Luister naar

‘Toolkit’ voor aanpak van extremisme

Nieuws
Minister Wouter Koolmees (Integratie) wil dat gemeenten van elkaar leren om radicalisering effectief te bestrijden. Hij werkt aan een ‘toolkit’, een soort gereedschapskist met instrumenten, die lokale bestuurders kunnen gebruiken om moslimextremisme, maar ook rechts- en linksextremisme, tegen te gaan.
Piet H. de Jong Piet H. de Jong
woensdag 20 juni 2018 om 21:15

Den Haag

De minister zei dat woensdag tijdens een Kamerdebat over de preventie van dreigend terrorisme. Voor die preventie is het belangrijk om goede contacten te hebben in de haarvaten van de samenleving. Dat kan via de bakker op de hoek, de jongerenwerker of de wijkagent. Tegelijk is het heel lastig om te zeggen of het beleid wel werkt. ‘Hoe bewijs je dat je hebt voorkomen dat een jongere radicaliseerde?’ aldus de bewindsman.

Het ministerie heeft een pot met geld, 6 miljoen euro, beschikbaar voor gemeenten om radicalisering te voorkomen. Aanvankelijk deden slechts twintig gemeenten mee aan dat project. Inmiddels is dat aantal opgelopen tot honderd gemeenten, liet Koolmees de Kamer weten.

De minister gaat in gesprek met de vier moskeekoepels om het probleem van radicalisering onder moslim­jongeren te bespreken. Ook wil hij in gesprek met moslims die slachtoffer zijn geworden van een vijandige ­bestuurlijke overname van hun moskee, zoals gebeurde in de gemeente Sittard-Geleen. Het moskeebestuur daar werd aan de kant gezet toen een financier uit een van de Golfstaten de moskee overnam. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Voormalig SGP-leider Kees van der Staaij wil in zijn nieuwe functie bijdragen aan de publieke zaak.

Voormalig SGP-leider Kees van der Staaij naar Raad van State. 'Terugkeer naar mijn eerste liefde'

Voormalig SGP-leider Kees van der Staaij gaat aan de slag bij de Raad van State, het belangrijkste adviesorgaan van de regering. Het kabinet benoemt hem tot 'staatsraad': een adviesfunctie bij dit 'Hoge College van Staat'.

Robbert Dijkgraaf, demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, en Dilan Yesilgöz, demissionair minister van Justitie en Veiligheid, voorafgaand aan het debat in de Tweede Kamer over antisemitisme.

Waarom een debat over antisemitisme een positieve manier van symboolpolitiek is

De Kamerbrief met antwoorden van Dilan Yesilgöz over nareis op nareis toont dat de VVD-leider gelogen heeft. Een politieke doodzonde, zegt politiek commentator Sjirk Kuijper in de Politieke Podcast.

Minister-president Mark Rutte tijdens een persconferentie met president Recep Tayyip Erdogan van Turkije. De ontmoeting staat in het teken van de oorlog in Oekraine.

Rutte naar Turkije voor 'sollicitatiegesprek' met Erdogan: benoeming tot Navo-chef dichterbij

De reis van demissionair premier Mark Rutte naar Ankara om president Erdogan te paaien is onderdeel van een ‘uitgekiende strategie’ die de weg moet banen naar zijn benoeming als secretaris-generaal van de NAVO.

Gerd Leers: 'Als je in de coalitie een partij hebt die de hele dag bezig is om gelijk te krijgen, is zo’n kabinet geen lang leven beschoren.’

Gerd Leers kent alle foefjes van Wilders: 'Hij zei altijd: 'Je weet toch hoe de politiek werkt?''

Gerd Leers kreeg geregeld de volle laag van Geert Wilders. Hij moest er als migratieminister mee dealen en dat beviel hem slecht. Hij waarschuwt andere formerende partijen alvast: met de PVV-leider gaan zij het nog lastig krijgen.

PVV-Kamervoorzitter Martin Bosma is al jaren een verklaard fan van de koning. 'Hij doet het geweldig.'

De bekering van Helder en de knieval van Bosma: hoe Willem-Alexander met grappen de PVV ontwapende

Het PVV-wetsvoorstel om de koning uit de regering te wippen, ligt werkloos op de plank. De indiener, Lilian Helder, is bekeerd tot het monarchisme van BBB. En Martin Bosma vindt de koning 'een verdomd aardige kerel'.

VVD-leider Dilan Yesilgoz sprak over duizenden nareizigers per jaar. In de praktijk gaat het om een fractie daarvan.

'Nareis op nareis op nareis': vijf vragen over de politieke leugens van VVD-leider Dilan Yesilgöz

De ‘duizenden vluchtelingen’ die volgens Yesilgöz via nareis op nareis naar Nederland komen bestaan niet blijkt uit Kamervragen die zij zélf heeft beantwoord. Welke politieke gevolgen heeft de leugen van Yesilgöz?