Direct naar artikelinhoud
Syriëstrijders

Jambon over Syriëstrijders: "Wie bepaalde keuzes maakt in het leven, moet de gevolgen dragen"

De Belgische IS-strijder Tarik Jadaoun, die momenteel vastzit in een Iraakse cel. "Ik heb informatie die van pas kan komen voor de inlichtingendiensten", verklaarde hij toen.Beeld VRT NWS

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) treedt premier Charles Michel bij: IS-strijders die hun lot afwachten in een Iraakse cel hoeven niet op enige goodwill van de regering te rekenen. "Negotiëren over een eventuele terugkeer is niet aan de orde", herhaalde de minister in 'De Ochtend' op Radio 1.

Ons land zal niet onderhandelen met terroristen en oorlogsmisdadigers, benadrukte premier Michel afgelopen weekend in 'VTM Nieuws'. Zijn uitspraak komt er nadat Tarik Jadaoun, een van de meest beruchte nog levende Syriëstrijders, vorige week liet weten dat hij wil samenwerken met de Belgische inlichtingendiensten. Jadaoun - strijdnaam ‘Abu Hamza Al-Belgiki’ - zou gestreden hebben aan het front in Syrië en Irak. Zelf zegt hij dat hij kindsoldaten opleidde voor IS. Sinds mei zit hij in een Iraakse cel waar hij de doodstraf riskeert. Hij beweert nu nuttige informatie te hebben, die ons land kan verder helpen.

Minister Jambon benadrukt - net als de premier - dat ons land de regels van het internationaal recht zal respecteren, maar zegt ook dat er zeker niet wordt onderhandeld over een eventuele terugkeer naar ons land. "Dat is gewoon gezond verstand. Dit zijn mensen die zich met geweld tegen de fundamenten van onze maatschappij keren. En nu ze in de penarie zitten, zouden we moeten gaan onderhandelen om ze terug naar die maatschappij brengen? Neen. Negotiëren over een eventuele terugkeer, dat is niet aan de orde", zegt Jambon.

'Dit zijn mensen die zich met geweld tegen de fundamenten van onze maatschappij keren. En nu ze in de penarie zitten, zouden we moeten gaan onderhandelen om ze terug naar die maatschappij brengen?'
Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA)

"Wie bepaalde keuzes maakt in het leven, moet de consequenties dragen", gaat hij verder. "Die mensen hebben zich buiten onze  maatschappij geplaatst. Hebben andere keuzes in het leven gemaakt. We weten trouwens niet zeker of die mannen zich gewoon interessant willen maken of ze echt informatie hebben." Jambon zegt wel nog dat er een commissie naar Irak zal worden gestuurd om de man op de rooster te leggen.