Raymond ‘DJ Mon’ De Lathouwer bij zijn Hyundai. Die is volledig geperforeerd door de hagelbolletjes (kleine foto) uit de handgranaat. © britt peeters

Bewoners meten schade op na granaten in Deurne: “Mijn wagentje is totaal verloren”

De oorlog in het Antwerpse drugsmilieu laait opnieuw in alle hevigheid op. Gangsters hebben vrijdagochtend twee handgranaten laten ontploffen in de Van Heystveltstraat in Deurne-Noord. Daarbij raakten zestien auto’s en een tiental gevels beschadigd.

Joris van der Aa en Britt Peeters

Het is nog niet duidelijk tegen wie de aanslag was gericht, maar politie en justitie vermoeden dat de feiten te maken hebben met het zware drugsmilieu van Antwerpen. In de Van Heystveltstraat, een zijstraat van de Lakborslei, wonen meerdere mensen die tewerkgesteld zijn in de haven.

De bewoners van de Confortawijk werden vrijdagnacht rond 2.45u wakker van een enorme knal. “Ik was meteen klaarwakker”, getuigt Raymond De Lathouwer, ook wel bekend als DJ Mon van Radio Minerva. “Onmiddellijk daarna volgde een tweede, nog veel luidere knal die alles deed trillen.”

De twee explosies waren tot ver buiten Deurne te horen. Zowat alle bewoners van de straat hingen uit hun raam om te kijken wat er aan de hand was. “We vreesden dat een gasontploffing was”, vertelt een bewoonster. “Maar toen we buiten keken, zagen we dat er heel wat autoruiten beschadigd waren. Er waren ook auto’s waarvan het alarm was afgegaan. We zagen ook stukken plastic op straat liggen.”

De brandweer en de politie kwamen massaal ter plaatse. Al snel bleek dat er twee explosieven tot ontploffing waren gebracht. Ook DOVO kwam ter plaatse om de politiediensten bij te staan bij hun onderzoek. Aanvankelijk was het vermoeden dat er een soort spijkerbommen waren gegooid, omdat auto’s en gevels in de buurt doorboord waren door duizenden kleine stukjes metaal. Maar later op de dag verschafte het parket van Antwerpen meer duidelijkheid. “De explosieven die tot ontploffing zijn gebracht, betreffen twee handgranaten van Oost-Europese makelij”, aldus parketwoordvoerster Caroline Van der Stokker.

© bfm en britt peeters

Pinkers eruit geblazen

Pas bij daglicht werd duidelijk hoeveel schade de twee handgranaten hadden aangericht. Zestien auto’s raakten beschadigd en ook een tiental gevels en ruiten gingen in de straat aan diggelen. De zestien jaar oude Hyundai van Raymond De Lathouwer, die op een halve meter van de twee handgranaten stond, is rijp voor de sloop. “Mijn wagentje is totaal verloren”, zucht hij. “Alle ruiten liggen eruit en de vier banden staan plat. Het rondvliegende metaal is helemaal door de carrosserie gegaan. Ook de brandstoftank is doorboord, want er lekken benzine en olie uit de auto. De drukgolf van de explosies heeft zelfs de pinkers eruit geblazen.”

En dan pakt hij lachend de zonnewering van Radio Minerva vast. “Zouden de daders iets tegen Radio Minerva hebben?”

De eerste handgranaat lag vlak voor de deur van de Marokkaanse familie B. Haar voordeur is letterlijk doorzeefd door de kleine stukjes schrapnel. Maar ook de grote ruit op de bovenste verdieping, bijna zes meter hoger, is gebarsten. De vrouw des huizes staat beduusd naar de schade te kijken, terwijl de zonen zenuwachtig op en neer lopen. “Ja, ik werk aan de haven”, zegt een van de mannen. “Maar ik heb niks met het drugsmilieu te maken. De politie heeft ons ook gezegd dat deze aanslag niet specifiek tegen ons was gericht.”

© cds

“Lange vingers”

De havenarbeider heeft weliswaar een strafblad – volgens onze informatie werd hij in 2016 veroordeeld wegens verkeersagressie – maar is bij het parket niet bekend voor criminele feiten. Volgens bronnen in het criminele milieu waren de handgranaten dan ook niet voor de familie B. bestemd, maar voor een ándere man uit de straat die ook actief is in de haven. Hij zou er in het milieu van verdacht worden “lange vingers” te hebben. Dat zou betekenen dat hij een partij drugs verloren heeft laten gaan, of erger zelfs, te hebben gestolen. En wie steelt van de drugsmaffia riskeert de hoogste straf: de dood.

De speurders van de FGP proberen nu zicht te krijgen op de achtergrond van de aanslag in de Van Heystveltstraat, maar dat zal geen eenvoudige opdracht worden. “Zoals zo vaak werken de slachtoffers niet mee met de politie”, klinkt het in politiekringen.

Onderwereldoorlog

De granaataanslag in Deurne-Noord is het voorlopig hoogtepunt in de onderwereldoorlog die nu al bijna drie jaar woedt in Antwerpen. Sinds juni 2015 vond er in en om Antwerpen een 25-tal brandstichtingen en schietpartijen plaats die bijna allemaal gelinkt kunnen worden aan de cocaïnesmokkel in de Antwerpse haven. In juni 2015 werd in Ekeren de woning van havenarbeider en drugsverdachte Jimmy H. onder vuur genomen. H. is verdachte in het dossier van de vermiste Antwerpse drugsbaron Abdelkader Bouker.

Ook de woning in de Guldensporenstraat van Mohamed El H., de rechterhand van Bouker, werd tot twee keer toe beschoten. De daders gooiden ook brandbommen. Maar de meeste schietincidenten en brandstichtingen kunnen worden gelinkt aan het onderzoek naar de smokkelactiviteiten van Frank ‘De Tank’ V., die in conflict raakte met de vanuit Dubai operende Antwerpenaar Nordin E.H. Zowel de woning van De Tank in Brecht als die van een aantal van zijn ‘vertrouwelingen’ werden de voorbije maanden geviseerd. Ook de woningen van de familie van Nordin E.H. in de Damwijk werden onder vuur genomen.

Een andere reeks incidenten lijkt dan weer gelinkt te zijn aan de Borgerhoutse bende De Turtles.

Overzicht: ontploffingen in Deurne zijn zoveelste incident in ellenlange lijst

© BFM

Het staat nog niet vast dat de ontploffing van donderdagnacht in de Van Heystveltstraat aan het drugsmilieu kunnen worden gelinkt, maar alles wijst wel in die richting. Zo ja, dan gaat het om het zoveelste zware incident in een ondertussen ellenlange lijst. Brandstichtingen, molotovcocktails, schietpartijen, afranselingen en nu zelfs granaten: het geweld in de drugswereld gaat in stijgende lijn. Een overzicht.

30 juli 2015: De woning van Jimmy H., een verdachte in een groot drugsdossier, wordt in totaal negen keer beschoten in Schoten. De ex-havenarbeider was eerder bedreigd door een andere bekende drugscrimineel.

30 november 2016: in Nederlands Putte wordt de woning van havenarbeider Thierry C. beschoten. Hij wordt gezien als de man die Frank ‘De Tank’ V. in de haven introduceerde. Later wordt ook de woning van zijn moeder nog onder vuur genomen, en het wafelkraam van zijn vriendin in brand gestoken.

18 december 2016: een woning in de Guldensporenstraat in Borgerhout wordt vanuit een voorbijrijdende auto beschoten en er wordt ook een molotovcocktail gegooid. Die belandt onder een geparkeerde auto. De geviseerde woning is die van Mohamed E.H., een cocaïnesmokkelaar.

1 januari 2017: de woning van Said E.B. op de hoek van de Lange Lobroekstraat met de Dijlestraat in de Damwijk wordt beschoten. Er wordt ook met een molotovcocktail gegooid. Een week later gebeurt hetzelfde. De auto van een invalide vrouw gaat in vlammen op.

25 februari 2017: Opnieuw wordt de woning van de familie E.H. in de Guldensporenstraat in Borgerhout beschoten.

