© Margo Tilborghs

Eerbetoon aan gesneuvelde soldaten: Lia Linda brengt repertoire met bevrijdingsliederen

De gemeenten Essen en Kalmthout herdachten zondag de bevrijding. Er werd niet ingegaan op algemene feiten, maar op de verhalen achter de soldaten die 73 jaar geleden vochten voor onze vrijheid.

Margo TIlborghs

Er was zowat de hele dag regen, maar toch waren er zoals ieder jaar veel aanwezigen op de herdenkingsmomenten in Essen en Kalmthout. Na de bloemenhulde aan het oorlogsmonument De Pomp op het Heuvelplein in Essen trok de colonne met legervoertuigen naar de kerk van Horendonk, waar toespraken werden gehouden bij het graf van zes gecrashte piloten. In Heide-Kalmthout werd halt gehouden bij het Monument van de Erkentelijkheid. Dat oorlogsmonument bestaat uit twee beelden die de toenadering van de Canadese bevrijders en de weerstanders uitdrukken. 21 oktober is een belangrijke dag voor Kalmthout: op die dag werd de gemeente 73 jaar geleden bevrijd. De bevrijders reden op 8 oktober 1944 met hun tanks de Heuvel binnen en via Heide, Kerkeneind, Bezemheide, Dorp, Noordeind en Achterbroek was het op 26 oktober de beurt aan Nieuwmoer om bevrijd te worden van de Duitse bezetting.

“Heel wat straten herinneren aan die gebeurtenissen”, zei burgemeester Lukas Jacobs (CD&V) in zijn toespraak. “De Canadezenlaan, de Bevrijdingslei, De Beauvoislaan, De Frans Raatsstraat en de René Willemestraat zijn permanente herinneringen aan een periode waarin moest gevochten worden voor de vrijheid.”

Organisators Roland Demuth (60) en Pieter De Meester (34) doen er alles aan om de herdenking levendig te houden. “Een plechtigheid heeft nogal snel de gewoonte om te verzaken in algemeenheden”, zegt Pieter De Meester. “Feiten zijn natuurlijk heel belangrijk. Maar het is nog belangrijker om te vertellen wat de bevrijders hier hebben meegemaakt. Zo is er het verhaal van Wulf Jackson (93), een van de Britse Polar Bears. Hij was verpleger tijdens de oorlog. Hij had als taak om gewonden van het slachtveld te halen. Op een dag vond hij in een oude schuur een hoogzwangere vrouw die er aan het werk was. Net op het moment dat er een bom op de schuur viel, was hij getuige van de geboorte van het kind. En zo zijn er tal van verhalen.”

In de parochiezaal van Heide kreeg de plechtigheid een vrolijke noot met zangeres Lia Linda, de Vera Lynn van de lage landen. Oud-burgemeester van Antwerpen Bob Cools en zijn echtgenote waren ook van de partij.