Solidariteitsconcert

Antwerps Sint-Jansplein loopt vol voor 505-concerten: “Er is geen zij versus wij”

Elisabeth Lucie Baeten.© Koen Bauters

© Koen Bauters

Jaouad Alloul.© Koen Bauters

thumbnail: Elisabeth Lucie Baeten.
thumbnail:
thumbnail: Jaouad Alloul.

“Dit gaat een legendarische dag worden”, beloofde Joris Hessels vanmiddag op het Sint-Jansplein in Antwerpen. Daar zijn de 505-concerten volop aan de gang. Rond 15.30 uur was het plein helemaal volgelopen – goed voor 10.000 belangstellenden. Collega Nick De Leu is erbij.

Van onze redacteur in Antwerpen, Nick De Leu

Op een maand voor de verkiezingen wil het gratis evenement een oproep tot “meer menselijkheid” lanceren, naar het voorbeeld van de 0110-concerten die achttien jaar geleden voor “meer verdraagzaamheid” pleitten.

Artiesten en sprekers zullen mekaar afwisselen op het grote podium, om met enkele nummers of een korte speech uit te drukken wat menselijkheid voor hen betekent. De bands Portland en Kids With Buns hielden het bij de muziek. Instagramfenomeen Elisabeth Lucie Baeten kreeg het inmiddels halfvol gelopen plein voor het eerst stil met een gedicht. Ze contrasteerde een opsomming van kleine gelukjes – zoals onverwacht cornetto’s in je diepvriezer vinden – met het verlangen om buiten te kunnen zonder gebombardeerd te worden. “Niemand is meer of beter, er is geen zij versus wij/ er is geen menselijkheid tot iedereen veilig is en vrij”, klonk het.

© Koen Bauters

© Koen Bauters

Zullen alvast niet te zien zijn op het podium: politici. De organisatie wil zich veraf houden van partijpolitiek. Er worden 20.000 bezoekers verwacht. De concerten, met onder meer Zwangere Guy, Bart Peeters en Eefje de Visser, lopen nog tot 22 uur. Rond 15.30 uur liet de politie weten dat het Sint-Jansplein volgelopen was en dat nieuwe bezoekers zouden toegelaten werden.

Wie van thuis live wil volgen, kan naar de livestream kijken op www.505concerten.be.

Laura Tesoro.© Koen Bauters

Bart Peeters.© Koen Bauters

Miss Angel.© Koen Bauters

Ikraaan.© Koen Bauters

Zwangere Guy.© Koen Bauters

© Koen Bauters