Een van de operaties van de politie vorige week in de Stuivenbergwijk. Gisteren waren er nieuwe invallen en arrestaties. © rr

Gerecht viseert verkopers cryptofoons: nieuwe golf invallen en aanhoudingen in onderzoek naar clan Y.

In het onderzoek naar de criminele familie Y. heeft het Antwerpse gerecht opnieuw een reeks huiszoekingen én arrestaties verricht. Zo vielen de speurders binnen bij leveranciers van zogenaamde cryptofoons, smartphones waarmee criminelen proberen te ontsnappen aan afluistermaatregelen van politie en gerecht.

Joris van der Aa

De speurders van de federale politie, die bezig zijn met het onderzoek naar de Turks-Assyrische familie Y., voerden gisterochtend zeventien huiszoekingen uit. Bij die actie werden ook zeven personen gearresteerd. Het gaat niet alleen om leden van de familie Y., maar ook om vermeende drugscriminelen die zaken zouden hebben gedaan met een aantal verdachten uit de familie Y.

Het Antwerpse parket spreekt van een tweede luik van het onderzoek naar de Turks-Assyrische familie. De speurders vielen onder meer binnen bij een aantal ‘dienstverleners’, zoals de leveranciers van zogenaamde PGP’s. Dat zijn speciale gsm’s waarmee gebruikers versleutelde e-mailberichten kunnen uitwisselen.

PGP-toestellen horen al enkele jaren tot de standaarduitrusting van criminelen, omdat het voor politiediensten quasi onmogelijk is om communicatie tussen PGP-toestellen te onderscheppen.

Mixers

Ook in het onderzoek naar de Borgerhoutse criminele familie de Mixers vielen politie en justitie binnen bij de leveranciers van PGP-toestellen. Het gebruik van die toestellen is in se niet illegaal, maar sommige providers leveren ogenschijnlijk alleen aan criminele groeperingen. Zowel in Nederland als in België proberen politie en justitie die dienstverleners te vervolgen wegens witwaspraktijken en het vormen van een criminele organisatie. Advocaat Sam Vlaminck heeft een aantal verdachten bijgestaan, maar voorlopig wil hij geen enkel commentaar kwijt.

Kucam

Het onderzoek naar de handel in humanitaire visa, waarin de Mechelse N-VA’er Melikan Kucam hoofdverdachte is, gaat ondertussen verder. De kamer van inbeschuldigingstelling heeft de aanhouding van de Kucam verlengd. Het onderzoek naar Melikan Kucam, die getrouwd is met een telg van de familie Y., is een uitloper van het grote onderzoek naar drugshandel en witwaspraktijken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER