Direct naar artikelinhoud

Frans muziekblad zet zanger op cover die zijn vriendin doodsloeg - en moet diep door het stof

Het zou elke maand een controversiële beslissing zijn om zanger Bertrand Cantat op de cover van een tijdschrift te zetten. Maar nu zorgt het afbeelden van de man die zijn vriendin doodsloeg voor extra verontwaardiging in Frankrijk.

Frans muziekblad zet zanger op cover die zijn vriendin doodsloeg - en moet diep door het stof
Beeld Twitter

Uitgerekend nu Franse vrouwen, net als elders in de wereld, de Weinstein-affaire in de VS aangrijpen om te protesteren tegen seksueel geweld, intimidatie en mishandeling door mannen.

Dagenlang regende het kritiek op het besluit van het Franse muziekblad Les Inrockuptibles, dat Cantat, 'de Franse Nick Cave', op de cover van zijn jongste nummer zette.

De zanger, vooral bekend van de Franse rockband Noir Désir, sloeg in juli 2003 bij een ruzie in een hotelkamer in Vilnius zijn vriendin, de Franse actrice Marie Trintignant, in coma. Tritignant overleed enkele dagen later in een Frans ziekenhuis. Cantat werd veroordeeld tot een celstraf van acht jaar, waarvan hij uiteindelijk vier jaar uitzat.

Cantats latere echtgenote Kriztina Rády verhing zichzelf zeven jaar na de dood van Trintignant. Vlak daarvoor liet ze verschillende wanhopige voicemails achter met de boodschap 'Bertrand Cantat is gestoord'. Onder anderen Rádys ouders en de auteurs Stéphane Bouchet en Frédéric Vézard verklaarden dat haar suïcide het gevolg zou zijn geweest van Cantats geweld en haar angst te eindigen als Tritignant.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Aanleiding voor de cover van Les Inrockuptibles was de nieuwe single van Cantat, L'Angleterre, waarin hij onder meer over vluchtelingen zingt en kritiek uit op de Brexit en de Britse premier Theresa May. En de aankondiging dat de 53-jarige zanger onder zijn eigen naam een plaat gaat uitbrengen.

Twitter bericht wordt geladen...

Verlink je varken

Het verleden van Cantat in combinatie met de coverfoto zorgde voor een storm aan verontwaardiging. Zeker nu tienduizenden Fransen de afgelopen dagen hun verhalen over seksuele intimidatie delen met de 'verlink je varken'-actie. De Franse minister van Vrouwenemancipatie, Marlène Schiappa, kondigde een wet aan die het mogelijk moet maken mannen die vrouwen in de publieke ruimte lastigvallen ter plekke te beboeten.
 
Het Franse magazine Elle wijdde het hoofdredactioneel commentaar geheel aan de kwestie Cantat onder de titel 'In naam van Marie'. 'Marie Trintignant stierf door de slagen van Bertrand Cantat. Vandaag is ze een symbool... haar gezicht is dat van alle vrouwelijke slachtoffers van geweld door mannen, het gezicht van de 123 vrouwen die vorig jaar gedood zijn door hun echtgenoot '.

Het tijdschrift nam het daarbij ook op voor 'alle vrouwen die in het geweer zijn gekomen tegen hun aanvallers' en roemde Trintignant als vertegenwoordigster van alle vrouwen die zijn mishandeld of geïntimideerd,  'ook degenen die zich hebben uitgesproken tegen de in opspraak geraakte Hollywood producent Harvey Weinstein'.

Bij Les Inrockuptibles is men nu door het stof gegaan. In een open brief aan de lezers heeft het muziekblad excuses aangeboden. 'Het leed dat de cover heeft veroorzaakt, heeft ons diep geraakt. Hem op de cover plaatsen was discutabel. We bieden onze excuses aan hen die we hiermee gekwetst hebben.'

Twitter bericht wordt geladen...