camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Luigi Brugnaro, de burgemeester van Venetië sinds 2015.  Photo News

Hij haat kebabzaken, Elton John en dagjestoeristen

De burgemeester die Venetië aan het “opkuisen” is

Italië

-

Duizend euro boete en de stad verlaten: dat is de straf voor de “hufters” die het waagden water te koken en koffie te zetten onder een Venetiaanse brug. Burgemeester Luigi Brugnaro is daarmee niet aan zijn proefstuk toe. Hij liet boeken over homoseksualiteit uit scholen verwijderen, heeft een etiquettepatrouille en gaf het bevel om iedereen die “Allahu Akbar” roept meteen af te knallen. Wie is de man die Venetië overspoelt met absurde regeltjes?

De opvallendste maatregelen van de burgemeester Venetië in cijfers

“Ik ga het hier opkuisen, de rekening in orde brengen en dan ben ik weer weg.” Met die woorden zette Luigi Brugnaro (57) in 2015 zijn burgemeesterschap van de populaire Italiaanse badstad in gang. De ondernemer, die pas enkele jaren geleden als onafhankelijke zijn intrede in de politiek maakte, ging vier jaar geleden met het grootste deel van de Venetiaanse stemmen lopen. Intussen heeft hij ook een leger tegenstanders verzameld, door het invoeren van enkele controversiële maatregelen tegen toeristen én inwoners. Afgelopen week kregen twee Duitse backpackers nog een boete van bijna 1.000 euro en werden ze de stad uitgezet. De reden? Ze zetten koffie onder een Venetiaanse brug.

Twee Duitse toeristen kregen een stevige boete en moesten de stad verlaten voor het zetten van twee kopjes koffie onder een Venetiaanse brug.  AFP

En daarmee is Brugnaro niet aan zijn proefstuk toe. Niet lang nadat hij verkozen werd, begon hij met het ‘opkuisen’. Hij maakte onmiddellijk werk van een van zijn verkiezingsbeloftes: hij haalde 49 kinderboeken over homoseksualiteit uit de lagere scholen. “Ik heb het beloofd tijdens mijn campagne en ik heb het nu ook gedaan. Dat moeten hun ouders hen maar leren. Het is niet de taak van de school”, klonk het. “Thuis mogen ouders zich vader 1 en vader 2 noemen, maar ik moet denken aan de meerderheid van de families waar er een moeder en een vader is.”

Lgbt-organisaties van over de hele wereld waren niet te spreken over de beslissing. En bijna 300 Italiaanse schrijvers vroegen, uit solidariteit met de 49 anderen, om ook hun boeken te verbannen. Met de beslissing haalde Brugnaro zich ook de furie van een van zijn prominentste inwoners op de hals: Lgbt-boegbeeld Elton John heeft namelijk een huis in de Italiaanse stad. In een Instagrampost noemde de zanger hem “een extreem dwaas uitziende burgemeester” en veroordeelde de beslissing. Maar Brugnaro gaf geen krimp. Toen de burgemeester daarna ook nog eens meedeelde dat in zijn stad geen Gay Pride mocht plaatsvinden, was het hek helemaal van de dam.

Enkele maanden later was het weer van dat. Om de grote schulden van de stad af te lossen, wou de Venetiaanse burgemeester een aantal schilderijen uit de stedelijke musea verkopen. Enkel de niet-Italiaanse natuurlijk. Een bekend werk van Gustav Klimt zou de schatkist zo’n 70 miljoen euro moeten opleveren, maar dat voorstel werd hem niet in dank afgenomen.

En ook bij zijn eigen personeel heeft Brugnaro zich nog niet erg populair gemaakt. Hij schafte de koffiepauze van de ambtenaren ’s morgens af en er kwamen ook verschillende kledingvoorschriften. “Gewoon gezond verstand”, aldus de burgemeester.

Verboden pootje te baden

Na het gevecht met zijn eigen inwoners, ging Brugnaro de strijd met de toeristen aan. “We zitten vol. Ik kan me inbeelden dat alle 7 miljard mensen op aarde Venetië minstens één keer in hun leven willen zien, maar mathematisch is dat niet mogelijk”, zei de burgemeester. Dus komt er een reeks – soms erg absurde – maatregelen. Wie als dagjestoerist Venetië nog wil zien, zal toegangsgeld moeten betalen. Eens binnen, zal even uitrusten op de trappen van een van de vele monumenten je een boete opleveren. Pootje baden of zwemmen in een van de vele kanalen? Ook prijs. Iets eten of een pintje te veel op in het openbaar? Pak je koffers maar.

Om toe te zien op al die regels, zijn er de ‘engelen der etiquette’. Zij patrouilleren iedere zomer door de straten van de stad, om de toeristen te wijzen op hun “lomp gedrag”.

  AFP

Voor een stad die leeft van het toerisme, doet de burgemeester er net alles aan om de dagtrippers weg te houden. De grootste doorn in zijn oog: de cruiseschepen die elke dag duizenden mensen naar zijn stad brengen. Toen een maand geleden een van die mastodonten tegen de kade crashte, was de maat helemaal vol. Hij probeert nu met man en macht om Venetië op de Unesco-lijst van Bedreigd Werelderfgoed te krijgen, zodat hij eindelijk gepaste (en absurde) maatregelen kan nemen.

  Photo News

De opvallendste maatregelen van de burgemeester

 Luigi Brugnaro heeft alle kebabzaken uit de stad verbannen, om trouw te blijven aan de Venetiaanse cultuur en tradities. Alle andere fastfoodrestuarants moesten er ook al aan geloven. Artisanale ijswinkeltjes mochten wel blijven.

 Pizza per stuk verkopen, mag niet meer. Brugnaro heeft die verkoop aan banden gelegd omdat het fastfoodkarakter niet bij de stad past.

 Een hangmat ophangen in een park? Dat kan niet volgens de burgemeester. Het zal je een stevige boete opleveren.

 Twee jaar geleden zei de burgemeester dat iedereen die ‘Allahu Akbar’ roept in Venetië, onmiddellijk zal worden neergeschoten. Veel mensen moesten lachen om de uitspraken van de man, maar die bleef erg serieus.

 Muziek op de typische gondola’s ziet hij ook liever verdwijnen. Brugnaro heeft de regel al verschillende keren op tafel gelegd, maar voorlopig krijgt hij geen gehoor.

  © Raquel Carbonell

Venetië in cijfers

 118 kleine eilandjes die verbonden zijn door bruggen en kanaaltjes

 260.275 inwoners

 406 hotels (2017)

 9.677.150 mensen bezochten Venetië in 2018, 2.293.209 van hen waren Italianen. Naast de Italianen, zijn de Duitsers de grootste groep: 1.182.681

 84.864 Belgen bezochten Venetië in 2018

 Juli en augustus zijn de drukste maanden, dan komen er elke maand zo’n 1 miljoen toeristen

 6.545.2757 mensen bezochten in 2017 een museum in Venetië

 1.651.787 toeristen kwamen in 2017 aan met de boot

Bron: Sistema Statistico Regionale