Direct naar artikelinhoud
Australian Open

Belgen krijgen geen cadeaus in Melbourne

► Alison van Uytvanck botst in de Rod Laver Arena op een sterke Caroline Wozniacki. 'Ik heb er toch van genoten.'Beeld BELGA

Een middag vol frustratie voor de Belgische vrouwen, die allemaal tekortschoten op dag één van de Australian Open. Alison Van Uytvanck maakte nog de beste indruk. Kirsten Flipkens en vooral Ysaline Bonaventure gingen minder goed slapen.

Op voorhand waren er twijfels bij Alison Van Uytvanck (WTA 52) over haar paraatheid om titelverdedigster Caroline Wozniacki (WTA 3) het vuur aan de schenen te leggen. Er was ergens zelfs angst voor een herhaling van de catastrofe van drie jaar geleden (6-0, 6-0 tegen Victoria Azarenka, ook in de Rod Laver Arena). Ongegronde zorgen. Van Uytvanck kon niet alleen vrijuit en pijnvrij tennissen, ze deed dat ook op een hoog niveau.

‘Ik had niet verwacht dat ik dit mentaal zou kunnen brengen na mijn vorige ervaring in dit stadion.’
Alison Van Uytvanck

"Ik heb goed gespeeld", glimlachte ze. "Ik had niet verwacht dat ik dit mentaal zou kunnen brengen na mijn vorige ervaring in dit stadion. Ik was zo nerveus voor de match, maar die ondervinding heeft me uiteindelijk geholpen om goed met de omstandigheden om te gaan. Dit stemt me heel tevreden."

Jammer dat de Brabantse dan net tegenover een goed tennissende Wozniacki stond. "Andere speelsters gaan je altijd wel een paar punten cadeau doen, maar dat doet zij niet." Ondanks de nederlaag - de vijfde in vijf deelnames down-under - was dit zonder meer een opsteker voor de rest van het seizoen. "Ik heb ervan genoten en pak er vertrouwen uit", wist Van Uytvanck. "Mooi dat ik zo'n niveau kan halen tegen een echte topper."

Minder opgetogen was Ysaline Bonaventure (WTA 159), die voor het eerst op de hoofdtabel van een grandslamtoernooi stond. "Ik heb het zelf verknald", zei ze na haar driesetter tegen Sachia Vickery (WTA 123). "Na mijn sterke eerste set begon zij heel veel tijd te nemen tussen de punten, te tonen dat ze geblesseerd was en zo heeft ze me uit de match gehaald. In de derde set heeft de stress me genekt. Jammer, want mijn tennis was beter dan dat van haar."

Flipkens kansloos

De net 33 geworden Kirsten Flipkens (WTA 50) was gisteren dan weer geen partij voor Aljaksandra Sasnovitsj (WTA 31). Na 57 minuten zat de match erop. Het was geweten dat de 24-jarige Sasnovitsj sterk stond te tennissen. De hard slaande Wit-Russin speelde de kwartfinale in Brisbane en zelfs de halve finale in Sydney. Flipkens kon daar een plaats bij de beste acht in Hobart tegenover zetten.

‘Als ze dit niveau kan aanhouden, dan staat dit meisje eind dit jaar in de top tien’
Kirsten Flipkens

"Ik wist dat ze in vorm was, maar ik had wel verwacht dat ik haar wat meer zou kunnen ontregelen en pijn doen", zuchtte Flipkens. "Zij heeft nagenoeg een perfecte match gespeeld." Sasnovitsj sloeg dertig winners. "Op de onmogelijkste ballen. De enige twee fouten die ze gemaakt heeft, waren op de twee makkelijkste ballen van de wedstrijd. Ik heb eigenlijk niets verkeerds gedaan, maar zij had zo'n match die je één of twee keer per jaar speelt. Natuurlijk is dit frustrerend, maar ik zou hetzelfde doen. Zij heeft duidelijk een van de beste wedstrijden uit haar carrière gespeeld. Als ze dit niveau kan aanhouden, dan staat dit meisje eind dit jaar in de top tien."

Voor Flipkens blijft er nu alleen nog het dubbel over in Melbourne. "Daarna speel ik in Sint-Petersburg, de Fed Cup, Boedapest, Indian Wells en Miami. En dan stop ik", grapte de ouderdomsdeken.

Australian Open - eerste ronde

C. Wozniacki - A. Van Uytvanck 6-3, 6-4

S. Vickery - Y. Bonaventure 2-6, 6-4, 6-4

A. Sasnovitsj - K. Flipkens 6-1, 6-1