Direct naar artikelinhoud
Interview

Topschutter Ally Samatta: “Liever kampioen met Genk dan grote wintertransfer”

Na heel wat blessureleed in 2017, kwam Samatta in 2018 weer aan de oppervlakte en speelde hij beter dan ooit.Beeld BELGA

Vorig jaar rond Kerstmis keek de geblesseerde Ally Samatta naar wedstrijden van Harry Kane om bij te leren. Nu telt hij dit seizoen al meer competitiegoals dan zijn Engelse voorbeeld. Wie weet volgt vanavond tegen AA Gent nummer vijftien: “2018 heeft van mij een andere Samatta gemaakt.”

Zondag scoorde je in Eupen op je 26ste verjaardag twee goals. Heb je daarna gevierd?

"Neen, niet echt. Na de wedstrijd ging ik meteen naar huis. Ik heb mijn verjaardag tijdens de wedstrijd gevierd (lacht)."

Misschien kan je het nog vieren als je na de laatste match tegen Gent naar Tanzania reist. Wat mogen we ons voorstellen bij Samatta die terugkeert naar zijn thuisland?

"Het is altijd zot. Heel veel mensen in Tanzania zijn blij om mij te zien. Dat begint al in de luchthaven zodra ik land. De mensen willen me ontmoeten en grapjes met me maken. Dan raken ze me aan en zeggen: 'Je bent het echt, nu zien we dat je echt bestaat... Jij bent diegene die elke week op tv scoort...' Alsof ze het niet kunnen geloven. Mijn bekendheid is enorm in Tanzania. Op elke tien mensen, kennen vijf mij. En er leven dik 50 miljoen mensen in Tanzania. Maar ik mis vooral mijn vrienden en familie. Ik kijk er naar uit om met hen te relaxen. Al zal het moeilijk zijn om volledig te ontsnappen aan voetbal. Iedereen begint tegen mij over voetbal, ook mijn broers en vrienden... (lacht)."

Klopt het verhaal dat je papa vroeger liever niet wou dat je ging voetballen?

"(knikt) Ja, maar ik verwijt hem niets. Hij wou het beste voor mij, zoals alle vaders wou hij dat ik goed studeerde. Tanzania had weinig topvoetballers die succes hadden in het buitenland. Maar voetbal zat in mijn bloed. Nu is hij erg trots op mij. Hij heeft een dikke buik (lacht). Ik krijg nu veel berichten van mensen die ik niet ken, die vragen: 'Mijn broer of mijn kind wil zoals jij een goede voetballer zijn, wat moeten ze doen?' Mijn belangrijkste advies: discipline hebben. Dat heeft mij gevormd."

'In België is Leye een voorbeeld. Ik keek ook veel naar de Premier League en Harry Kane’
Ally Samatta

Hoe blik je nu op 2018 terug?

"Als een geweldig jaar. Ik deed veel moois voor mezelf en het team. 2018 heeft veel veranderd in mijn carrière. Ik zal 2018 niet vergeten, we kunnen spreken van een andere Samatta."

Vorig jaar rond deze tijd was je out door een knieblessure en had je amper gescoord.

"(knikt) Een moeilijke periode. Ik heb toen hard met de fysiotherapeut gewerkt om terug te keren. Daarna ging het alleen bergop."

Hoe verklaar je de metamorfose?

"In mijn hoofd voel ik me anders. Ik heb meer vertrouwen. De blessureperiode heb ik ook gebruikt om bij te leren. Ik zag toen veel wedstrijden en topspitsen op tv, en dan zie je dingen die je anders moeilijk ziet. Ik vroeg me af waar ik nog kon verbeteren."

Van welke spitsen leerde je toen?

"In België is Mbaye Leye een voorbeeld: hoe hij beweegt en zich wegtrekt van verdedigers, waar hij de bal wil. Hij voetbalt slim. Maar ik keek ook veel naar de Engelse competitie en Harry Kane. Hij was toen on fire, scoorde aan de lopende band. Ik zag hoe hij zijn linkervoet gebruikte zoals zijn rechter. Daarna begon ik ook meer mijn linkervoet te trainen. Daarin kon ik nog beter."

Met veertien competitiegoals heb je er dit seizoen al drie meer dan Kane. En ook drie meer dan Ronaldo.

"Dat is goed. Maar zij zijn toppers in een grote competitie. Zij kunnen vijftig keer scoren in een jaar. Daarmee vergelijk ik me niet. Ik ben blij als ik met mijn goals mijn team kan helpen. Maar ik geloof wel in mijn kwaliteiten, ik weet nu al dat ik na mijn carrière trots mag zijn."

Je mag je ambities verleggen. Van welke topcompetitie droom je?

"Engeland. Vroeger keek ik thuis in Tanzania elk weekend met vrienden op een groot scherm naar de Premier League. Ik zou daar graag spelen, maar voel me ook gelukkig waar ik nu ben."

Je contract bij Genk is pas verlengd, maar met je vele goals week je interesse los van grote clubs. Wat verkies je: met Genk kampioen spelen of nu al een grote wintertransfer?

"Dan wil ik met Genk kampioen spelen. Het zou zo mooi zijn om een prijs te winnen. Ik zou graag dat doel afmaken. Met deze groep is dat mogelijk, het gros voetbalt al lang samen. Als iedereen samenblijft en niet naar de exit-deur kijkt, kunnen we mooi finishen. Maar we zijn er nog niet... En Club Brugge is al vaker kampioen geweest."

Maar eerst vakantie in Tanzania. Vier je daar als moslim ook de dagen tussen kerst en nieuwjaar met feestelijk eten of let je op je conditie?

"Ik draag zorg voor mezelf. Ik wil niet vet terugkomen. Een of twee keer goed eten is niet erg. Ik heb veel vrienden die christen zijn die me uitnodigen om te eten. Ik ga niet nee zeggen omdat ik moslim ben, zelfs god zou dat niet leuk vinden. Je moet vriend met iedereen zijn. En mijn familie weet wat ik graag eet: rijst met bonen gemixt met bananen en mango... Gezond, toch? (lacht)"