Direct naar artikelinhoud

City verslaat Arsenal in League Cup-finale; schorsing Guardiola dreigt vanwege steunbetuiging aan Catalaanse gevangenen

Pep Guardiola heeft zijn eerste Engelse trofee binnen. Manchester City won zondag op Wembley met 3-0 van Arsenal. Voor de Catalaanse coach kan de finale van de League Cup een staartje krijgen, want ondanks hiervoor te zijn aangeklaagd door de Engelse voetbalbond droeg hij zijn gele lintje, waarmee hij solidariteit toont aan de politieke gevangenen in Spanje.

Pep Guardiola poseert met de beker na de 3-0 overwinning op Arsenal.Beeld afp

Vier prijzen in een seizoen winnen zat er voor City niet meer in na de verrassende FA Cup-nederlaag bij Wigan. Het had de wil om de League Cup te winnen er niet minder om gemaakt. In de 18de minuut namen de Citizens op onkarakterististieke wijze de voorsprong: een uittrap van Claudio Bravo werd door de Duitse international Shkodran Mustafi verkeerd ingeschat, waarna Sergio Agüero de doelman met een lobje passeerde.

The Gunners leken behoefte te hebben aan de Carabao-energiedrank die de League Cup sponsort, zo futloos waren de mannen van Arsène Wenger, alsof ze niet meer voor de Fransman willen werken. In de tweede helft liep City met doelpunten van uitblinker Vincent Kompany en David Silva uit naar 3-0. Guardiola glom na afloop van trots. In het verleden is het winnen van de League Cup vaak een startpunt geweest voor coach.

Donderdag ontmoeten beide ploegen elkaar weer, ditmaal voor de competitie. De vraag is of Guardiola dan op de bank zit. Sinds de leiders van de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging in de cel zijn gegooid vanwege het illegale referendum, draagt de topcoach een geel lintje tijdens wedstrijden. De FA heeft hem gewaarschuwd en maakte aan voor de bekerfinale bekend Guardiola te gaan vervolgen.

De Catalaan trok zich er niets van aan en weet zich gesteund door de fans. Op de Wembley Way liepen Mancunians rond met een City-vlag waarop het gele zeilschip door het lintje was vervangen. Catalaanse activisten deelden lintjes uit aan de volgelingen van de Sky Blues. Vorige week doorzocht de Spaanse politie de privéjet van Guardiola na landing in Barcelona, op zoek naar de voortvluchtige Catalaanse leider Carles Puigdemont.

Commentatoren hebben de FA hypocriet genoemd, omdat de bond vorig jaar heisa maakte toen de Fifa zei dat het Engelse team geen klaprozen mocht dragen, waarmee de Eerste Wereldoorlog wordt herdacht. Niet iedereen toonde sympathie voor Guardiola. ''s Lands wijs, 's lands eer', zei Louis van Gaal, aanwezig in de perskamer van Wembley. 'De regels van de FA gelden voor iedereen, ook voor Pep. Ik heb me als manager altijd aan de regels gehouden en ben nooit geschorst geweest.'

Guardiola vreest boete noch schorsing. 'Ik blijf hem dragen. Ik ben eerst mens, dan manager.'

Spelers van Manchester City vieren de winst van de League Cup.Beeld afp