© Dick Demey

Aantal asielzoekers uit Centraal-Amerika blijft toenemen

De toestroom van asielzoekers vanuit Centraal-Amerika neemt toe. El Salvador zit al in de top tien van de landen van herkomst van mensen die internationale bescherming aanvragen. Dit jaar zijn er al 343 Salvadoranen naar België gekomen. Een paar jaar geleden waren dat maar enkele tientallen. Door de harde migratiekoers van Trump kiezen ze niet voor de VS, maar voor Europa.

Liliana CASAGRANDE

In het tijdelijke asielcentrum van het Parelstrand verblijven momenteel 91 mensen uit Centraal-Amerika. Die groep blijft groeien. Nu het moeilijker is om te vluchten naar de VS, kiezen mensen uit Centraal-Amerika vaker voor Europa. Ze kunnen hier ook eenvoudig geraken. “Ze kunnen visumvrij naar Europa reizen en hebben dus geen mensensmokkelaar nodig”, zegt Gabrielle Baes, woordvoerder van het Commissariaat Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen.

Lees ook: Sluiting asielcentrum Parelstrand Lommel nogmaals uitgesteld

De kans op bescherming voor Salvadoranen is met 97 procent erg hoog. Hun aantal is sinds 2017 elk jaar verdubbeld. Ook vanuit Columbia en Venezuela vinden mensen de laatste twee jaar hun weg naar België, maar hun kans op erkenning is dit jaar sterk gedaald. Vanuit Venezuela kwamen vorig jaar 411 mensen naar België.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer