Organisatoren Veerle De Ceulener en Annelies Looverie met enkele van de nieuwe houten figuren voor een figurenspel.© Dirk Vertommen

Hanswijkprocessie ziet er dit jaar net iets anders uit: “Figurenspel laat ons ontstaan van deze mooie traditie ontdekken”

Mechelen -

De Hanswijkprocessie zal er dit jaar anders uitzien dan de Mechelaars gewoon zijn. De organisatie houdt het op zondag 5 mei iets bescheidener om in het jubeljaar 2025 opnieuw grootser uit te pakken met een opgefriste editie.

Sven Van Haezendonck

In 2023, ter gelegenheid van de 750ste verjaardag, ging de Hanswijkprocessie nog eens uit in vol ornaat. Op zondag 5 mei zal dat onder de noemer Onderweg, Samen met Maria helemaal anders zijn. “Dit jaar is er geen klassieke processie met wagens en paarden. Om Maria te eren, maken we er een tocht van langs drie historische kerken”, zegt Annelies Looverie van het organisatieteam.

Iedereen is om 15 uur welkom in de Sint-Romboutskathedraal. Daar kan je luisteren naar het verhaal van Maria dat kanunnik Steven Wielandts brengt, de nieuwe vicaris-generaal van het aartsbisdom Mechelen-Brussel. Na de lezing begeleiden de dragers van het schrijn van Sint-Rumoldus de deelnemers naar de volgende halte, de Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk. Om 16 uur wordt daar aan de hand van muziek, woord en dans het leven getoond van Maria.

Groot figurenspel

“Nieuw is een groot figurenspel dat wordt geregisseerd door Willem Verheyden. Het laat ons het ontstaan van deze mooie traditie ontdekken, van de boot die vastliep aan Hanswijk tot onze stad die werd geteisterd door de pest”, vertelt Annelies. Marlies Verdoodt zorgt voor de hedendaagse verwoording van die verhalen. Speciaal voor het figurenspel zijn er nieuwe houten figuren gemaakt.

Ook het miraculeuze Mariabeeld wordt meegedragen in de processie.© Dirk Vertommen

Na deze voorstelling gaat het miraculeuze beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijk voor in een gebedstocht naar de basiliek. Daar gaat aartsbisschop Luc Terlinden om 17 uur voor in een afsluitende vesperdienst. Dat er dit jaar geen klassieke processie plaatsvindt, heeft verschillende redenen. “Zo valt ze samen met de koopzondag, waardoor het praktisch onmogelijk is om met grote wagens en paarden door de Bruul en de IJzerenleen te trekken”, zegt Annelies.

Organisatorische uitdagingen

Al is dat niet de belangrijkste reden. “Sowieso waren we om budgettaire en praktische redenen niet meer van plan om ieder jaar een grote processie te organiseren. Vorig jaar vierden we de 750ste verjaardag van de processie en hebben we een nieuwe start genomen om het iets anders aan te pakken”, vertelt haar collega Veerle De Ceulener.

“2025 is een heilig jaar. Dan pakken we opnieuw grootser uit met een volledige processie, maar wij willen wel voor een frissere aanpak gaan”

Annelies Looverie

Organisator Hanswijkprocessie

Die nieuwe aanpak betekent weliswaar niet het einde van een traditie. “2025 is een heilig jaar. Dan pakken we opnieuw grootser uit met een volledige processie, maar wij willen wel voor een frissere aanpak gaan. Wij willen natuurlijk trouw blijven aan de traditie, maar de optocht zal er niet altijd hetzelfde uitzien”, vertelt Annelies.

Vrijwilligers Frieda Lauwers en Maria Van Keer werken aan de bekleding van het podium.© Dirk Vertommen

Voor de feesteditie van 25 mei 2025, met verschillende Bijbelse en historische taferelen, gaat de organisatie op zoek naar enthousiaste vrijwilligers. “Het is niet meer zo evident om jaarlijks 1.200 mensen gemotiveerd te krijgen om mee te gaan in een processie”, zegt Annelies. “Het is zoeken naar vernieuwing. Door samen op stap te gaan met Maria zorgen we dit jaar voor een nieuwe beleving”, vertelt Veerle.

Vrijwilligers druk in de weer

In het atelier in de Augustijnenstraat zijn vrijwilligers al enkele weken druk in de weer om alles voor te bereiden. Zo maakten ze al de bekleding voor het podium voor het figurenspel. “Daarvoor kunnen we gelukkig op nog heel wat enthousiaste mensen rekenen”, zegt Veerle.

Alfonsine Ceulemans (68) helpt bijvoorbeeld bij het stikken van engelenfiguurtjes. Ze is al meer dan vijftien jaar vrijwilliger: “Je kunt beter helpen dan dat je hulp moet krijgen. Een priester en een zuster vroegen me indertijd om mee te gaan in de processie. Het jaar nadien begon ik hier mee te werken”, vertelt ze.

www.hanswijkprocessie.be

Alfonsine Ceulemans stikt engelenfiguurtjes op de bekleding.© Dirk Vertommen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen