Woonkrediet herzien wordt binnenkort goedkoper

Banken zullen klanten in veel gevallen geen herbeleggingsvergoedingen meer kunnen aanrekenen als ze hun woonkrediet willen herfinancieren. Dat meldt ‘De Tijd’. De federale regering wil namelijk nog voor het einde van de legislatuur maatregelen nemen om die kosten te drukken.

jvh
Bron: De Tijd

De voorbije jaren maakten duizenden Belgische woningeigenaars gebruik van de historisch lage rentevoeten om bij hun bank betere tarieven voor hun woonkrediet te onderhandelen. Maar aan zo’n herfinanciering zijn ook extra kosten verbonden. Klanten moeten bijvoorbeeld een wederbeleggingsvergoeding betalen, een som die overeenstemt met tot drie maanden intrest op het resterende bedrag van hun lening. Daarnaast rekent de bank dossierkosten aan. En in veel gevallen is ook de tussenkomst van een notaris vereist. Die optelsom doet de kosten serieus oplopen.

Federaal minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) heeft naar verluidt nu een voorstel klaar om die kosten aan te pakken. “Er worden stappen gezet die banken zullen verplichten om bij een herfinanciering te kiezen voor een wijziging van de hypothecaire lening, eerder dan een nieuwe kredietovereenkomst te sluiten”, klinkt het op het kabinet-Dermagne.

Zo’n maatregel zou een flinke slok op de borrel schelen, want bij een gewone wijziging van een hypothecaire lening hoeven klanten geen wederbeleggingsvergoeding of dossierkosten te betalen. Ook een bezoek aan de notaris is dan niet langer vereist. Bij het kabinet-Dermagne maakt men zich sterk dat het voorstel nog deze legislatuur goedgekeurd zal worden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen