© BELGA

Swings wint skeelermarathon Berlijn voor de vijfde (!) keer op rij

Voor de vijfde opeenvolgende keer heeft Bart Swings de marathon van Berlijn voor skeeleraars gewonnen. Een dag voordat de atleten op jacht gaan naar een nieuw wereldrecord legde Swings de klassieke afstand van 42 kilometer en 195 meter af in 58’42”.

Hoewel de omstandigheden gunstig waren, bleef de beste tijd bij de skaters buiten bereik. Dat was overeenkomstig de verwachtingen. Gezien het sterke deelnemersveld, zou het even voorbij de Brandenburger Tor wel uitdraaien op een massasprint. De skaters zouden weinig kans krijgen aan de greep van het peloton te ontsnappen, was de gedachte.

Kleine voorsprong

Het liep toch anders. Op de demarrage van Swings hadden de Fransman Nolan Beddiaf en de Duitser Felix Rijhnen geen antwoord. Als laatste moest de Spanjaard Patxi Peula zich gewonnen geven. Swings passeerde de finish met een voorsprong van zes seconden op Peula. Rijhnen werd, anderhalve minuut langzamer, derde. Tweede Belg was junior Indra Médard, op de zestiende stek.

Bij de vrouwen eindigde Sandrine Tas als derde. Tas won de sprint van een grote groep. De topklasseringen waren voor winnares Maira Arias (parkoersrecord met 1u06:35) en Rocio Berbel Alt uit Argentinië.

Trager dan twee jaar geleden

Van de 5573 skaters uit 67 landen was Swings nadrukkelijk de favoriet. Twee jaar geleden was Swings er eveneens in geslaagd een ontsnapping met succes af te ronden. Toen liet hij een tijd van 56:49 noteren. Die chrono geldt als officieus wereldrecord. Zijn coach Jelle Spruyt zei toen onmiddellijk dat het nog wel twee minuten sneller zou kunnen.

Zeven keer is Swings gestart in wat zijn favoriete marathon is geworden. De eerste keer, in 2011, werd hij zevende. Een jaar later eindigde hij als tweede.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Andere sporten