Luister naar

Segers: meer werk maken van betrouwbare overheid

Nieuws
Het kabinet moet werk maken van de ‘dure belofte’ om het vertrouwen in de overheid te herstellen. Er is een forse groep mensen die de overheid eerder als vijand dan als bondgenoot ziet.
Gerard Beverdam Gerard Beverdam
zaterdag 9 juni 2018 om 15:07
Partijleider en fractievoorzitter Gert-Jan Segers en ministers Carola Schouten en Arie Slob tijdens het partijcongres van de ChristenUnie in Lunteren.
Partijleider en fractievoorzitter Gert-Jan Segers en ministers Carola Schouten en Arie Slob tijdens het partijcongres van de ChristenUnie in Lunteren. anp / Jasper Juinen

Lunteren

Dat zei ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers zaterdag op het congres van zijn partij in Lunteren. Segers wees erop dat de tribune van de Tweede Kamer ook afgelopen week weer vol zat met boze Groningers. ‘Groningers die het gevoel hebben dat de overheid er al jaren niet meer voor hen is. Hoe pijnlijk ook, ik snap het wel.’ De ereschuld aan Groningen moet worden ingelost, zei Segers.

Vicepremier Carola Schouten benadrukte tijdens haar toespraak dat ‘het kabinet erop gebrand is de juiste keuzes voor Groningen te maken’.

bijstand

Segers zei dat de regering zich rekenschap moet geven van burgers die niet mee kunnen komen. ‘Er is een forse groep mensen die van baantje naar baantje gaat, die steeds harder moet werken, maar niet per se rijker wordt.’ Over de overheid hebben ze het gevoel dat er toch niet naar hen wordt geluisterd, zei de ChristenUnie-fractievoorzitter. Hij wees erop dat in het regeerakkoord is afgesproken ‘dit land beter te maken, nadrukkelijk ook voor de mensen die nu het gevoel hebben dat de overheid er niet meer voor hen is’. ‘Ik herinner ons, het kabinet, de coalitie, Mark Rutte eraan.’ Hij keurde de uitspraken van VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff af, die er vorige maand voor pleitte de bijstand te verlagen. ‘Zo lang de ChristenUnie in het kabinet zit, gaat dat niet gebeuren’, aldus Segers.

Hij verdedigde impliciet zijn fractiegenoot Eppo Bruins, die afgelopen voorjaar als eerste coalitie-Kamerlid zei dat vliegveld Lelystad niet in 2019 al open kan. Dat werd hem niet in dank afgenomen. Maar volgens de ChristenUnie-fractievoorzitter heeft die stellingname óók met vertrouwen in de overheid te maken. ‘Er mag geen twijfel bestaan over berekeningen en procedures van de overheid.’

Schouten bedankte namens staatssecretaris Paul Blokhuis en zijn echtgenote Ida, voor het ‘overweldigende meeleven’ na het overlijden van hun dochter Julia. Ze vroeg de ChristenUnie-leden voor Blokhuis te blijven bidden. Segers sloot zich daarbij aan. ‘Paul werkt hard en vol goede moed, maar hij doet dat in heel moeilijke omstandigheden die zó intens verdrietig zijn.’

beginselverklaring

In een van de deelsessies werd het voorstel voor een nieuwe beginselverklaring besproken. Oud-partijvoorzitter Peter Blokhuis zei dat het eerste deel ervan op een nieuwe grondslag lijkt. Maar de ChristenUnie heeft al een nieuwe grondslag, zei hij. Volgens vicevoorzitter Klaas Tigelaar moet de tekst gezien worden ‘als een uitwerking van die grondslag’. Tijdens het volgende congres wordt de nieuwe beginselverklaring vastgesteld.

Europarlementariër Peter van Dalen werd door het congres officieel aangewezen als lijsttrekker bij de Europese verkiezingen. <

arbeidsbeperking

Het partijcongres van de ChristenUnie nam een motie aan, die de Tweede Kamerfractie vraagt om zich in te zetten voor een betere regeling voor ondernemers die mensen met een beperking in dienst nemen. Het kabinet wil werkgevers toestaan mensen met een beperking minder dan het minimumloon te betalen. Daarmee staat ook de pensioenopbouw op de tocht. Het inkomen kan weliswaar vanuit de bijstand worden aangevuld, maar daarvoor gelden wel zeer strenge regels. De vakbonden waarschuwen dat veel mensen er in de praktijk financieel flink op achteruitgaan. Dat willen de leden van de ChristenUnie niet voor hun rekening nemen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Rosanne Hertzberger: ‘Vanwege dat stukje natuur ter grootte van twee achtertuinen kunnen boeren in de wijde omtrek geen nieuwe vergunningen krijgen. Dit beleid is niet uit te leggen.’

PVV, NSC en BBB zoeken naar sluiproutes om boeren te ontzien: 'Door D66-beleid zitten wij in deze onzin'

Ten overstaan van een dertigtal boswachters debatteert de Tweede Kamer woensdag ruim zes uur over het natuur- en stikstofbeleid. De formerende partijen PVV, NSC en BBB blijven zoeken naar sluiproutes om boeren te ontzien.

'Ik kan verklaren waarom boeren uit Twente bozer waren en meer sympathiseerden met geweld dan reformatorische boeren die ik op de Veluwe sprak.

Waarom staan boeren en politici tegenover elkaar? Daar zit een religieuze reden achter, zegt deze onderzoeker

Met de boerenprotesten in het achterhoofd en een fascinatie voor conflicten onderzocht Tanja van Hummel het stikstofconflict. Wat blijkt? Dat heeft alles te maken met een, vaak religieus, wereldbeeld.

Het neoliberale wereldbeeld botst met de, vaak religieus gekleurde, levensbeschouwing van boeren.

De stikstofcrisis heeft alles met religie te maken heeft, zegt deze onderzoeker. 'Botsing van wereldbeelden'

De overheid en boeren botsen door een totaal ander wereldbeeld en dat heeft ook te maken met religie. Dat de overheid hen benadert met een neoliberaal wereldbeeld, zien boeren als problematisch.

PVV-leider Geert Wilders dinsdag na afloop van de gesprekken met de formerende partijen. 'Het ziet er niet florissant uit op het onderwerp asiel', zei hij.

Krijgt Wilders wat hij wil? Insiders weten: vrijwel niets leidt snel tot minder asielzoekers

Asiel zorgt voor hoogspanning in de kabinetsformatie. De vier formerende partijen willen allemaal een strenger beleid, maar het probleem is dat geen enkele maatregel al op korte termijn leidt tot minder asielzoekers.

Voormalig minister Sigrid Kaag van Financien met het Prinsjesdag-koffertje; een meerderheid van de Kamer sprak uit dat het gammele, oude valies niet mag worden vervangen door iets moderners. Een succes voor motieschrijver Joost Eerdmans (JA21).

De 'kijk ons eens'-vaandels van de Tweede Kamer: zeven wappermoties die partijen indienden

Onder de duizenden uitspraken die Kamerleden elkaar jaarlijks in de mond willen leggen, zijn veel wappermoties. Statements die de verhoudingen moeten symboliseren: de eensgezindheid of juist eenzaamheid van partijen.

 Exterieur van de Ridderzaal (Grafelijk kasteel) tijdens een rondleiding door het gebouw van de Tweede Kamer.

Renovatie Binnenhof fors duurder. 'Hier is jarenlang gewerkt in een gevaarlijke situatie'

De renovatie van het Binnenhof gaat 2 miljard euro kosten. ‘Een gigantisch bedrag’, zegt minister De Jonge. ‘Maar laten we het nu gewoon goed doen.’