Luister naar

Maar: Controle goede doelen is moeilijk voor Belastingdienst

Nieuws
Goededoelenclubs moeten hun belastingvoordelen eerder kunnen kwijtraken als ze oproepen tot geweld, vindt een meerderheid in de Tweede Kamer. De Belastingdienst moet dat handhaven,
Sjoerd Mouissie Sjoerd Mouissie
maandag 25 juni 2018 om 03:00
Maar: Controle goede doelen is moeilijk voor Belastingdienst
Maar: Controle goede doelen is moeilijk voor Belastingdienst anp / Lex van Lieshout

het is de vraag of dat in de praktijk mogelijk is. De controle of goede doelen zich aan de basale regels houden, verloopt nu al moeizaam. En dan zou de Belastingdienst ook nog moeten bekijken of uitlatingen van goede doelen in strijd zijn met de Grondwet en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

De giften aan goede doelen zijn aftrekbaar van de inkomstenbelasting als die organisatie een ‘ANBI-status’ heeft – waarbij ANBI staat voor Algemeen Nut Beogende Instelling. Aan zo’n status zijn voorwaarden verbonden. Zo moet een goed doel elk jaar financiële stukken openbaar maken op internet. Ook moet meer dan 90 procent van de uitgaven voor ‘het algemeen nut’ zijn.

Wie niet aan die voorwaarden voldoet, verliest zijn ANBI-status. Maar al bij de controle op deze twee voorwaarden loopt de Belastingdienst tegen problemen aan. Zo zijn er bijvoorbeeld geen regels over hóé de financiële stukken gepubliceerd moeten worden. Hierdoor kan de controle van deze documenten ‘alleen handmatig met behulp van de ANBI-lijst uitgevoerd worden’, schreef staatssecretaris Menno Snel van Financiën (foto) onlangs in een brief aan de Eerste Kamer. ‘Gevolg is ook dat deze controle erg arbeidsintensief is.’

In de brief schetst Snel kort hoe de controles in de praktijk gaan: de Belastingdienst kijkt welke goede doelen nog geen werkende website hebben. Die organisaties worden benaderd, en krijgen de kans een website te openen. Daaruit kan worden afgeleid dat bij organisaties die wél een website hebben, vaak niet gecontroleerd wordt of de financiële stukken correct zijn.

Daarnaast is de regel over de 90 procent van de uitgaven ‘lastig te toetsen’, schrijft Snel. Dat geldt ook voor de eis dat de organisaties niet te veel eigen vermogen ‘oppotten’. Want: wat is precies ‘te veel’? De bewindsman oppert zelfs dat de regels op dit punt ‘zouden kunnen worden versoepeld’.

En dan wil de Tweede Kamer, vooral VVD en CDA, ook nog dat de Belastingdienst méér taken krijgt: controleren of de ANBI-organisaties zich schuldig maken aan haatzaaien of oproepen tot geweld. Inspecteurs van de dienst zouden, met de Grondwet, het Europees mensenrechtenverdrag en alle jurisprudentie in de hand, een beslissing moeten nemen.

Waarschijnlijk zou het zo moeten werken: zodra de inspecteur een uitspraak of bericht op sociale media ‘haatzaaien’ vindt, mag hij de ANBI-status zelfstandig intrekken. Als hij er naast al het andere werk aan toekomt, natuurlijk.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
We maken de mooie hoofdstukken van het leven tot kostbare herinneringen.

Liefdevol ontvlechten bij een echtscheiding is mogelijk: erken elkaars menselijkheid

Midden in de storm van een echtscheiding is het mogelijk samen te kiezen voor een proces van liefdevol ontvlechten, stelt voorganger en therapeut Martin de Jong.

Theo Basoski: 'In de beleving van veel jongeren ligt er een heel groot accent op het ene moment van openbare geloofsbelijdenis. Dat werkt onnodig drempelverhogend.'

Het kerkelijke gebruik van de openbare geloofsbelijdenis heeft in deze tijd ook keerzijde

Mooi dat jonge mensen belijdenis van hun geloof afleggen. Maar het gebruik van openbare geloofsbelijdenis, zoals die in veel protestantse kerken bekend is, heeft ook nadelen, stelt studentenpastor Theo Basoski.

CU-leider Mirjam Bikker en minister Carola Schouten van Armoedebestrijding op uitslagenavond van de laatste Tweede Kamerverkiezingen.

ChristenUnie peilt de geest van de tijd onvoldoende: kiezer ziet niet waar de partij verschil kan maken

Zijn er thema’s waarvan de Nederlander zegt ‘dat is typisch de ChristenUnie’? Nee, stellen drie partijgangers uit zuid-Nederland. Zij analyseren de tegenvallende verkiezingsuitslag.

Afbeelding

Twee vrome protestanten die goed waren in de oorlog? Het was een kerkgemeenschap die Joden redde

Israëls president Isaac Herzog noemde bij de opening van het Nationaal Holocaust Museum Kees en Amanda Vissers-van der Linden uit Bussum. George Harinck zocht uit hoe zij Joden hadden gered.

David Owuor claimt de covidpandemie en andere rampen over de wereld te hebben afgeroepen als waarschuwingen van God.

David Owuor vervult misschien wel een profetie maar hij is vrijwel zeker niet Elia

De Keniaanse prediker David Owuor claimt zowel Elia als Mozes te zijn. Als er iemand opstaat en claimt ‘iets groots’ te zijn, moeten Bijbelse alarmbellen gaan rinkelen, waarschuwt Hans Frinsel.

In China, de grootste markt voor elektrische auto’s, is het crisis. BYD, dat met Tesla strijdt om de titel van grootste EV-fabrikant ter wereld, zag de verkoop in het eerste kwartaal met 42 procent dalen tot net boven de 300.000 stuks.

Havenkade staat vol Chinese elektrische auto's, maar de hype rond elektrisch rijden is over. Wat nu?

Als overheden willen dat binnen tien jaar alle nieuwe auto’s elektrisch zijn, valt aan een wettelijke verplichting niet te ontkomen, stelt Peter de Waard.