Er mag dan een voorstel voor een staakt-het-vuren zijn, ook vandaag werd Rafah weer gebombardeerd.
Foto: AP.

VS zet druk op Hamas om akkoord te sluiten over staakt-het-vuren in Gaza: "Signalen zijn hoopgevend"

De Amerikaanse president Joe Biden spreekt vanavond nog aan de telefoon met de leiders van Egypte en Qatar over een staakt-het-vuren in Gaza. De bemiddelende landen leggen een nieuw voorstel voor aan Hamas, dat volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken "uitzonderlijk genereus" is.

De onderhandelaars voor Hamas zijn in de Egyptische hoofdstad Caïro. Ze zijn er voor gesprekken met de bemiddelaars uit Egypte en Qatar over een voorstel voor een nieuw staakt-het-vuren dat afgelopen weekend kwam van Israël.

"Hamas heeft nu een aanbod voor zich dat buitengewoon, buitengewoon genereus is van de kant van Israël", zegt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken. Hij is aanwezig op het World Economic Forum in Riyad, de hoofdstad van Saudi-Arabië, waar hij met bondgenoten in de Arabische wereld overlegt over de oorlog in Gaza.

"Hamas moet een besluit nemen, en wel snel", zei Blinken. "Ik ben hoopvol dat ze de juiste beslissing zullen nemen. We kunnen een fundamentele verandering in de dynamiek krijgen na meer dan 6 maanden oorlog."

In het voorstel, dat vrijdag al uitlekte, zou sprake zijn van een staakt-het-vuren van 40 dagen. Hamas zou minder dan 40 Israëlische gijzelaars - slechts 33 van de 130 die nog vastzitten - moeten vrijlaten in ruil voor 100 of meer Palestijnse gevangenen die worden vastgehouden door Israël. 

"De signalen zijn nog nooit zou hoopvol geweest als ze vandaag zijn", zegt Inge Vrancken, Midden-Oostenkenner bij VRT NWS, in "Terzake".  

Bekijk: "De signalen zijn nooit zo hoopgevend geweest als nu" ("Terzake", 29/04/24)

Videospeler inladen...

Aanhoudingsbevel tegen Netanyahu?

De voorbije dagen werden in de Israëlische pers niet alleen details gelekt van het voorstel voor het staakt-het-vuren.

Ook wordt volop gespeculeerd over mogelijke plannen van het Internationaal Strafhof in Den Haag (ICC) om een internationaal aanhoudingsmandaat uit te vaardigen tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en andere hooggeplaatste regeringsfunctionarissen. Daarnaast zou het ICC ook overwegen om aanhoudingsbevelen voor Hamas uit te vaardigen.

Bij Hamas zou het gaan om oorlogsmisdaden, gepleegd tijdens de aanval van 7 oktober op Israël. Bij Israël zou de nadruk liggen op het gebrek aan humanitaire hulp voor de Palestijnen in Gaza en op het aanhoudende geweld, waarbij wordt aangehaald dat Israël verzaakt aan zijn plicht om de burgerbevolking te beschermen.

Internationale druk

De voorbije dagen zou evenwel al veel internationale druk zijn uitgeoefend op het ICC om niét over te gaan tot het uitvaardigen van de aanhoudingsmandaten, onder meer omdat dit de onderhandelingen over een staakt-het-vuren op de helling zou zetten. 

"Je voelt dat er daar een drukkingsmiddel is om Hamas, maar zeker ook Israël tot toegevingen te dwingen. Dat zou kunnen gaan over meer humanitaire hulp voor Gaza, maar ook over de nakende aanval op Rafah", zegt Inge Vrancken. "In ruil voor het afzien van een aanval zou misschien kunnen worden voorkomen dat er een aanhoudingsmandaat komt." 

Bekijk: Inge Vrancken over de geruchten over aanhoudingsmandaten ("Terzake", 29/04/24)

Videospeler inladen...

Meest gelezen