Archiefbeeld© EPA-EFE

Acht verdachten opgepakt in Frankrijk voor financiering van Koerdisch terrorisme

In Frankrijk zijn dinsdag acht mannen opgepakt in een onderzoek naar de financiering van de Koerdische organisatie PKK. Dat heeft het Franse antiterrorismeparket laten weten, nadat in de nacht van maandag op dinsdag ook al huiszoekingen plaatsvonden bij Koerdische televisiezenders in het Oost-Vlaamse Denderleeuw. De PKK wordt beschouwd als een terroristische organisatie.

jvh
Bron: BELGA

Het Franse gerecht heeft de verdachten opgepakt in de departementen Seine-Saint-Denis en Seine-et-Marne - allebei in de omgeving van Parijs - en in het Zuid-Franse departement Bouches-du-Rhône. De acht mannen worden onder meer in verband gebracht met afpersing en met de financiering van een terroristische organisatie.

LEES OOK. Huiszoekingen bij Koerdische media in Denderleeuw naar financiering terrorisme

Volgens een bron van het Franse nieuwsagentschap AFP worden ze er concreet van verdacht betrokken te zijn bij de ‘kampanya’, waarbij geld geïnd wordt bij winkeliers en andere leden van de Koerdische gemeenschap in Frankrijk.

Huiszoekingen in Denderleeuw

In de nacht van maandag en dinsdag waren ook al huiszoekingen uitgevoerd in het gebouw van de Koerdische televisiezenders Sterk TV en Medya Haber in Denderleeuw. Volgens het federaal parket in ons land werden die huiszoekingen op vraag van Frankrijk uitgevoerd in een onderzoek naar de financiering van terrorisme. 

Het Franse parket antiterrorismeparket bevestigt dinsdag dat “de onderzoeken in België werden uitgevoerd op grond van een verzoek om Europese wederzijdse bijstand”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER