tonen hun zelfontworpen outfits.© Patrick De Roo

Modestudenten Scheppersinstituut schitteren over catwalk met eigen creaties

Antwerpen, Deurne -

Dries Van Noten is gestopt… maar niet getreurd! De leerlingen Creatie en Mode van het Scheppersinstituut staan te popelen om zijn plek in te nemen. Dat ze talent hadden, toonden ze alvast op donderdag en vrijdag toen ze met hun eigen creaties flaneerden op de catwalk in het Oude Badhuis.

Niels Delport

De veertig leerlingen van de modeafdeling van de school blaken van trots. Het resultaat mag er dan ook zijn. De voorbije maanden zwoegden ze aan diverse kledingstukken en outfits. “Ik heb tijdens de eerste show veel gezweet, maar ze hebben er echt hun werk van gemaakt. Er zitten dan ook echt heel indrukwekkende stukken tussen”, vertelt leerkracht Ruud Anthoni met fierheid in zijn stem.

Ruud Anthoni.© Patrick De Roo

De leerlingen lieten zich inspireren door hun iconen. Zo baseerden zesdejaars Creatie en Mode Fikria Benamari (18) en Maïssa Bakalli (19) een van hun drie outfits op Marilyn Monroe. “We hebben een elegante, aanpassende galajurk gemaakt. Voor het ontwerp hebben we gewerkt met kenmerkende elementen van de Franse modeontwerper Azzedine Alaïa”, legt Maïssa uit.

“Later zou ik graag aan de slag gaan als modeontwerpster”, vult Fikria aan. “Ik hou van sobere, maar elegante kleding. Zelf draag ik een hoofddoek. Daarom wil ik bedekkende outfits maken die tegelijkertijd ook elegant zijn. Verder hou ik ervan om met knopenpatronen te spelen. Dus dat zal ik zeker ook verwerken in mijn toekomstige ontwerpen.”

Tie dye

Alles hebben de leerlingen zelf gedaan: van het ontwerp, tot de patronen, borduren, meet en paswerk… “Ik heb mijn inspiratie gehaald bij David Bowie”, glundert vijfdejaars Diego. Hij is de enige jongen tussen de veertig toekomstige modespecialisten. “Voor deze outfit heb ik mij gebaseerd op de kunstenaar Mark Rothko. Hij gebruikt ook vaak tie dye-technieken met veel kleurovergangen. Mijn lievelingskleur is blauw. Vandaar dat mijn hele outfit die kleur heeft.”

Daarnaast zijn de leerlingen niet alleen de ontwerpers, maar tegelijkertijd ook de modellen. Met hun creaties stonden ze donderdag en vrijdag zelf op de catwalk in het Oude Badhuis in Antwerpen-Noord. “Dat was spannend, maar tegelijkertijd ook heel fijn om te kunnen doen”, klinkt het bij Diego. “Of ik een modelcarrière zie zitten? Ik zou liever een eigen luxekledingmerk oprichten zoals Prada”, lacht hij.

Diego.© Patrick De Roo

 

Buiten de vijfde en het zesdejaars Creatie en Mode, staan ook de leerlingen van de richting Moderealisatie op de catwalk. Dikra (15) en Gabriela (16) bijvoorbeeld. Zij werkten rond Madonna. “Eigenlijk is Madonna voor iedereen een icoon”, vindt Dikra. “Mijn jurk is geïnspireerd door haar bruiloftsjurk. Daarvoor heb ik gewerkt met veel lagen.” “Ik heb me dan weer gebaseerd op de outfits die de artieste aanheeft op het podium”, vult Gabriela aan. “Daarom heb ik veel bling bling gebruikt.”

Gabriela.© Paptrick De Roo

Dikra© Patrick De Roo

Naast hun eigen creaties kreeg de modeafdeling van de school dit jaar een voorstel uit onverwachte hoek. In de Kerk van Jacobus de Meerdere in Kapellen is de Mariatroon uit het jaar 1714 momenteel in restauratie. In het midden van die houten troon bevindt zich een houten Mariabeeld dat ook gerestaureerd wordt. De modeleerlingen kregen carte blanche om de nieuwe outfit voor Maria te ontwerpen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Mode & Beauty