3 miljoen euro om meer levens te redden: vier ziekenhuizen investeren samen in ‘superscanner’

© fvv

Twee Gentse ziekenhuizen, één uit Eeklo en één uit Deinze, investeerden samen ruim 3 miljoen euro in het nieuwe PET/CT-centrum Marie ­Curie. In dat nieuwe centrum worden twee scanners gecombineerd, waardoor een duidelijker beeld wordt bekomen én dus een betere diagnose kan worden gesteld.

Cédric Maes

“Voor de patiënten is dit nieuwe centrum enorm belangrijk”, zegt dokter Nick Baelde, medisch coördinator van het nieuwe PET/CT-centrum Marie Curie op de site van het AZ Sint-Lucas aan de Groene Briel. “Tot begin dit jaar hadden enkel het UZ Gent en een ziekenhuis in Aalst zo’n gecombineerd scan­toestel, met grote wachttijden tot gevolg. Zowel vanuit de ziekenhuizen als vanuit de overheid kwam de vraag om een nieuw centrum te openen, maar zoiets is geen evidentie.”

Gebundelde krachten

Uiteindelijk brachten vier ziekenhuizen, AZ Jan Palfijn en AZ Sint-Lucas in Gent, AZ Alma in Eeklo en Sijsele en Sint-Vincentius in Deinze, hun kennis en budgetten samen, en werd een nieuwe associatie gevormd om tot het centrum Marie Curie te komen.

“De investering loopt al snel op tot 3 miljoen euro, en is voor één ziekenhuis moeilijk om te dragen. Met de vier ziekenhuizen samen kwamen we tot een voldoende financiële draagkracht én tot genoeg patiënten om het centrum ten volle te kunnen benutten”, zegt Nick Baelde.

Betere diagnoses

In het centrum krijgt de patiënt een licht radioactieve stof ingespoten en worden in één beweging zowel een PET-scan als een CT-scan gemaakt.

“Op die manier kunnen we heel snel en specifiek tumoren opsporen en diagnoses stellen. We kunnen ze in één beweging lokaliseren en zien waar ze actief zijn, om zo onze behandeling meteen aan te passen aan de ziekte van de patiënt. Ook tijdens de ziekte kunnen we aan de hand van de scans de activiteit van tumoren snel opsporen en de behandeling indien nodig bijsturen.”

Het centrum werd begin dit jaar reeds geopend, en draait sinds kort op ‘volle toeren’. Per dagen kunnen ongeveer 15 patiënten in de scanner. Aangezien ze een radioactieve stof krijgen ingespoten, zijn de muren van het centrum met dikke loden platen verstevigd om de straling binnen te houden.