Direct naar artikelinhoud

Arib: Turkse aanval op Nederlandse Kamerleden onacceptabel

De Turkse aandacht voor het doen en laten van Tweede Kamerleden met een Turkse achtergrond zorgt opnieuw voor wrijving tussen de landen. Kamervoorzitter Khadija Arib noemt het onacceptabel dat de Turkse regeringskrant Sabah vijf Kamerleden frontaal aanvalt op hun stemgedrag. 'Kamerleden zijn gekozen volksvertegenwoordigers die vrij voor hun mening uit moeten kunnen komen', aldus Arib zaterdag in Nieuwsuur.

Tweede Kamervoorzitter Khadija AribBeeld anp

Een grote Kamermeerderheid sprak deze week officieel uit dat het Turkse dodelijke geweld tegen honderdduizenden Armeniërs in 1915 als 'genocide' bestempeld dient te worden. De Turkse regering wil daar juist niets van weten. Nog voor de stemming riep Turkije de hoogste Nederlandse diplomaat in Turkije op het matje, maar de Kamer zette door. Met hun partijen stemden ook de Kamerleden Karabulut en Laçin (SP), Özütok en Özdil (GroenLinks) en Ye¿ilgöz (VVD) voor de erkenning.

Verraders

In de krant Sabah en op andere Turkse regeringsgezinde nieuwssites is de aanval geopend op de Kamerleden. Zij worden onder meer beschreven als 'verraders van het moederland'. Dat lokt jegens de Kamerleden een stroom van negatieve reacties uit via de sociale media.

Kamervoorzitter Arib neemt het voor de Kamerleden op. 'Bedreiging of aanzetten tot bedreiging in reactie op het uiten van die meningen is onacceptabel. Het past niet in een democratie en in een open en vrije samenleving als de onze.'

De erkenning van de Armeense genocide door de Kamer heeft voor het Nederlandse beleid geen gevolgen. Het kabinet blijft spreken over 'de kwestie van de Armeense genocide' wanneer het over de massamoord op Armeniërs in het Ottomaanse Rijk gaat, liet interim-minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Zaken deze week weten.

Sigrid KaagBeeld anp

Afgevaardigde

Wel stuurt het kabinet in april een afgevaardigde naar de herdenking van de genocide in de Armeense hoofdstad Yerevan. Dat zal de eerste keer zijn dat Nederland een regeringsafgevaardigde stuurt.

De diplomatieke relatie tussen Nederland en Turkije is al geruime tijd uiterst moeizaam. Omdat Ankara excuses blijft eisen van Den Haag over de uitzetting van een Turkse minister vorig jaar, trok Nederland zijn ambassadeur in Turkije onlangs formeel terug. Het kabinet weigert excuses zolang Turkije niet eveneens een stap zet om de betrekkingen te normaliseren.


De grootste diplomatieke rel uit de recente Nederlandse geschiedenis

De ruzie met Turkije is de grootste diplomatieke rel uit de recente Nederlandse geschiedenis. Hoe kon het zo uit de hand lopen? Een reconstructie. (+)

Op 11 maart vorig jaar wachten Erdogan-aanhangers aan de voorkant van het Turkse consulaat in Rotterdam op een toespraak van minister Kaya. Als blijkt dat ze geweigerd is, is het onbegrip groot en slaat de stemming om. Onze verslaggeefster was erbij. (+)

Mustafa Aslan is de belangrijkste vertegenwoordiger van Erdogans AK Partij in Nederland. 'De schuld voor de escalatie ligt bij Nederland'. (+)

Hoe denken Turkse Nederlanders over de diplomatieke rel tussen het land waar ze wonen en dat waar zij, of hun ouders, vandaan komen? De Volkskrant liet het peilen. (+)

Turkse Nederlanders die tegen Erdogan zijn, durven zich amper nog te uiten. Ze worden uitgemaakt voor landverrader of erger. Anoniem vertellen ze over de spanningen in de Turkse gemeenschap. (+)