Themabeeld: een BMW M3.

Cel- en geldstraf bovenop 9.000 euro schadevergoeding: trio zet ongeval in scène om verzekering op te lichten

Beringen -

Drie dertigers zijn maandag in Hasselt veroordeeld voor het ensceneren van een ongeval met een BMW M3 in Beringen. Hun doel was om de verzekering op te lichten en zo hun portefeuille aan te dikken met 20.000 euro. Het trio had tevergeefs onschuldig gepleit.

Geert Houben

Het ‘ongeval’ vond op 24 februari 2018 plaats op de kruising tussen de Lelie- en de Pastorijstraat in Koersel-Beringen. Rond middernacht knalde een van de betichten met een 20 jaar oude en versleten wagen, die nog altijd omnium verzekerd was, in de flank van de BMW M3. De impact was aanzienlijk voor de BMW die voorrang van rechts genoot. Het portier aan de bestuurderszijde was ingedeukt tot halverwege de stoel. Dat de bestuurder er zonder kleerscheuren vanaf kwam, deed alleen maar vragen oproepen. “Ik kon nog net op de passagiersstoel springen. Nooit draag ik een gordel”, aldus de man op het proces. “Over een hoge console en dat terwijl het voertuig 28 meter weg wordt gekatapulteerd”, stelden de burgerlijke partijen zich vragen.

Personeelskorting tegenover cataloguswaarde

De advocaten stelden zich nog meer vragen met de aankoop van BMW tegen een aanzienlijke personeelskorting van 20%. “De wagen was omnium verzekerd aan de cataloguswaarde die 20.000 euro hoger lag dan de effectieve aankoopprijs. Ze willen 20.000 euro winst maken op kosten van de verzekeringsmaatschappij. Dit is valsheid in geschrifte en een poging tot oplichting”, luidde het op het proces. Ook voor de rechter is de schuld bewezen. Zo bleek uit uitlezing van de boordcomputer dat de BMW stil stond tijdens de aanrijding. Ook was er geen sprake van schuursporen op de auto. De daders uit Beringen, Heusden-Zolder en Maasmechelen kregen afhankelijk van hun strafblad en aandeel in de feiten, straffen van acht tot tien maanden plus een boete van 800 euro opgelegd. Samen draaien ze op voor de proceskosten van meer dan 5.000 euro. Aan de verzekeringsmaatschappijen zijn ze net geen 9.000 euro verschuldigd.

LEES OOK. Ongeval of verzekeringsfraude? Trio verdacht van ensceneren ongeval met BMW M3

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer