Khalil werd op 8 maart opgepakt door immigratiedienst ICE.
Foto: AP

Regering-Trump mag pro-Palestijnse activist Mahmoud Khalil land uitzetten, oordeelt immigratierechter

Een immigratierechter in de Amerikaanse staat Louisiana heeft geoordeeld dat de regering-Trump de pro-Palestijnse student en activist Mahmoud Khalil het land mag uitzetten. Hoewel de man geen wetten heeft overtreden, oordeelt de rechter dat hij "een gevaar vormt voor het buitenlandse beleid van de VS".

De immigratierechter volgt daarmee de redenering van minister van Buitenlandse Zaken Marco Rubio. Hij haalde een zelden gebruikte wet uit het begin van de Koude Oorlog aan die hem de bevoegdheid geeft om mensen te deporteren die "potentieel ernstige, negatieve gevolgen voor het buitenlandse beleid van de Verenigde Staten" vormen. 

Mahmoud Khalil, een 30-jarige postdoctoraal student aan Columbia University in New York, werd op 8 maart opgepakt door de immigratiedienst ICE, omdat hij vorig jaar betrokken was bij het protest op de campus tegen de oorlog in de Gazastrook. Hij werd daarna meegenomen naar een immigratiecentrum in de staat Louisiana, duizenden kilometers van zijn advocaat en van zijn vrouw, die binnenkort moet bevallen.

Khalil trad tijdens het protest in de lente van vorig jaar op als woordvoerder van de studenten en activisten op zijn campus. Op een gegeven moment kwam de politie tussenbeide toen een administratief gebouw werd bezet. Meerdere studenten en activisten werden toen gearresteerd, maar Khalil was daar zelf niet bij.

Khalil verblijft legaal in de VS, hij heeft een permanente verblijfsvergunning door zijn huwelijk met een Amerikaanse vrouw. Hij wordt ook niet beschuldigd van deelname aan de bezetting van het administratief gebouw of enige andere overtreding van de wet. Maar zijn aanwezigheid in de media maakte van hem een doelwit voor mensen die het protest als antisemitisch omschrijven.

Het Witte Huis beschuldigt hem ervan met "terroristen te dwepen", zonder bewijzen daarvan te geven. Volgens de Amerikaanse regering mogen mensen die aan het protest hebben deelgenomen, maar niet de Amerikaanse nationaliteit hebben, het land worden uitgezet voor het uiten van meningen die de regering als "antisemitisch en pro-Hamas" beschouwt.

De arrestatie van Khalil lokte heel wat verontwaardiging uit in de VS.
Foto: AP

Uitzetting niet voor meteen

De uitspraak van de immigratierechter in Louisiana betekent niet dat Khalil onmiddellijk uitgezet moet worden. De verdediging krijgt tot 23 april om een 'ontheffing' van de uitzetting aan te vragen. Dat is een juridisch mechanisme waarmee immigranten die met uitzetting worden bedreigd, in de VS kunnen blijven door de redenen voor hun uitzetting te laten annuleren of kwijtschelden.

De advocaat van Khalil laat weten dat ze in beroep gaan en de strijd tegen zijn arrestatie en detentie sowieso zullen voortzetten. Volgens de advocaat wil de regering-Trump zijn cliënt deporteren voor activiteiten die beschermd worden door het Eerste Amendement van de Amerikaanse grondwet, met name vrijheid van meningsuiting. 

Honderden visa ingetrokken

De arrestatie van Khalil lokte begin vorige maand heel wat verontwaardiging uit in de VS. Minister van Binnenlandse Veiligheid Kristi Noem verwelkomt dan weer zijn mogelijke uitzetting in een opmerkelijk bericht op X. "Mahmoud Khalil haat de Verenigde Staten en waar wij voor staan. Zijn uitzetting zou dan ook welkom nieuws moeten zijn." En ze voegt eraan toe: "Opgeruimd staat netjes."

Intussen is Khalil lang niet de enige deelnemer aan het antioorlogsprotest op de universiteiten op wie de regering haar pijlen heeft gericht. Sinds begin maart zijn al meer dan 600 visa van studenten ingetrokken.

Ook een beursstudent aan Georgetown University, in Washington D.C., werd gearresteerd, omdat ze zich op sociale media had uitgesproken tegen de oorlog. Een professor aan Brown University, op Rhode Island, werd dan weer het land uitgezet, omdat hij in Libanon een begrafenis van een Hezbollah-kopstuk zou hebben bijgewoond.

nieuwsbrief

Nieuwsbrief Amerika vandaag

Mis niets van de laatste ontwikkelingen in het Witte Huis en krijg een helder beeld van wat er speelt in de VS.

Meest gelezen