Direct naar artikelinhoud

Johan Van Overtveldt doet opmerkelijk voorstel: “Splits Facebook en Google”

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA).Beeld BELGA

Ooit wilde N-VA het land splitsen. Vandaag lanceert Johan Van Overtveldt (N-VA) een oproep naar zijn collega-financiënministers om het debat over de splitsing van Google en Facebook op gang te brengen. “Europa kan het monopolie van de techreuzen onder druk zetten.”

Hij zit ondertussen al weer veilig in zijn hippe hoofdkwartier in Sillicon Valley, maar de kans is groot dat Mark Zuckerberg zijn bezoek aan het Europees Parlement niet snel zal vergeten. Behalve kritiek op hoe Facebook met de privacy omgaat, borrelden daar ook opmerkingen op over de almacht van het technologiebedrijf. Onder meer de fractieleider van de EVP en zijn liberale collega Guy Verhofstadt vroegen zich af of Zuckerberg niet beter Whatsapp en Messenger afstoot om monopolievorming tegen te gaan. De Facebook-baas negeerde de opmerkingen volledig, maar daarmee is de kwestie niet van tafel. 

Ook op andere Europese echelons komt het debat op gang. Op de raad van Europese ministers van Financiën, de Ecofin, gooit Johan Van Overtveldt (N-VA) de knuppel in het hoenderhok.

Kansloos

“Binnen de raad ligt momenteel het ontwerp voor een digitale transactietaks op tafel, om de techreuzen aan te zetten om belastingen te betalen in Europa. Ik ben daar niet tegen, maar het is niet het echte debat. Dé kwestie is dat Google en Facebook echt een monopoliepositie bereikt hebben. Ze hebben een derde van de digitale advertentiemarkt in de wereld in handen en ze zitten op zo veel cash, dat elke concurrentie kansloos is. Zodra er ergens een interessante start-up te koop komt, graaien de techreuzen die weg voor de neus van minder grote technologiebedrijven."

"Ik ben een vrijemarkteconoom pur sang, maar dit heeft niks meer met vrije markt te maken. Ik roep mijn collega’s binnen de Ecofin dus op om het debat te verleggen naar een opsplitsing van de techreuzen."

"De gedachte om bedrijven te dwingen tot een splitsing, is niet zo nieuw. Begin de 20ste eeuw moest John D. Rockefeller zijn bedrijf Standard Oil in 34 delen splitsen van de overheid omdat het te machtig werd. Met het Amerikaanse telefoonbedrijf AT&T gebeurde hetzelfde”, aldus Van Overtveldt.

'Ik ben een vrijemarkteconoom pur sang, maar dit heeft niks meer met vrije markt te maken'
Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA)

De vraag is echter wat Europa kan beginnen tegen Amerikaanse bedrijven, zeker in een tijdperk dat president Trump zijn hand niet omdraait voor een handelsconflict meer of minder. Volgens Van Overtveldt heeft Europa wel degelijk de middelen om het monopolie van de techreuzen onder druk te zetten. Zo was het de Europese Commissie die in de jaren 90 Microsoft dwong om zijn browser Internet Explorer uit het Windows-pakket te halen. En recent nog gaf Europees Commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager Google een miljardenboete.