© Raymond Lemmens

Boetes tot 50.000 euro voor paddenstoel plukken in bos

Volgens mycologen beleven we het beste paddenstoelenjaar sinds 1976. De bossen van Vlaanderen staan er gewoon vol van. Maar als je een boswandeling maakt, blijft dan met je handen van de paddenstoelen. Plukken is verboden. Wie zonder voldoende kennis plukt en proeft riskeert niet alleen zijn leven, maar ook een boete van 100 tot 50.000 euro.

Gunter WILLEKENS

“Denk niet dat een dag volstaat om iets over de paddenstoel te kennen. Je hebt er een half leven voor nodig”, zegt Richard Pawlowski van Mycolim, de Limburgse vereniging van paddenstoelkenners, tijdens een wandeling in Hengelhoef. Hij heeft de passie overgeërfd van zijn vader, een Poolse immigrant. In Oost- en Zuid-Europa is het plukken van paddenstoelen een veel voorkomende hobby. “Paddenstoelen waren daar in de herfstmaanden het dagelijkse eten van de armen. Nu is het een delicatesse.”

Antigifcentrum

Richard wijst me de kale inktzwam, grote parasolzwam, braakrusulla en plooivlieswaaiertje. Een nieuwe wereld ontplooit zich voor mijn ogen. “Het is het beste paddenstoelenjaar sinds 1976. Dat hebben we te danken aan het warme begin van de zomer. De bomen hebben toen door fotosynthese veel suikers aangemaakt en opgeslagen in de vorm van zetmeel. Zo leveren ze bij regenval een uitstekende voedingsbodem voor de paddenstoelen.”

Het Antigifcentrum krijgt jaarlijks tussen de 300 en 500 oproepen voor ongevallen met paddenstoelen. Dit jaar zijn dat er al meer dan 300, doordat mensen de verkeerde paddenstoelen hebben binnengespeeld. Nochtans is het officieel verboden om paddenstoelen te plukken op openbaar domein. “Op overtredingen staan volgens de letter van het Bosdecreet boetes van 100 tot 50.000 euro”, zegt Ghislain Mees, regioverantwoordelijke van het Agentschap Natuur en Bos. “De grootte van de boete hangt af van de aard en de omvang. Ook bij een herhaling van het misdrijf zal de straf hoger zijn.”

“Een paddenstoel kan nog zo vriendelijk ogen, en nog zo lekker ruiken, toch kan hij dodelijk zijn. Zelfs kenners kunnen zich zwaar vergissen. Zo hoorden we onlangs het verhaal van een vriend, die in een Nederlands klasserestaurant een gerecht met bospaddenstoelen had besteld, en doodziek naar huis was gereden. Waarschijnlijk was er één giftig exemplaar tussen de voor het overige onschuldige champignons terechtgekomen.”

Groene knolamaniet

Ook in de Belgische bossen staan gevaarlijke exemplaren. Een voorbeeld is de groene knolamaniet. Wanneer je die eet, word je niet meteen ziek. De eerste symptomen duiken pas een dag later op, in de vorm van braken en diarree. Daarna volgt een periode van schijnbaar herstel, maar worden de lever en mogelijk de nieren aangetast. Als dat gebeurt, dan kan dat het overlijden tot gevolg hebben. Beter laten staan dus.

Info: www.kvmv.be/mycolim