Bloembollenteelt is bezig aan opmars

Nieuws
De bloembollenteelt is aan een opmars bezig in Nederland. De oppervlakte landbouwgrond die gebruikt wordt voor de bollenteelt is in tien jaar tijd met een vijfde toegenomen tot ruim 28.000 hectare, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
anp
vrijdag 19 april 2024 om 00:28
Afbeelding
beeld anp

Er waren in 2023 meer bedrijven die naast andere agrarische activiteiten ook aan bollenteelt deden dan tien jaar eerder. Minder bedrijven hebben bloembollenteelt als hoofdactiviteit, stelt het CBS. In totaal hielden 1639 bedrijven zich in 2023 met de bloembollenteelt bezig, een toename van 7 procent ten opzichte van tien jaar eerder. Tot 2013 daalde het aantal telers nog.

Met name het telen van tulpen is populair. Op meer dan de helft van de landbouwgrond die gebruikt wordt voor de bollenteelt staan tulpen. Het areaal tulpen nam in tien jaar tijd met 32 procent toe tot ruim 15.000 hectare.

Ook nam de oppervlakte voor de teelt van lelies toe, met bijna 28 procent. Dat er meer tulpen en lelies gekweekt werden, lijkt volgens het CBS ten koste te gaan van de arealen van populaire bollensoorten als de narcis en de gladiool.

In 2022 werd voor ruim een miljard euro aan bloembollen uitgevoerd, volgens het statistiekbureau, goed voor bijna 7 miljard bloembollen. Dat is bijna 30 procent meer dan vijf jaar eerder. Vooral de export van de tulp steeg. De totale waarde van de uitvoer van tulpen nam met 44 procent toe naar 320 miljoen euro.

De exportwaarde van narcissen nam ook toe, maar er werden wel minder bollen van uitgevoerd. Van de gladiool was zowel de exportwaarde als exporthoeveelheid in 2022 vergeleken met vijf jaar eerder gedaald.

Noot voor de redactie, niet voor publicatie:

Ga voor een interactieve graphic naar https://platform.localfocus.nl/t/?32c9992. De graphic is opgemaakt in uw huisstijl en in formats voor print en online. De graphic wordt aangeboden aan klanten van de graphicsdienst van het ANP en LocalFocus.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Ook Colombia verbreekt betrekkingen met Israël om Gaza

Colombia verbreekt de diplomatieke betrekkingen met Israël. Dat maakte president Gustavo Petro bekend nadat hij eerder al felle kritiek had geuit op premier Benjamin Netanyahu.

Afbeelding

Een vijfde meer winst voor Amerikaanse investeerder KKR

De Amerikaanse investeringsmaatschappij KKR, in Nederland eigenaar van onder meer fietsenbedrijf Accell en de vakantieaanbieders Roompot en Landal GreenParks, heeft in het eerste kwartaal een nettowinst geboekt van 863,7 miljoen dollar (811 miljoen euro).

Afbeelding

Adema geeft toch vrijstelling voor bestrijdingsmiddelen kersen

Kersentelers mogen een jaar langer gebruikmaken van twee bestrijdingsmiddelen die de kers beschermen tegen een specifiek soort fruitvlieg. Demissionair landbouwminister Piet Adema schrijft aan de Tweede Kamer dat hij deze vrijstelling 'nog eenmaal' verleent.

Afbeelding

Fietser (88) komt om na aanrijding door auto op N357 in Friesland

Een 88-jarige man is woensdagmiddag om het leven gekomen in het Friese Finkum, nadat hij op de fiets door een auto was aangereden. Het slachtoffer komt uit de gemeente Leeuwarden, waar Finkum toe behoort, meldt de politie.

Afbeelding

Gewonde agenten door explosief bij 1 mei-demonstratie in Parijs

Bij een 1 mei-demonstratie in Parijs zijn zeven agenten gewond geraakt door een explosief, melden de nieuwszender BFM TV en de krant Le Monde. Ze zijn volgens de politie naar het ziekenhuis gebracht.

Afbeelding

Aandeelhouders eens over beloning topman Unilever

Aandeelhouders van Unilever hebben ingestemd met een nieuw beloningsbeleid waardoor topman Hein Schumacher maximaal 17,6 miljoen euro kan verdienen. Vorig jaar verzetten aandeelhouders zich nog tegen een in hun ogen slecht onderbouwd beloningsvoorstel voor de Nederlander.