© frank Missotten

Politieke dorpsruzie in Heers bereikt nieuw hoogtepunt

De politieke malaise in Heers lijkt stilaan compleet. Op de gemeenteraad van afgelopen donderdag maakte raadslid Charly Vanandroye (Dumont) bekend dat hij voortaan als onafhankelijke zal zetelen. Hiermee heeft de huidige meerderheid, Lijst Dumont en Open Vld, de facto geen meerderheid meer.

Frank MISSOTTEN

Raadslid Charly Vanandroye (72) van Lijst Dumont vroeg bij het begin van de zitting het woord en voegde een nieuwe bladzijde toe aan de politieke chaos in Heers. “Ik ben uit mijn fractie gezet en zal als onafhankelijke de toekomstige punten op mijn eigen manier beoordelen.” Vanandroye maakte in 2001, na de dood van Jef Guffens, zijn intrede in de lokale politiek. In de huidige legislatuur was hij twee jaar schepen van Openbare Werken en in de vorige legislatuur twee jaar schepen van Toerisme. Een incident op de fractievergadering van Lijst Dumont in december lag aan de basis van zijn ontslag. “Ik ben toen aan de deur gezet omdat ik een paar kritische vragen had gesteld en geen antwoord kreeg”, vertelt Vanandroye. “Henri Dumont heeft bepaalde zaken geregeld waar zelfs zijn eigen mensen niet van op de hoogte waren. Sindsdien heeft niemand nog contact met me opgenomen, dus veronderstel ik dat iedereen akkoord was. Ik heb een maand gewacht om hiermee naar buiten te komen. Ik ga dus vanaf nu agendapunten op mijn manier interpreteren, nu ben ik niet meer gebonden aan de partij. Een aparte lijst opstarten doe ik zeker niet.”

Lijst Dumont en Open Vld gaan met één lijst naar de kiezer. Charly kon zich daar moeilijk in vindenHenri DUMONTDumont

Lijstvorming

Het wegvallen van Vanandroye legt een bom onder de meerderheid, al wil burgemeester Henri Dumont dat niet met zo veel woorden gezegd hebben. “Wij hebben Charly niet uit de partij gezet. Ik laat de deur zeker openstaan en zal nog wel met Charly praten. Hij was niet akkoord met de lijstvorming, Dumont en Open Vld gaan immers met één lijst naar de kiezer. Charly kon zich daar moeilijk in vinden en daarover is er een discussie geweest.”

Nadat N-VA vorig jaar uit de meerderheid stapte uit onvrede over het beleid, is dit toch een tweede grote tegenslag voor het huidige bestuur. Met tien zetels tegenover negen voor de oppositie zat de meerderheid sowieso al krap. “Maar ik denk niet dat we in de problemen gaan komen”, aldus Dumont. “Charly gaat zeker niet meestemmen met de oppositie, dat heeft hij mij toch beloofd.”

Ruzie

De huidige situatie is natuurlijk koren op de molen van oppositiepartijen N-VA en CD&V. “Lijst Dumont en Open Vld waren al in de OCMW-raad hun meerderheid kwijt, nu is dat ook in de gemeenteraad het geval”, zegt Gerald Kindermans, fractieleider van CD&V. “Dat wil zeggen dat er een jaar lang niks zal gebeuren. Vorig jaar is er ook al bijna niets gebeurd omdat deze meerderheid niets anders doet dan ruzie maken. Als je zo naar de verkiezingen gaat, voorspelt dat niet veel goeds. Wij zullen aan de kiezer laten zien dat dit politiek avontuur zeker niet voor herhaling vatbaar is.”