Live Gaza | 300 arrestaties bij politieacties tegen pro-Palestijnse protesten op New Yorkse universiteiten

De oorlog tussen Israël en Hamas dreigt te escaleren naar de hele regio. Volg hier de laatste updates.

red
Marjan Justaert
Marjan Justaert

Driehonderd arrestaties bij politieacties op New Yorkse universiteiten


De politie in de Amerikaanse stad New York heeft op de universitaire campussen in totaal zowat driehonderd deelnemers van de pro-Palestijnse protesten opgepakt. Dat heeft burgemeester Eric Adams woensdag meegedeeld op een persconferentie.

De New Yorkse politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een bezet gebouw op de campus van Columbia University ontruimd. Er vond ook een operatie plaats aan het City College.

De arrestaties werden uitgevoerd om een onderscheid te kunnen maken tussen studenten en mensen die eigenlijk niet op de campus moesten zijn, zegt Adams. Volgens de burgemeester ondernemen externe onruststokers pogingen om de protesten te laten escaleren.

Met de actie van de New Yorkse politie werd een einde gemaakt aan de bezetting van de Hamilton Hall op de campus Columbia University. Dat gebouw was in 1968 ook al bezet tijdens het protest tegen de oorlog in Vietnam. 

De actievoerders hadden het gebouw ingenomen uit protest tegen de militaire operatie van het Israëlische leger in de Gazastrook. Ze eisten ook dat de universiteit haar financiële banden met Israël zou verbreken.
Marjan Justaert
Marjan Justaert

Turkije wil zich aansluiten bij Zuid-Afrikaanse genocideklacht tegen Israël


Turkije gaat zich aansluiten bij de genocidezaak die Zuid-Afrika bij het Internationaal Gerechtshof (ICJ) heeft aangespannen tegen Israël. Dat heeft de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Hakan Fidan, woensdag bekendgemaakt. De juridische details moeten nog worden uitgewerkt, zegt de minister.

Eind december had Zuid-Afrika Israël voor het Internationaal Gerechtshof in Den Haag gedaagd wegens mogelijke schendingen van het Genocideverdrag bij de militaire operatie in de Gazastrook. In een tussentijdse uitspraak heeft het VN-hof Israël al opgedragen om al het mogelijke te doen om genocide in het Palestijnse gebied te voorkomen. 

Turkije zal zich nu aansluiten bij die aanklacht. "Na de voltooiing van de juridische tekst, zullen we een verklaring indienen bij het ICJ", zegt Fidan op een persconferentie in Ankara. "Turkije zal het Palestijnse volk onder alle omstandigheden blijven steunen."

Turkije heeft de voorbije maanden herhaaldelijk felle kritiek geuit op de Israëlische operatie in de Gazastrook. President Recep Tayyip Erdogan heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu vergeleken met Hitler, heeft Israël een terreurstaat genoemd en heeft het land beschuldigd van het plegen van een genocide op de Palestijnse bevolking in Gaza.
Marjan Justaert
Marjan Justaert

Blinken herhaalt tegenover Israël dat VS tegenstander zijn van offensief in Rafah


De Verenigde Staten blijven tegenstander van een Israëlisch offensief in Rafah, een stad in het zuiden van de Gazastrook. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken woensdag gezegd.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu verzekerde dinsdag dat het Israëlische leger Rafah zal binnenvallen, ongeacht of een wapenstilstandsakkoord met de Palestijnse islamitische beweging Hamas wordt bereikt.

De bemiddelaars in het conflict, Egypte, Qatar en de VS, wachten nog op een antwoord van Hamas op het laatste voorstel voor een wapenstilstand. Daarin is onder meer sprake van een stopzetting van het Israëlische offensief in de Gazastrook en de vrijlating van Palestijnse gevangenen in ruil voor Israëlische gijzelaars die op 7 oktober ontvoerd werden. Israël liet eerder weten tot woensdagavond te wachten op het antwoord van Hamas op het aanbod.

Blinken riep dinsdag Hamas al op om het "buitengewoon genereuze" voorstel "zonder aarzelen" te accepteren. De Palestijnse beweging dringt aan op een "permanent" staakt-het-vuren voordat er een akkoord kan worden bereikt over de vrijlating van gijzelaars. Israël heeft dat tot nu toe geweigerd en blijft vastberaden om een grondoffensief uit te voeren in Rafah, een stad in het zuiden van de Gazastrook waar ruim een miljoen Palestijnen een toevluchtsoord hebben gevonden.
Jef Poppelmonde

Politie valt binnen op Columbia University, in Los Angeles breekt geweld uit

De New Yorkse politie is dinsdagavond lokale tijd de campus van Columbia University binnengevallen. Journalisten van AFP ter plaatse zagen hoe een politietruck met een ladder het bezette gebouw naderde, en hoe de agenten naar boven klommen om bij een raam naar binnen te komen.

Sinds maandagavond werd Hamilton Hall, een gebouw op de campus dat ook al in 1968 bezet werd tijdens het protest tegen de oorlog in Vietnam, door studenten bezet. Zij zouden allemaal door de politie uit het gebouw zijn ontzet. Vele tientallen bezetters werden opgepakt, schrijft The New York Times. Het bestuur van de universiteit zou toestemming hebben gegeven voor de politie-inval. "We hadden geen andere keuze", klonk het.

Eerder had een woordvoerder van Columbia University al over een "escalatie" gesproken en ermee gedreigd de bezetters van de universiteit te verwijderen. Hij beschuldigde hen van "vandalisme, inbraak en het blokkeren van de toegang" tot Hamilton Hall.

"Vreselijk geweld" in Los Angeles
Intussen zijn aan de westkust van de VS, aan de University of California in Los Angeles, rellen uitgebroken tussen - volgens onder andere de BBC - pro-Palestijnse en pro-Israëlische demonstranten. De vicerector van de universiteit spreekt van "horrific acts of violence", die uitbraken in en rond een tentenkamp dat pro-Palestijnse demonstranten hadden opgetrokken. Volgens de BBC waren de spanningen tussen de twee groepen al enkele dagen aan het oplopen, maar is het onduidelijk wat precies tot deze uitbarsting van geweld heeft geleid.
Jef Poppelmonde

Verenigde Staten pleiten voor "onmiddellijk akkoord" tussen Israël en Hamas

De Verenigde Staten zijn "vastbesloten" dat Israël en Hamas "nu" een akkoord over een bestand moeten sluiten, na bijna zeven maanden oorlog in de Gazastrook. Dat zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken in Tel Aviv tijdens een ontmoeting met de Israëlische president Isaac Herzog.
De bemiddelaars - Egypte, Qatar en de VS - wachten nog op een antwoord van de extremistische Palestijnse beweging Hamas op het laatste voorstel voor een wapenstilstand. Daarin is onder meer sprake van een stopzetting van het Israëlisch offensief in de Gazastrook en de vrijlating van Palestijnse gevangenen in ruil voor Israëlische gijzelaars die op 7 oktober ontvoerd werden. Israël liet eerder weten tot woensdagavond te wachten op het antwoord van Hamas op het aanbod.

Grondoffensief Rafah
Blinken had dinsdag Hamas al opgeroepen om het "buitengewoon genereuze" voorstel "zonder aarzelen" te accepteren. De Palestijnse beweging dringt aan op een "permanent" staakt-het-vuren voordat er een akkoord kan worden bereikt over de vrijlating van gijzelaars. Israël heeft dat tot nu toe geweigerd en blijft vastberaden om een grondoffensief uit te voeren in Rafah, een stad in het zuiden van de Gazastrook waar ruim 1 miljoen Palestijnen een toevluchtsoord hebben gevonden.
De Amerikaanse buitenlandminister, die naar verwachting aan de Israëlische regering zal vragen om meer hulp toe te laten in de Gazastrook, heeft woensdag een bijeenkomst met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Blinken gaat ook naar de haven van Asjdod ten noorden van Gaza, die onlangs heropende om de levering van hulpgoederen mogelijk te maken.
Yumi Demeyere
Yumi Demeyere

VN-hulpchef waarschuwt dat aanval op Rafah "op handen is"

VN-hulpchef Martin Griffiths waarschuwde zopas dat "een grondoperatie in Rafah onmiddellijk in het verschiet ligt." Hij zei ook in een verklaring dat Israëlische pogingen om de toegang tot hulpgoederen in Gaza te verbeteren, niet als excuus kunnen ingeroepen worden om een aanval op Rafah te rechtvaardigen. 
Yumi Demeyere
Yumi Demeyere

Columbia University dreigt met schorsing van demonstranten die gebouw bezetten

Autoriteiten van de Columbia University hebben dinsdag gedreigd om de activisten te schorsen die vandaag opnieuw de campus en gebouwden inpalmden tegen de Gaza-oorlog. Kort na middernacht op dinsdag sloegen demonstranten ramen in en gingen ze Hamilton Hall binnen. Daar ontvouwden ze een spandoek met de woorden "Hind's Hall", waarmee ze Hamilton Hall symbolisch herdoopten naar het zesjarige Palestijnse meisje dat in Gaza werd gedood door het Israëlische leger. 
Hind Rajab was zes jaar toen ze gedood werd door het Israëlische leger in Gaza-Stad in februari.
Hind Rajab was zes jaar toen ze gedood werd door het Israëlische leger in Gaza-Stad in februari. AFP
Een woordvoerder van de universiteit zei dat demonstranten een "onhoudbare situatie" hadden gecreëerd. De hoogste prioriteit van de universiteit is nu veiligheid en orde, aldus nog de woordvoerder. 

“Het werk van de universiteit kan niet eindeloos worden onderbroken door demonstranten die de regels overtreden. Als je hiermee doorgaat, zullen er duidelijke consequenties aan verbonden worden,” zei schoolwoordvoerder Ben Chang in een verklaring. Concreet zou het gaan om een schorsing, voegde Chang eraan toe. 
AP
Yumi Demeyere
Yumi Demeyere

Palestijnen gooien stenen naar auto van EU-diplomaten in protest tegen oorlog op Westelijke Jordaanoever

Een groep Palestijnse studenten heeft dinsdag een bijeenkomst van diplomaten van de Europese Unie op de Westelijke Jordaanoever verstoord. Ze gooiden stenen naar verschillende auto's en sloegen een achterruit in. Daarmee wilden ze protesteren tegen de oorlog in Gaza, bericht persagentschap Reuters op basis van getuigen.

De EU-diplomaten in de door Israël bezette Palestijnse gebieden hielden een bijeenkomst in het Palestijns Museum, dat de Palestijnse geschiedenis en cultuur viert, in Birzeit bij Ramallah.
Yumi Demeyere
Yumi Demeyere

"Stapsgewijs vermijden we de hongersnood," zegt VN-chef, "maar er is veel meer nodig"

De chef van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, heeft zojuist gemeld dat er “stapsgewijze vooruitgang” is geboekt bij het afwenden van “een volledig te voorkomen, door mensen veroorzaakte hongersnood” in het noorden van de Gazastrook. Maar ook: er is véél meer nodig. 

Hij riep Israël in het bijzonder op om zijn belofte na te komen om “twee grensovergangen tussen Israël en het noorden van Gaza te openen, zodat hulp Gaza kan worden binnengebracht vanuit de haven van Ashdod en Jordanië”. Guterres zei verslaggevers ook dat een groot obstakel voor de distributie van hulp in Gaza het gebrek aan veiligheid voor hulpverleners en burgers is.

“Ik roep de Israëlische autoriteiten nogmaals op om veilige, snelle en ongehinderde toegang voor humanitaire hulp en humanitaire werkers, waaronder UNRWA, in heel Gaza toe te staan en te faciliteren,” aldus de VN-baas.
Yumi Demeyere
Yumi Demeyere

Offensief in Rafah? Slecht idee, zei Franse minister van Buitenlandse Zaken aan Netanyahu

Een Israëlisch offensief in Rafah is een slecht idee en zou niets oplossen in de strijd tegen Hamas. Dat zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken dinsdag aan de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, volgens een Franse diplomatieke bron.

“Het is een slecht idee. Er zijn te veel onzekerheden over de humanitaire kwesties", aldus Stephane Sejourne tegen Netanyahu tijdens een ontmoeting dinsdag. De bron, die getuigde aan Reuters, had directe kennis over het gesprek dat plaatsvond op het kantoor van Netanyahu in Jeruzalem
Yumi Demeyere
Yumi Demeyere

Netanyahu zegt dat arrestatiebevelen van het ICC een schandaal van historische omvang zouden zijn

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei dat als het Internationaal Strafhof arrestatiebevelen uitvaardigt tegen regeringsfunctionarissen op beschuldiging van het voeren van de oorlog tegen Hamas, dit een schandaal van historische omvang zou zijn.

“De mogelijkheid dat ze arrestatiebevelen uitvaardigen voor oorlogsmisdaden tegen commandanten van de IDF en staatsleiders, is een schandaal op historische schaal,” aldus Netanyahu. “Ik wil één ding duidelijk maken: geen enkele beslissing, noch in Den Haag noch ergens anders, zal onze vastberadenheid schaden om alle doelen van de oorlog te bereiken - de vrijlating van al onze gijzelaars, een volledige overwinning op Hamas en de belofte dat Gaza niet langer een bedreiging voor Israël zal vormen.”
Frederic Eelbode
Frederic Eelbode

Internationaal Gerechtshof eist geen verbod op Duitse wapenexport naar Israël

Het Internationaal Gerechtshof hebben dinsdag geoordeeld dat Duitsland zijn wapenexport naar Israël mag voortzetten. Maar het voegde eraan toe dat het zich grote zorgen blijft maken over de omstandigheden in Gaza. 

Nicaragua had het Internationaal Gerechtshof gevraagd om Duitsland te bevelen de export van militaire wapens naar Israël te stoppen en de financiering van de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen UNRWA te hervatten. Het hof weigerde dat bevel uit te vaardigen. "Het hof blijft diep bezorgd over de rampzalige levensomstandigheden van de Palestijnen in de Gazastrook, in het bijzonder met het oog op de langdurige en wijdverspreide beroving van voedsel en andere basisbehoeften waaraan zij zijn blootgesteld", zei raadsheer Nawaf Salam.
Yumi Demeyere
Yumi Demeyere

Netanyahu zweert Rafah binnen te vallen, "met of zonder akkoord"

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft dinsdag gezworen een offensief te beginnen in Rafah in het zuiden van Gaza, ondanks oproepen tot terughoudendheid. Dat meldt persagentschap AP

Hij stelde dat Israël de bataljons van Hamas daar zal vernietigen “met of zonder een deal” die momenteel wordt besproken in gesprekken in Caïro. Israël en Hamas onderhandelen over een staakt-het-vuren dat gijzelaars moet bevrijden en enige verlichting moet brengen voor de Palestijnen in de belegerde enclave.

“Het idee dat we de oorlog zullen stoppen voordat alle doelen bereikt zijn, is uitgesloten. We zullen Rafah binnenvallen en we zullen de bataljons van Hamas daar uitschakelen - met of zonder een akkoord, om de totale overwinning te behalen,” aldus Netanyahu tijdens een ontmoeting met families van de gijzelaars die in Gaza worden vastgehouden.
Yumi Demeyere
Yumi Demeyere

Opgeschorte steun aan Unrwa bedraagt nog altijd 267 miljoen dollar

Het VN-agentschap voor hulpverlening aan Palestijnse vluchtelingen (Unrwa) loopt nog altijd 267 miljoen dollar (249 miljoen euro) mis door de beslissing van verschillende landen om de financiële steun op te schorten. Dat heeft de topman van de organisatie dinsdag meegedeeld.

Het agentschap bevindt zich vandaag wel "in een betere situatie dan drie maanden geleden", zegt  Philippe Lazzarini, de secretaris-generaal van Unrwa, op een persbriefing in Genève. Dat herstel is te danken aan de terugkeer van enkele donoren, de bijdragen van nieuwe landen en de werving bij private donoren. Lazzarini verwacht dat het agentschap genoeg middelen heeft om zijn werking "tot eind juni" voort te zetten. 

In januari beschuldigde de Israëlische regering twaalf Unrwa-medewerkers ervan betrokken te zijn geweest bij de terroristische aanval die Hamas op 7 oktober uitvoerde in Israël. Een vijftiental landen, waaronder grote geldschieters als de Verenigde Staten, beslisten daarop hun financiering van het agentschap op te schorten. Het betekende een daling van de fondsen met meer dan de helft tegenover vorig jaar, en dat op een moment waarop de noden in de Palestijnse Gazastrook enorm zijn. 

Onafhankelijk experts hebben vorige week nog een rapport voorgesteld, waaruit blijkt dat Israël nooit bewijzen heeft aangeleverd voor de betrokkenheid van Unrwa-medewerkers bij de terroristische aanval.
Annebeau Hofkens

Unrwa-topman Lazzarini: "In Gaza is sprake van 'constante traumatische stressstoornis'"

"Onze collega's in Gaza vertellen ons dat er grote angst leeft. Zal er een militair offensief komen? Zal er een deal volgen over een staakt-het-vuren?". Zo begon Philippe Lazzarini, commissaris-generaal van Unrwa, zonet zijn persconferentie over de meest actuele stand van zaken in Gaza. Hij wijst op het trauma waar de Palestijnse bevolking mee worstelt: "Er is niet zozeer sprake van posttraumatische stressstoornis, maar van CTSS, of 'constante traumatische stressstoornis'." 

Verder legt Lazzarini uit dat het in het noorden van de Gazastrook nog altijd "een race tegen de klok is om de groeiende honger te doen afnemen en de dreigende hongersnood af te wenden". Hoewel er volgens Unrwa de laatste week terug meer voedsel verkrijgbaar is in Gazaanse winkels, betekent dat niet dat dat voedsel ook beschikbaar is voor iedereen. "Er circuleert nauwelijks cash geld", aldus Lazzarini. Wat hulpgoederen betreft, wijst hij ook met de vinger naar Israël. Hulpkonvooien van de VN worden nog altijd systematisch verboden van het zuiden naar het noorden te reizen. Ook zijn de grensposten volgens Lazzarini niet vaak genoeg geopend. Daarom roept hij op zo snel mogelijk een deal te sluiten, het geweld te stoppen en de gijzelaars vrij te laten. 

Alvorens enkele vragen te beantwoorden, sloot hij af met "het goede nieuws dat de meeste landen hun financiering van Unrwa hebben hervat". De grootste donor, de Verenigde Staten, heeft evenwel aangegeven zeker tot maart 2025 geen financiële steun te verlenen aan de Palestijnse VN-vluchtelingenorganisatie. De laatste tijd zijn er volgens Lazzarini opvallend veel private fondsenwervingen "wat getuigt van de buitengewone solidariteit van gewone mensen met de Palestijnen". 
Lotte Alsteens
Lotte Alsteens

China: "Hamas en Fatah voerden in Peking verzoeningsgesprekken"

Hamas en Fatah, twee Palestijnse groeperingen die al jarenlang met elkaar overhoop liggen, hebben in Peking gesprekken gevoerd om tot een "intra-Palestijnse verzoening" te komen. Dat meldt het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag.

Hamas, de grote rivaal van het Fatah van de Palestijnse president Mahmoud Abbas, greep in 2007 de macht in de Gazastrook. "Op uitnodiging van China brachten vertegenwoordigers van de Nationale Beweging voor de Bevrijding van Palestina (Fatah) en de Islamitische Verzetsbeweging (Hamas) onlangs een bezoek aan Peking voor diepgaande en openhartige gesprekken over het bevorderen van intra-Palestijnse verzoening", zei Lin Jian, een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.

"De twee partijen hebben hun politieke wil uitgedrukt om verzoening te bereiken door middel van dialoog en overleg. Ze hebben specifieke kwesties besproken en vooruitgang geboekt", benadrukte hij tijdens een reguliere persconferentie.

China steunt de Palestijnse zaak al tientallen jaren. Peking zet zich van oudsher in voor een tweestatenoplossing, terwijl het Israëlisch-Palestijnse vredesproces sinds 2014 stilligt.
Lotte Alsteens
Lotte Alsteens

Tientallen studenten bezetten gebouw van Columbia University

De pro-Palestijnse demonstranten die een tentenkamp hadden opgezet op de campus van Columbia University in New York, hebben na de afbraak van dat kamp hun activiteiten verplaatst naar Hamilton Hall, een van de gebouwen van de universiteit. Het gaat om hetzelfde gebouw dat bezet werd tijdens studentenprotesten in 1968.

De bezetting van Hamilton Hall komt er enkele uren nadat Columbia University aangekondigd heeft dat het studenten zal schorsen die weigeren om het tentenkamp te verlaten. Ook Cornell University schorst studenten die weigeren hun tentenkamp op te breken. Zowel Columbia als Cornell zijn universiteiten van de Ivy League, de hoogst aangeschreven universiteiten van de VS.

De rector van Columbia University, Minouche Shafik, heeft eerder deze maand tijdens een parlementaire hoorzitting in Washington moeten uitleggen wat ze precies doet om de veiligheid van Joodse studenten te vrijwaren. Eerder moesten twee andere rectoren, waaronder die van Harvard, opstappen na antisemitische incidenten. Shafik treedt sindsdien strenger op. Na de hoorzitting riep ze de hulp van de politie in en werden ruim 100 studenten gearresteerd. Maar dat heeft het vuur bij de demonstranten alleen maar aangewakkerd.
reuters
reuters
getty via afp
getty via afp
Ester Meerman
Ester Meerman

Opnieuw tientallen arrestaties op Amerikaanse universiteiten, protesterende studenten geschorst

Maandagavond (lokale tijd) zijn op Amerikaanse universiteiten opnieuw tientallen studenten gearresteerd.

Op de University of Texas in Austin werden zo'n veertig aanwezigen opgepakt bij een pro-Palestijnse sit-in.

In Gainesville werden aan de University of Florida negen demonstranten gearresteerd. Volgens een woordvoerder van de instelling werden ze herhaaldelijk gewaarschuwd en aangemaand om het terrein te verlaten. "Ze kenden de regels, ze overtraden de regels en zullen de gevolgen onder ogen zien", vertelt hij aan CNN. Bij de demonstraties zijn volgens de woordvoerder "veel externe oproerkraaiers" aanwezig. 

Op de Virginia Commonwealth University in Richmond werd een onbekend aantal personen opgepakt. Volgens de luitenant-gouverneur van de staat gaat het om studenten en niet-studenten. Volgens haar waren er van die laatste groep een "significant aantal" aanwezig. 

Cornell University en Colombia University, allebei in New York, laten weten dat meerdere studenten geschorst zullen worden vanwege hun deelname aan pro-Palestijnse protesten. Het is niet duidelijk om hoeveel personen het gaat. 
Ester Meerman
Ester Meerman

Commentaar

Arabische diplomaten, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken, een Israëlische delegatie en misschien ook vertegenwoordigers van Hamas onderhandelen dinsdag opnieuw over een staakt-het-vuren in Gaza. Alleen praten kan Rafah én de Israëlische gijzelaars nog redden, schrijft adjunct-hoofdredacteur Lieven Sioen