Luister naar

Van Ark schrikt van rentes minima

Nieuws
Staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken) is geschrokken van het bericht dat gemeentelijke kredietbanken tot wel 14 procent rente vragen bij leningen aan minima. Toch wil ze daaraan niet nu al paal en perk stellen.
Eduard Sloot
vrijdag 15 juni 2018 om 03:00

Den Haag

‘Toen ik voor het eerst hoorde over een rente van 14 procent, dacht ik: “Dat is hoog”’, zei de bewindsvrouw donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer over haar schuldenbeleid. ‘Die kredieten zijn bedoeld voor mensen die in de problemen zitten en die nergens anders terechtkunnen.’ Van Ark zegt de zorgen daarover van PvdA en ChristenUnie te begrijpen, maar is tegelijk terughoudend met het nemen van maatregelen, bijvoorbeeld door een grens te stellen aan de rente die gemeenten mogen vragen. Zij wil eerst een onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten naar zulke leningen afwachten. Dat moet in de zomer gereed zijn. Ze wijst er verder op dat gemeenten beleidsvrijheid en eigen verantwoordelijkheid hebben.

PvdA en ChristenUnie hebben moeite met de ‘woekerrentes’ die sommige gemeenten in rekening brengen. ‘Er zijn veel gemeenten die tot 14 procent rente vragen’, aldus PvdA’er Gijs van Dijk. ‘Dat is asociaal.’ ChristenUnie-Kamerlid Eppo Bruins: ‘Een kwetsbare groep moet fors betalen als ze een lening afsluit vanwege een kapotte koelkast of het betalen van zorgkosten.’

In december vorig jaar bleek uit onderzoek van het tv-programma Kassa dat in 132 gemeenten de maximale rente voor sociale kredieten 12 tot 14 procent bedraagt. 19 gemeenten hanteren het maximale wettelijke tarief van 14 procent, 22 gemeenten hanteren een tarief van 0 tot 5 procent.

opeenstapeling

De regeringspartijen CDA, D66 en ChristenUnie en een deel van de oppositie willen verder dat Van Ark snel een einde maakt aan het opeenstapelen van overheidsboetes bij mensen met problematische schulden. In het regeerakkoord is afgesproken dat de overheid stopt met het – bij niet op tijd betalen – fors verhogen van bijvoorbeeld verkeersboetes voor burgers die toch al financieel in de knel zitten. Van Ark wil het regeerakkoord uitvoeren, maar wel geleidelijk. Zo moet het in 2019 mogelijk worden om ook verkeersboetes vanaf 75 euro in termijnen te betalen. De drie regeringspartijen en een deel van de oppositie willen echter dat de staatssecretaris meer tempo maakt. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Minister-president Mark Rutte tijdens een persconferentie met president Recep Tayyip Erdogan van Turkije. De ontmoeting staat in het teken van de oorlog in Oekraine.

Rutte naar Turkije voor 'sollicitatiegesprek' met Erdogan: benoeming tot Navo-chef dichterbij

De reis van demissionair premier Mark Rutte naar Ankara om president Erdogan te paaien is onderdeel van een ‘uitgekiende strategie’ die de weg moet banen naar zijn benoeming als secretaris-generaal van de NAVO.

PVV-Kamervoorzitter Martin Bosma is al jaren een verklaard fan van de koning. 'Hij doet het geweldig.'

De bekering van Helder en de knieval van Bosma: hoe Willem-Alexander met grappen de PVV ontwapende

Het PVV-wetsvoorstel om de koning uit de regering te wippen, ligt werkloos op de plank. De indiener, Lilian Helder, is bekeerd tot het monarchisme van BBB. En Martin Bosma vindt de koning 'een verdomd aardige kerel'.

VVD-leider Dilan Yesilgoz sprak over duizenden nareizigers per jaar. In de praktijk gaat het om een fractie daarvan.

'Nareis op nareis op nareis': vijf vragen over de politieke leugens van VVD-leider Dilan Yesilgöz

De ‘duizenden vluchtelingen’ die volgens Yesilgöz via nareis op nareis naar Nederland komen bestaan niet blijkt uit Kamervragen die zij zélf heeft beantwoord. Welke politieke gevolgen heeft de leugen van Yesilgöz?

Partijleider Mirjam Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

Joodse Nederlander bekladde partijbureau van ChristenUnie: 'Gedaan uit woede en onmacht'

Een Joodse Nederlander heeft het partijkantoor van de ChristenUnie in Amersfoort beklad, meldt advocaat Willem Jebbink. Op het pand werden woensdag teksten als ‘steunt genocide’ ontdekt.

ChristenUnie-leider Mirjam Bikker en Justitieminister Dilan Yesilgöz binden al jaren de strijd aan tegen antisemitisme.

Hoe bestrijd je Jodenhaat? Niet alleen vanuit Den Haag, beseffen Kamer en kabinet

De Kamer vraagt het demissionaire kabinet steviger actie te ondernemen tegen oplaaiend antisemitisme. Maar wat kan de politiek méér dan felle afkeuring? Donderdag gaat de Tweede Kamer daarover in debat.

Demissionair minister Hugo de Jonge tijdens het debat over de Wet betaalbare huur.

Plan om huurprijzen in de vrije sector aan banden te leggen is weer een stap dichterbij

Het plan om de huurprijzen in de vrije sector per 1 juli wettelijk aan banden te leggen is weer een stap dichterbij. Een meerderheid van de Tweede Kamer schaart zich achter de nieuwe huurwet.