© rr

Felix Grossschartner wint besneeuwde koninginnenrit in Ronde van Turkije, Remco Evenepoel wordt knap vierde

Felix Grossschartner heeft zaterdag de vijfde en voorlaatste etappe in de Ronde van Turkije (WorldTour) gewonnen. De Oostenrijker van Bora-hansgrohe kwam in de koninginnenrit als eerste boven op de door sneeuw ingekorte slotklim naar Kartepe. Remco Evenepoel toonde zich in de finale maar moest tevreden zijn met de (knappe) vierde plek.

vml

LEES OOK (N+). INTERVIEW. Remco Evenepoel na vierde plek in Turkse koninginnenrit: “Dit had ik zelf ook niet durven verwachten”

De voorlaatste etappe in deze Ronde van Turkije was op papier 164,1 km lang van Bursa naar Kartepe. Maar de koninginnenrit werd door sneeuw ingekort. De finish aan het skistation, op 1.300 m hoogte, was door de sneeuw niet bereikbaar. Van de 17 kilometer lange slotklim - met stijgingspercentages tot 10% - bleef zo nog 12 kilometer over. De steilste passages bleven echter in het parcours: in de eerste twaalf kilometer van de beklimming was er een gemiddeld stijgingspercentage van 9,15 procent.

Drie renners trokken op kletsnatte wegen in de aanval. Met Robbe Ghys (Vlaanderen-Baloise) was er ook een Belg mee en die reed zelfs een tijdje virtueel in de leiderstrui. Samen met Dani Viejo (Euskadi Murias) en Roger Kluge (Lotto-Soudal) kreeg hij zo’n vijf minuten voorsprong maar in de aanloop naar de allesbeslissende slotklim slonk die voorsprong als sneeuw voor de zon.

Met een uitgedund peloton van zo’n 40 renners werd de steile klim naar de echte sneeuw ingezet. Astana en Dimension Data bepaalden het tempo, waardoor de ene renner na de andere overboord ging.

Aanval Evenepoel

Remco Evenepoel koerste attent voorin en op vijf kilometer van de streep trok hij zowaar zelf in de aanval. Het 19-jarige toptalent van Deceuninck-Quick Step zorgde meteen voor verbrokkeling in de kopgroep en met een tweede versnelling nam hij enkele meter afstand. Op drie kilometer van de top werd hij echter weer bijgehaald door Felix Grossschartner, Merhawi Kudus en Valerio Conti.

Toen Grossschartner even later doortrok, moest Evenepoel passen. Kudus nam gezwind over en de twee leken te gaan sprinten voor de dagzege. Grossschartner sprong echter definitief weg op 200 meter van de streep is de nieuwe leider. Kudus kraakte en moest in extremis ook nog Conti voor laten gaan, Evenepoel werd knap vierde.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Remco Evenepoel stak dus een hand uit naar zijn eerste profzege, maar het was de 25-jarige Grossschartner die zijn eerste profzege beet had en ook de nieuwe leider wordt. Hij neemt de leiderstrui over van zijn Ierse ploeggenoot Sam Bennett. Zondag start hij in de slotrit, 172,4 kilometer van Sakarya naar Istanboel, met een voorsprong van 19 seconden op Conti. Evenepoel is ook in de stand vierde, op 41 seconden.

Uitslag:

1. Felix Grossschartner (Oos/BOH) 160,1 km in 4u17:11 (gem. 37.35079km/u)

2. Valerio Conti (Ita/UAD) op 0:09

3. Merhawi Kudus (Eri/AST) 0:09

4. Remco Evenepoel (Bel/DQT) 0:16

5. Edgar Pinto (Por/W52) 0:40

6. Jan Polanc (Sln/UAD) 0:51

7. Kyle Murphy (VSt/RLY) 0:58

8. Mauro Finetto (Ita/DMP) 01:03

9. Etienne van Empel (Ned/NSK) 01:08

10. Rob Britton (Can/RLY) 01:08 .

Stand:

1. Felix Grosschartner (Oos/BOH) de 817 km in 20u43:09 (gem. 39,43 km/u)

2. Valerio Conti (Ita/UAD) op 0:19

3. Merhawi Kudus (Eri/AST) 0:25

4. Remco Evenepoel (Bel/DQT) 0:41

5. Edgar Pinto (Por/W52) 0:59

6. Jan Polanc (Sln/UAD) 01:07

7. Mauro Finetto (Ita/DMP) 01:19

8. Jhonatan Restrepo (Col/MZN) 01:26

9. Gonzalo Serrano (Spa/CJR) 01:29

10. Kyle Murphy (VSt/RLY) 01:30 .

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer