Organiseren NAVO-top kost Nederland zeker 95 miljoen euro

Nieuws
Het organiseren van de NAVO-top volgend jaar kost het kabinet zeker 95 miljoen euro. Dit geld komt uit een speciaal potje voor internationale samenwerking. Er zijn al kosten gemaakt voor de voorbereiding, zoals de huur van de locatie en het boeken van hotelkamers, blijkt uit de Voorjaarsnota.
anp
donderdag 18 april 2024 om 22:12
Afbeelding
beeld anp

Het was al bekend dat Nederland de NAVO-top van volgend jaar zou organiseren. Volgens De Telegraaf is de keuze zoals verwacht gevallen op Den Haag als gaststad.

In 2024 en 2025 gaat in totaal 95 miljoen euro naar de top, bevestigt een woordvoerder van Buitenlandse Zaken. Dat departement legt zelf 20 miljoen euro bij. De andere 75 miljoen euro komt uit het speciale potje. Dat wordt verdeeld over de departementen die kosten zullen maken voor de voorbereiding: Justitie en Veiligheid, Infrastructuur en Waterstaat en Buitenlandse Zaken zelf. Er komen mogelijk ook nog kosten van Defensie bij, wat het ministerie binnen de eigen begroting moet oplossen.

‘Indien noodzakelijk’ kan er nog eens naar het budget gekeken worden op een later moment.

In 2014 organiseerde Nederland een grote top over nucleaire veiligheid, waar ook de toenmalige Amerikaanse president Barack Obama bij aanwezig was. Voor die top is indertijd zo’n 24 miljoen euro uitgetrokken.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Dodental van overstromingen in Kenia loopt op, toeristen gestrand

De grote overstromingen in Kenia hebben inmiddels zeker 181 mensen het leven gekost. Huizen, wegen en bruggen zijn ingestort en groepen toeristen zitten vast door de zware regenval in het Oost-Afrikaanse land.

Afbeelding

Vakbonden stellen Staat ultimatum om uitblijven zwaarwerkregeling

Vakbonden FNV, CNV en VCP hebben woensdag - op de Dag van de Arbeid - een ultimatum gesteld aan de Staat. De bonden willen dat de Staat meer doet om tot een permanente regeling te komen voor mensen met zware beroepen die eerder met pensioen willen.

Afbeelding

NVJ wil dat inspectie erkent dat PowNed-docu geen commercial is

Journalistenvakbond NVJ wil dat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) toegeeft dat journalistieke documentaires geen reclamespotjes zijn.

Afbeelding

Stemming dreigt in parlement VS over afzetting voorzitter Johnson

De Amerikaanse Republikeinse afgevaardigde Marjorie Taylor Greene heeft een motie aangekondigd om de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden af te zetten. Ze zei dat haar partijgenoot Mike Johnson herhaaldelijk heeft laten zien dat hij ongeschikt is voor de topfunctie.

Afbeelding

Blinken dringt bij Netanyahu aan op meer noodhulp voor Gaza

De Verenigde Staten vinden dat Israël meer noodhulp moet toelaten in de Gazastrook. De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken drong er bij de Israëlische premier Benjamin Netanyahu ook nogmaals op aan om Rafah niet binnen te vallen.

Afbeelding

Veel kritiek op duurzaamheid moederbedrijf Knorr en Dove

Aandeelhouders hebben veel kritiek geuit op de duurzaamheidsambities van Unilever, een bedrijf dat zich vaak laat voorstaan op zijn maatschappelijke engagement.