Appartementsblok van de Gentse sociale huisvestingsmaatschappij in de Nadine Crappéstraat.
Volledig scherm
Appartementsblok van de Gentse sociale huisvestingsmaatschappij in de Nadine Crappéstraat. © Jan De Meuleneir - Photo News

Fiasco in sociale woningbouw: scheurend beton, lekkende daken en miljoenen euro kosten

Er staan in Vlaanderen gloednieuwe sociale woningen waar nú al gerenoveerd moet worden. Dat blijkt uit onderzoek van uw krant. In gebouwen van amper enkele jaren oud scheurt het beton, lekt het dak en komen tegels zomaar los. De aannemers gingen bovendien failliet en dat zorgt voor een vloedgolf aan kosten. De factuur van het fiasco loopt in de miljoenen. Vlaams Minister van Wonen Homans reageert verrast: "Ik weet van niks."

348 reacties

  • fred degret

    6 jaar geleden
    overal werken er polen etc , die wel werken maar geen opleiding gehad hebben om professioneel werk te leveren..goedkoop..maar
  • jean Paul Leyman

    6 jaar geleden
    En de architecten en ingenieurs zijn toch ook medeverantwoordelijke ????
  • Tom Faes

    6 jaar geleden
    Bij ons in Antwerpen gebeuren de aanbestedingen altijd zeer vlug met niet te veel vragen .( wij zijn toch vrienden hé) Het moet snel gaan zodat niet teveel mensen er zich mee kunnen bemoeien en controles? Totaal onbestaand .De Rob Envelop die weet daar over mee praten.
  • Ferdinand Nuyts

    6 jaar geleden
    S.pa in Gent heeft jaren geleden de bouw aanvraag goedgekeurd, nu mag NVA de problemen oplossen
  • RENE LENAERTS

    6 jaar geleden
    Iemand uit mijn omgeving bouwt een duur houtskelethuis zonder "openbare" aanbesteding. Hij moet alles drie keer controleren, want de bouwsector lijkt bevolkt met randdebielen die geen plan kunnen lezen, niet kunnen afspreken of coördineren en elkaar soms tegenwerken. Het lijkt zelfs dat enkel de kneuzen voor architect studeren.
  1. OPROEP. Hoe lopen de Vlaamse toetsen op uw school?
    1

    OPROEP. Hoe lopen de Vlaamse toetsen op uw school?

    Technische problemen overschaduwden woensdag de start van de Vlaamse toetsen. Nog tot 15 mei leggen 73.309 leerlingen van het vierde leerjaar van de basisschool en 77.221 leerlingen van het tweede jaar secundair onderwijs de Vlaamse toetsen af. Was uw klas of school vandaag aan de beurt? Hoe is dat verlopen? Waren de technische problemen van de baan? Of was het opnieuw minutenlang wachten om door te kunnen gaan naar de volgende vraag? Graag een seintje naar onze tiplijn 4040@hln.be
  2. Engie plant investering van 4 miljard euro, maar wil geen verlenging van kerncentrales met twintig jaar: “We hebben al genoeg werk”

    Engie plant investe­ring van 4 miljard euro, maar wil geen verlenging van kerncentra­les met twintig jaar: “We hebben al genoeg werk”

    De energiegroep Engie is van plan tot vier miljard euro te investeren in ons land tegen 2030. Dat heeft de nieuwe CEO van Engie België, Vincent Verbeke, vandaag bekendgemaakt. Zo pakt de Belgische marktleider uit met een nieuwe strategie, genaamd Energize2030, voor de komende jaren. Engie wil meer elektriciteit opwekken via hernieuwbare energie, investeren in flexibele capaciteit en een voorloper zijn in de verandering naar groene waterstofenergie. Maar er is momenteel niet veel enthousiasme over een eventuele levensduurverlenging van kerncentrales Doel 4 en Tihange 3 met twintig jaar in plaats van tien jaar.