© Hans Otten

De Brugpartij zoekt deze zomer de burger op om programma voor te stellen

De kartellijst De Brugpartij gaat de strijd om de Geelse kiezer aan als grootste uitdager van de huidige coalitiepartners N-VA en CD&V. Die kiezer wil de partij overtuigen met sterke kandidaten en een breed progressief programma.

HAns Otten

Dat onafhankelijke kandidaat Dirk Kennis de kartellijst van sp.a, Groen en Beweging.net (het vroegere ACW) zou trekken, is al sinds de bekendmaking van het samengaan bekend. Huidige raadsleden Tinne Van Gelder (Groen) en Noël Devos (sp.a) nemen plaatsen 2 en 3 in. Greet Bakelants, die vorige maand ontslag nam uit de CD&V-fractie, bekleedt de vierde plek. Opvallend zijn ook de namen onderaan de lijst: ex-OCMW-voorzitter Ivo Bollen duwt, voorzitter Yves Van Hulsel van Beweging.net en Groenvoorzitter Peter Van Nuland komen voor de allereerste keer mee op.

Sociaal profiel

“Ik denk dat we gerust mogen zeggen dat we een heel diverse lijst hebben”, zegt Dirk Kennis. “Qua leeftijd hebben we twee twintigers en tien mensen tussen 30 en 40 jaar. Met KVG-voorzitter Els Vanuytven hebben we iemand met een beperking, met Neena Salaets en Elhasbia Zayou twee personen van vreemde origine. Voor de rest zijn het stuk voor stuk mensen met een sterk sociaal profiel. Het zijn misschien geen Bekende Gelenaars, maar in hun omgeving zijn het vaak wel bekende figuren. We mikken op minstens acht zetels in de gemeenteraad.”

De kiezer overtuigen wil De Brugpartij doen door de burgers in hun eigen omgeving op te zoeken. “Mijn traditionele vakantie in Italië verruil ik dit jaar voor een verlof in eigen stad. Ik reis de eerste twee weken van augustus met een camper van deeldorp naar deeldorp om er telkens te overnachten. Daar hoop ik mensen te ontmoeten die ik anders nooit zou zien. We hopen dat sommige partijgenoten af en toe mee hun tentje komen opslaan. Van midden augustus tot de verkiezingen openen we ons Brughuis in een leegstaand winkelpand in de Nieuwstraat. Deze pop-up ideeën­winkel staat voor iedereen de hele dag open. ’s Avonds willen we er geregeld een activiteit organiseren.”

Kiosk

Qua programma heeft de kartellijst ook het gemeenschappelijke memorandum rond burgerparticipatie opgenomen dat de vijf Geelse partijen over de grenzen heen hebben uitgewerkt. Wat het heikele punt van mobiliteit betreft, heeft De Brugpartij enkele opmerkelijke voorstellen. “We willen de Havermarkt weer ontginnen voor activiteiten, met onder andere infrastructuur die een kioskfunctie krijgt zonder daarom een echte kiosk te moeten zijn. De Brugpartij is geen voorstander om de Nieuwstraat autovrij te maken, maar we willen wel de inrit vanuit die straat naar de centrumparking afsluiten. Dat neemt alvast heel wat drukte weg. Voor het Sint-Dimpnaplein willen we direct actie ondernemen om het plein her in te richten, zonder eerst op de extra ontsluitingsweg te moeten wachten. Die voorstellen hebben we onder andere met Unizo doorgesproken.”