dinsdag 20 februari 2018 - Binnenland
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Jaarlijks bijna 5.000 boetes voor onveilig vastgegespte kinderen

Een goeie klik: Te weinig ouders weten hoe het moet

hasselt Amper 23 procent van de kinderen wordt op een correcte en veilige manier vervoerd in de wagen. Nog problematischer: 13 procent wordt zelfs helemaal niet vastgeklikt. Ieder jaar krijgen bijna 5.000 ouders daarom een boete. “Kinderbeveiligingssystemen verminderen de kans op een dodelijk letsel met 55 procent. Ze juist gebruiken is dus de boodschap”, zegt Vias-woordvoerder Stef Willems.

De alarmerende cijferst staan in het driejaarlijkse rapport van Vias Institute over het correcte gebruik van de zogenaamde kinderbeveiligingssystemen. Dat zijn Maxi-Cosi’s, kinderzitjes of verhogingskussens – al dan niet met rugsteun.

Voor het onderzoek observeerde Vias meer dan 1.000 kinderen. De bestuurders van de wagen kregen ook een vragenlijst voorgelegd. Daaruit bleek onder meer dat op korte trajecten kinderen minder vaak veilig werden vastgemaakt dan tijdens ritten langer dan 10 kilometer. Kinderzitjes in het midden van de achterbank werden ook vaker fout gebruikt dan die aan het portier. “Dat komt omdat de middenplaats op de achterbank kleiner is”, zegt Willems.

Ondanks de slechte resultaten denkt 77 procent van de ondervraagde bestuurders wel degelijk dat hun kind veilig is vastgegespt én juist in het stoeltje zit. “Dat wijst erop dat veel mensen nog altijd niet op de hoogte zijn hoe ze hun kind correct moeten vastmaken”, zegt Willems. Opmerkelijke vaststelling: alle grootouders die gecontroleerd werden, vervoerden hun kleinkinderen wél op een veilige manier.

Tijdgebrek

Als de onderzoekers bestuurders op hun fouten wezen, haalden die daar verschillende redenen voor aan. Onoplettendheid en tijdgebrek staan met stip op één. Andere excuses: het kind had zichzelf vastgemaakt, of stribbelde tegen bij het vastklikken. Ook onwetendheid over de correcte installatie van het kinderzitje werd genoemd.

In de wet staat nochtans dat kinderen jonger dan 18 jaar en kleiner dan 1,35 meter vervoerd moeten worden in een correct kinderbeveiligingssyteem. Wie dat niet doet, riskeert een boete van 174 euro. In 2016 werden 4.940 pv’s uitgeschreven.

“Kinderbeveiligingssystemen verminderen de kans op een dodelijk letsel bij kinderen tussen 1 en 4 jaar met 55 procent. Bij baby’s onder 1 jaar is dat zelfs met 77 procent”, zegt Willems. “Daarom willen we dat er een duidelijke handleiding met symbolen komt en dat de alle producenten correcte informatie verspreiden. Verder moeten we ouders blijven sensibiliseren, en bestuurders nog strenger controleren.”

Baby

 Verkeerd gebruik van de riempjes

 Foute bevestiging van Maxi-Cosi aan autozetel

 Maxi-Cosi met de rijrichting mee geïnstalleerd in plaats van omgekeerd








Peuter

 Verkeerd gebruik van de riempjes

 Foute bevestiging van Maxi-Cosi aan autozetel

 Maxi-Cosi met de rijrichting mee geïnstalleerd in plaats van omgekeerd







Kleuter

 Gordel gedraaid

 Gordel onder de arm

 Gordel niet genoeg aangespannen






Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws