Direct naar artikelinhoud
Woonstbetredingen

"Huiszoekingsvrije gemeente" geen succes in Vlaanderen

Zo'n 10.000 mensen voerden gisteren in Brussel actie tegen het asielbeleid van de federale regering.Beeld Dieter Nijs

Terwijl in Wallonië en Brussel tal van gemeenten zich profileren als een 'huiszoekingsvrije' gemeente, komt het initiatief in Vlaanderen niet van de grond. De Vlaamse lokale besturen wachten vooral op het definitieve wetsontwerp.  

, en

Dokters van de Wereld en het Burgerplatform namen het initiatief om lokale mandatarissen, burgemeesters en schepenen te vragen afstand te nemen van het wetsontwerp dat huiszoekingen toelaat bij burgers die onderdak geven aan mensen zonder papieren. Intussen heeft een aantal burgemeesters aangekondigd dat de lokale politie niet zal deelnemen aan de huiszoekingen. 

Tot voor kort was het initiatief beperkt tot Wallonië en Brussel, maar nu is de actie ook in Vlaanderen geland. Mie Branders van PVDA heeft alvast een motie ingediend die vanavond in de Antwerpse gemeenteraad op de agenda staat. Die motie luidt: "De gemeenteraad beslist om van Antwerpen een huiszoekingsvrije stad te maken. Dat wil zeggen dat de burgemeester beslist dat de lokale politie niet zal deelnemen aan huiszoekingen die vallen onder het federale wetsontwerp van 7/12/2107 dat huiszoekingen toelaat bij burgers die onderdak geven aan mensen zonder papieren."

PVDA zegt niet aangestuurd te zijn door het Burgerplatform. Bij dat platform klinkt het dat het "een apolitieke organisatie is die vooral inzit met de verregaande criminalisering van zowel de vluchteling als de Belgische solidaire burger".

'Symbool'

De motie maakt evenwel geen schijn van kans. Enkel Groen zal de motie ondersteunen. "Het is uiteraard vooral een symbolische daad, omdat er formeel gezien nog geen wet is", zegt Groen-fractieleider Wouter Van Besien. "Maar via deze motie willen we onze solidariteit tonen. Dat is volledig in lijn met de waarden die we uitdragen en het standpunt dat we ook federaal innemen." 

Bij die andere oppositiepartij, sp.a, klinkt het dat ze zich zal onthouden. De motivatie daarvoor luidt, ironisch genoeg, ook dat het voornamelijk een symbolische daad is. En dus eigenlijk zonder voorwerp, omdat het wetsontwerp voorlopig van de baan is.

'Het is uiteraard vooral een symbolische daad, omdat er formeel gezien nog geen wet is'
Wouter Van Besien, Antwerps Groen-fractieleider

Het wetsontwerp over de 'woonstbetreding' werd enkele weken geleden voorlopig weer ingetrokken, na hevig protest, niet alleen vanuit het Burgerplatform, maar onder andere ook vanuit de hoek van de onderzoeksrechters. Premier Charles Michel (MR) beloofde het dossier naar zich toe te trekken en binnenkort met een bewerkte versie te komen.

Om die redenen zal ook CD&V in Antwerpen tegenstemmen, luidt het bij Nahima Lanjri. Lanjri is dan wel geen gemeenteraadslid, ze is wel een prominente stem binnen de  Antwerpse CD&V en een specialiste in de materie in de Kamer. "Het wetsontwerp is van tafel gehaald om opnieuw te bekijken. Verschillende amendementen en aanpassingen zijn mogelijk. Het heeft geen enkele zin om die motie goed te keuren." 

Ze benadrukt nog dat het wetsontwerp er is gekomen om een duidelijk wettelijk kader te scheppen voor wat nu al gebeurt. De politie valt nu al huizen binnen. Als ze dat doet, is het maar beter dat er een rechter op toeziet.

'Kleur bekennen'

Het Burgerplatform, dat gisteren een nieuwe solidariteitsactie voerde in het Maximiliaanpark, poogt intussen in Vlaanderen het debat op gang te trekken. Weliswaar zonder veel succes. 

In Gent stelt de sp.a van Daniël Termont om de al aangehaalde redenen dat de motie zonder voorwerp is. Elke Decruynaere van Groen zegt er nog bij dat het bij hen niet de gewoonte is moties aan te nemen als er geen eensgezindheid is binnen de meerderheid. 

Ook in Brugge doen ze niet aan moties. "De gemeenteraad is geen actiecomité. Dit moet in het parlement worden opgelost", klinkt het formeel bij burgemeester Renaat Landuyt (sp.a). 

De matige actiebereidheid staat in schril contrast met wat zich intussen afspeelt aan de andere kant van de taalgrens. Op dit moment hebben zowat 45 Waalse en Brusselse gemeenten zich al 'huiszoekingsvrij' verklaard. Bij nog eens 55 steden en gemeenten staat de motie rond de 'woonstbetreding' intussen op de agenda, om in de komende dagen behandeld te worden.

'De gemeenteraad is geen actiecomité. Dit moet in het parlement worden opgelost'
Renaat Landuyt (sp.a), burgemeester Brugge

Het Burgerplatform wil met de motie de politici ertoe aanzetten kleur te bekennen. "Iemand die administratief niet in orde is, behandelen we als een crimineel. Het is des te erger dat ook Belgische burgers, brave huisvaders en -moeders in één ruk door mee geviseerd worden", reageert Marie Lesy. "Wat met 'onze' rechten? Wat met de onschendbaarheid van de woning? Zo'n huiszoeking is zwaar en traumatiserend. Is dat hoe onze regering solidaire burgers wil behandelen?" 

Voor het Burgerplatform is de centrale vraag of de maatregel wel in verhouding staat tot het probleem.