ISIS-vrouwen die willen terugkeren naar België reisden zelf twéémaal naar oorlogsgebied

© VRT

Bouchra en Tatiana, twee vrouwen uit Borgerhout die in 2013 naar het grondgebied van Islamitische Staat in Syrië trokken, willen terugkeren naar België. Dat blijkt uit een reportage van VRT-journalist Rudi Vranckx, die als eerste met ISIS-vrouwen kon praten.

Jef Van Hoofstat, Cedric Lagast

Beide vrouwen trokken in 2013 samen met hun intussen gesneuvelde echtgenoten naar Syrië en hebben kinderen met de Belgische nationaliteit. Nadat hun mannen sneuvelden, hertrouwden ze allebei met ISIS-strijders die nu spoorloos zijn. Nu zitten ze samen met honderden andere uit Raqqa gevluchte vrouwen en kinderen gevangen in het door Koerdische strijders gecontroleerde vluchtelingenkamp Al-Hol in het noorden van Syrië.

“Ik heb een fout gemaakt”, erkent Bouchra (25). “En ik ben zelf op eigen voeten naar hier gekomen, niemand heeft mij naar hier gesleurd. Maar kort nadat we deze stap hebben gezet, beseften we waar we in beland waren. We hebben spijt van onze fout, en we hopen dat we die fout kunnen rechtzetten.” Vranckx bracht ook een emotionele boodschap van de moeder van Bouchra mee, die haar dochter smeekt om terug te keren met haar kleinkinderen. Een boodschap die beide vrouwen tot tranen toe beweegt.

Tot twee maal toe vertrokken

Nochtans reisden Bouchra en haar schoonzus Tatiana tot twee keer toe naar ISIS-gebied, want in 2013 keerden ze even terug naar België om in ons land te bevallen, maar een jaar later trokken ze echter alweer naar Syrië. Op de sociale media sneerde Bouchra toen naar deradicaliserings-experten die hen na hun terugkomst hadden begeleid, en bedreigde ze politieagenten. “Het is jullie niet gelukt om ons tegen te houden. Wat in onze harten zit, zullen jullie er nooit uithalen”, stond toen op Facebook te lezen.

“Ze proberen je terug te lokken”, zegt Bouchra nu over die beslissing. “We hebben toegehapt op een zwak moment. Maar ik praat mijn fout niet goed.”

“Al geven ze ons twintig jaar celstraf...”

Dat er vermoedelijk straffen zullen volgen als ze terugkeren naar België, schrikt de vrouwen niet af. “Dat maakt niet uit”, zegt Tatiana (25). “Zolang mijn kinderen veilig zijn en naar school kunnen gaan, accepteer ik dat.”

Bouchra valt haar bij: “Al geven ze ons twintig jaar celstraf... Als ik maar weet dat mijn kinderen het goed hebben. We zitten hier nu ook in de gevangenis, dat is hetzelfde. Alleen hier weet niemand van uw bestaan.” En op de vraag of ze niet begrijpen dat België niet staat te springen om geradicaliseerde mensen terug te halen, antwoordt Bouchra: “Dat begrijpen wij ook.”

Juridisch vacuüm

Terugkeren wordt sowieso geen sinecure: de vrouwen worden momenteel gevangengehouden door de Koerden die Islamitische Staat versloegen. Die willen ISIS-strijders en hun families uiteraard niet tot in de eeuwigheid vasthouden, maar dan duikt het probleem van een juridisch vacuüm op: België onderhoudt geen diplomatieke contacten met de Koerdische verzetsstrijders in Syrië. Bovendien hebben de vrouwen geen Belgisch paspoort meer, en kunnen ze dus niet zomaar reizen.

In afwachting van een eventuele terugkeer naar ons land, behandelt het Belgische gerecht maandag - bij verstek - trouwens een rechtszaak voor terrorisme die tegen beide vrouwen (en de vrouw die hen geronseld zou hebben) was aangespannen. Allicht worden ze daar tot vijf jaar cel veroordeeld.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen