Voorzitter Sophie Rohonyi is ook Kamerlid voor DéFI.© BELGA

Franstalige vrouwenraad verliest financiering

De Conseil des femmes francophones de Belgique (CFFB), een belangrijke voorvechter van de feministische zaak, krijgt geen subsidies meer en dreigt te verdwijnen van het verenigingslandschap. Dat meldt voorzitter Sophie Rohonyi dinsdag in L’Echo.

Bron: BELGA

De beslissing werd genomen door het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen, die voor het eerst bevoegd is voor de analyse van de erkennings- en financieringsaanvragen van feministische organisaties.  

De vereniging verliest voor minstens vijf jaar haar erkenning als feministische koepelorganisatie, en een jaarlijkse financiering van 90.000 euro. “De Raad, die een vijftigtal verenigingen groepeert, dreigt net voor haar 120ste verjaardag ten onder te gaan”, aldus Rohonyi, die ook Kamerlid is voor DéFI. 

Verlies geboekt

Het Instituut kende tot nu toe een structurele subsidie van ongeveer 30.000 euro toe voor de activiteiten van de vrouwenraad. Zonder gebouw of materiaal kunnen de drie loontrekkenden van de organisatie, die via een andere weg gesubsidieerd worden, niet meer werken, aldus Rohonyi nog. 

Het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen baseert zijn beslissing op het verlies dat CFFB in 2022 boekte. 

De vrouwenraad kan de beslissing aanvechten bij het gerecht en kan beroep aantekenen bij staatssecretaris voor Gelijke Kansen en Gendergelijkheid Marie-Coline Leroy (Ecolo). Die laatste geeft geen commentaar op het dossier om elke vorm van inmenging te vermijden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer