Luister naar

Een waardig afscheid, zonder euthanasie

Nieuws
Bij zorg in de laatste levensfase hoort geen euthanasie. Wel pijn en lijden verlichten en voorbereiden op het afscheid.
Klaas Hoekstra
maandag 25 juni 2018 om 03:00

Honderden malen zat ik aan een ziek- en sterfbed van een lief mensenkind. Bijna 25 jaar geleden, juli 1993, kreeg zorgcentrum Arkemheen in Nijkerk toestemming van de provincie Gelderland om een hospice op te starten. Levensverhalen heb ik aangehoord. Ook over de angst (voor het oordeel dat zou volgen), over verdriet, teleurstellingen en de zwarte bladzijden van het leven. De domme dingen die gedaan waren. Mensen die emotioneel beschadigd waren door het leven.

Wanneer het ziekenhuis niet meer hoeft en thuis niet meer kan, kan sterven (in een hospice) een levenskunst zijn. Bloemen en dieren gaan dood, maar een mens overlijdt. Hij of zij gaat heen en als het goed is, gaat hij of zij voor en mogen wij nastaren.

Zo is het hospice in Nijkerk alweer 25 jaar een veilige plaats voor mensen. Hospice-zorg is een levensfilosofie waarin het niet gaat om verlenging van het leven, maar om de waarde, de hoogst mogelijke kwaliteit van het resterende leven. Palliatieve zorg streeft naar het voorkomen en verlichten van lijden. Ja, dan worden er wel medicijnen gebruikt, maar het doel is en blijft de pijn te bestrijden, ook als een arts weet dat het lichaam deze niet meer aankan.

Hospice Nijkerk noemen we dan ook een ‘bijna thuis-huis’. In een sfeer van rust en veiligheid helpt het hospice de gasten en hun naasten zich voor te bereiden op het naderende eind van dit tijdelijk leven.

Daar past geen euthanasie in. Alle tijd is levenstijd, genadetijd, een tijd van verwerken en verwoorden. Onze medische kennis gaat ver, soms te ver, maar waar ik banger voor ben, is de insluipende golf van geestelijk geweld van verstand en intellect, met de secularisatie. Mensen denken veel te kunnen, totdat ... De ‘macht’ van ons medisch kunnen dreigt de overhand te krijgen. Als een mens dan toch sterft, wordt dat in medische kring nog vaak ervaren als een nederlaag.

In het hospice staat gelukkig (nog) niet het geld, maar de gast centraal. Geld is (nog) een middel. Er waren gasten in het hospice voor wie wij nooit een vergoeding hebben gekregen, maar eenieder was welkom.

Ik weet het: sterven, loslaten, is heel persoonlijk; het eenzaamste wat een mens ondergaat, is te sterven. Het loslaten van je man of vrouw, van de kinderen, wat een pijn kan dat doen. En toch, als je waardig afscheid hebt kunnen nemen, maakt dat het rouwproces anders.

Het hospice is geen evangelisatieproject, maar als er vragen komen, verlangen ze een eerlijk antwoord. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

China hoeft niet namens Taiwan het woord te voeren. Dat kunnen we heel goed zelf

China bedankte in een VN-vergadering namens Taiwan voor het meeleven tijdens de recente aardbeving op het eiland. Op die bedankjes zit de vertegenwoordiger van Taiwan in Nederland, Hsin-Hsin Chen, niet te wachten.

Voedselbank in Rotterdam West Delfshaven. Vrijwilligers controleren de voorraden en laden de vrachtwagens.

Rotterdam, is er wel een plek onder de zon voor mensen die we kwetsbaar noemen?

Weer wordt het plan van stal gehaald om in Rotterdam mensen met hogere inkomens tussen minder draagkrachtigen te laten wonen. Het is al eerder mislukt. En het is onrechtvaardig, schrijft Gerlinde Robbertsen.

Omdat Iran nog altijd een handelspartner is van de EU, bestaat de indruk dat dat een rol speelt om de Iraanse Revolutionaire Garde niet op de Europese terreurlijst te zetten.

Gênante en bureaucratische vertoning bij Europese aanpak van Iraanse Revolutionaire Garde

In de Europese discussie over het aanpakken van de Iraanse Revolutionaire Garde voert volgens Freek Vergeer de koopmansgeest de boventoon. Met Iran valt geld te verdienen.

Het bezit van de auto zorgt in mijn geval voor een mildere houding: je kunt niet alle wereldproblemen in je eentje oplossen.

Van treinreiziger naar filerijder. Wat het bezit van een Volkswagen Up met mijn wereldbeeld doet

Lange tijd zei Carin Slotboom tegen autorijders: ‘wat geeft jou het recht om auto te rijden, terwijl je weet dat de invloed op de omgeving slecht is?’ Ze heeft nu ruim een half jaar zelf een auto en maakt de balans op.

Nederland neemt met zo'n 5000 militairen deel aan de NAVO-oefening Steadfast, waar in totaal 90.000 militairen uit 32 landen aan meedoen. Hier vindt een oversteek van de IJssel plaats.

Dienstplicht alleen voor jongeren? Stel de héle maatschappij in dienst van Defensie

Een oorlogseconomie klinkt eng, maar het gebrek aan zo’n economie is veel zorgelijker, betoogt militair Herwin Meerveld. Hij vindt dat je de dienstplicht veel breder moet zien.

NSC wil dat de overheid regelt dat werkgevers medewerkers aanspreken op welke dag ze naar kantoor komen, om zo de verkeersdrukte te spreiden.

Voorschriften, regels en wetten maken mensen en ondernemingen kapot, zegt Frank van den heuvel

Wanneer stopt de drang bij de overheid naar registratie, regels en controle? Ondernemers zijn volgens Frank van den Heuvel woest en wanhopig. Dit is de reden dat mensen klaar zijn met ‘Den Haag’.