Wielrennen

Vollering bevestigt eindzege in Vuelta Femenina met tweede ritwinst

Demi Vollering zette de puntjes op de i met een tweede ritzege in de slotrit.© EPA-EFE

Demi Vollering heeft zondagmiddag haar eindzege in de Ronde van Spanje voor vrouwen nog wat extra glans gegeven. De Nederlandse renster van SD Worx-Protime soleerde in de lastige slotetappe naar de zege en stelde daarmee haar rode trui veilig.

Marnix Taes

De achtste en laatste etappe was er eentje van amper 89,5 kilometer, maar misschien wel de lastigste van allemaal. Met de Puerto de la Morcuera (13,2 kilometer aan 6,4 procent) en de klim naar Valdesqui (12,4 kilometer aan 4,9 procent) moesten er twee bergen van eerste categorie overbrugd worden.

Op de slotklim werden de vroege vluchters gegrepen, waardoor de favorieten opnieuw voor de ritzege mochten strijden. Demi Vollering (SD Worx-Protime) reed op een kleine zes kilometer van de streep weg van haar concurrenten, terwijl Elisa Longo Borghini (Lidl-Trek) door het ijs zakte. De Nederlandse kampioene finishte uiteindelijk voor de Franse Evita Muzic (FDJ-Suez) en Riejanne Markus (Visma-Lease a Bike), die daarmee nog net Longo Borghini passeerde voor plek twee in het eindklassement.

Er eindigden geen Belgische vrouwen in de top tien van het eindklassement. De 27-jarige Vollering pakt zo revanche voor haar tweede plaats van vorig jaar, na de intussen niet meer actieve Annemiek van Vleuten.

“Ik kijk uit naar de rest van het seizoen”

Vollering liet in de Vuelta een minder voorjaar zonder zeges achter zich. “Dit is echt mooi”, genoot ze. “Een goede start, hoop ik. Ik kijk heel erg uit naar de rest van het seizoen. Ik hoop dat ik nog een paar heel mooie rittenkoersen kan afwerken.” Vollering komt deze zomer onder meer in actie in de Tour, die ze vorig jaar won.