© Wim Hendrix

26 februari 2017: het voormalige appartement van Frank ‘De Tank’ V. wordt beschoten op de Schotensteenweg in Sint-Job-in-’t-Goor. Er worden ook twee molotovcocktails gegooid.

28 februari 2017: met zware wapens worden achttien kogels afgevuurd op het huis van de familie E.H. in de Rupelstraat in Borgerhout.

7 maart 2017: De auto van gewezen dokwerker en pokerspeler Jorn R. wordt onder vuur genomen op Linkeroever. R. wordt gezien als een handlanger van Frank ‘De Tank’ V.

15 mei 2017: De woning van Gaya D.K., een havenarbeider, wordt onder vuur genomen in de straat Geestenspoor in Ekeren. Een vluchtauto wordt later uitgebrand teruggevonden in de buurt.

© Wim Hendrix

21 mei 2017: De rijwoning van Mario D.B. in Berendrecht wordt beschoten. Bij de buren gaat de gezinswagen in vlammen op. Het gaat wellicht om een mislukte afrekening.

7 juni 2017: In de Koolstraat in Borgerhout wordt een man beschoten die foto’s aan het maken was van vechtende drugsbendes. Een kogel doorboort een garagepoort. Niemand raakt gewond. Bij de vechtpartij die voorafging aan de schietpartij, waren de Turtles betrokken.

16 juli 2017: In de Michel Willemslaan in Wilrijk wordt op de woning van een havenarbeider geschoten. Er wordt ook een auto van een buurman in brand gestoken. Een kogel belandt in de muur van de living.

30 juli 2017: De auto van Dieder K. wordt in brand gestoken in Brasschaat. De man is gekend voor drugsfeiten.

10 augustus 2017: Marsin Y, die een belangrijke job heeft een containerterminal van DP World, krijgt vijf kogels in zijn benen inde Braamstraat in Schoten. Als “waarschuwing”.

21 september 2017: in het Nederlandse Spijkenisse wordt Stefaan Bogaerts uit Brasschaat, een containerbaas, met vijf kogels geliquideerd.

27 oktober 2017: De BMW X5 van stradler-chauffeur Erik V.D.B. gaat in vlammen op in de Vordensteinstraat in Schoten. De man behoort tot de entourage van drugssmokkelaar Frank ‘De Tank’ V.

18 november 2017: op de Boomsesteenweg in Wilrijk krijgt Bilal B. vijf kogels in zijn been. De man is gekend voor drugsfeiten.

22 december 2017: de woning van Thierry C. in de Hertendreef in Kalmthout wordt beschoten en zijn auto wordt in brand gestoken.

© BFM

29 december 2017: in Rotterdam wordt Deurnenaar Samir el B. doodgeschoten bij wat vermoedelijk een misgelopen ripdeal is. De officier van Justitie in Nederland zal later een beloning van 20.000 euro uitloven voor een gouden tip in het dossier.

4 januari 2018: de woning van Gianni B., op de Turnhoutsebaan in Schilde, wordt onder vuur genomen. De man duikt een tijdje onder.

10 januari 2018: voor de ogen van zijn zoontje wordt een drugsdealer neergeschoten in de Keizershoevestraat in Wilrijk. De 26-jarige man had - weliswaar anoniem - getuigd in een Pano-reportage over de drugsindustrie in Antwerpen.

Begin februari 2018: in Antwerpen wordt een soort ‘dodenlijst’ verspreid met het opschrift “Dood aan informanten”. Onder meer de naam van Frank ‘De Tank’ V. en die van zijn vriendin staat erop.

© rr

23 februari 2018: het huis van Nasserdine T. in de Kattenberg in Borgerhout wordt beschoten. Eén kogel gaat door een raam, op straat worden er nog eens negen kogelhulzen gevonden. T. is lid van een beruchte Borgerhoutse drugsfamilie. Er vallen geen gewonden.

19 februari 2018: op het kruispunt van de De Sevillastraat en de Knyffstraat in Deurne wordt een man in de buik geschoten. De 26-jarige Mohamed T. zal zich pas een paar uur later aanbieden in het ziekenhuis. De schutter of schutters vluchten weg in een Range Rover en zijn nog steeds spoorloos.