Zover reiken de tentakels van Dejan Veljkovic, die alles over zijn louche deals op tafel belooft te gooien

© Photo News

Met spelersmakelaar Dejan Veljkovic (48) heeft ons land voor het eerst een spijtoptant. In ruil voor openheid in zijn criminele boekhouding en contacten krijgt hij de ­garantie nooit nog een dag in de cel te ­moeten doorbrengen. De komende weken belooft hij alle geheimen uit de “rotte” Belgische voetbalwereld te onthullen. Want het netwerk van de makelaar is enorm.

Pieter Huyberechts en Michaël Van Damme

LEES OOK. Voetbalbond rekent ook op spijtoptanten

En of er gisteren in menig huiskamer van voetballers, trainers, collega-makelaars en bestuurs­leden stevig gevloekt is. Dat Veljkovic op een dag zou vrij­komen onder voorwaarden, stond in de sterren geschreven. Maar dat de Servische makelaar naar het gerecht zou overlopen? Dat zorgt voor onrust. “Tientallen mensen in de voetbalwereld zitten nu met de daver op het lijf”, zegt zijn advocaat Kris Luyckx. “En ik denk ­terecht.”

Luyckx maakte dinsdag bekend dat Veljkovic, spilfiguur in het grote voetbalschandaal, na weken onderhandelen een deal heeft gesloten met het federaal parket. Financieel kaal­geplukt en verplicht alle biechtgeheimen op tafel, in ruil voor een leven uit de gevangenis bij vrouw en kinderen? Hij moest niet lang twijfelen, klinkt het in zijn entourage. Wat hem in één klap tot eerste spijtoptant van ons land maakt, sinds de wet afgelopen zomer van kracht werd. Voor het gerecht is Veljkovic een gedroomde kroongetuige. Omdat zijn netwerk zo groot was. En zijn criminele witwaspraktijken zo frappant. Voor de rest van de voetbalwereld is de vriende­lijke praatjesmaker plots een “am­betante klikspaan”.

Het netwerk van de spelersmakelaar/spijtoptant

Spelers

Mats Rits: Vjelkovic loodste de middenvelder eind vorig seizoen naar Club Brugge. Speelde daarvoor bij KV Mechelen, dat verdacht wordt van matchfixing in de degradatiestrijd vorig seizoen.

Sofiane Hanni: Frans-Algerijnse voetballer die in mei 2016 een transfer versierde van KV Mechelen naar Anderlecht. Bayat snoepte hem af van Veljkovic bij zijn transfer naar Spartak Moskou.

Sergej Milinkovic-Savic: Via zijn goede relatie met Igli Tare, de sportief directeur van Lazio Rome, wist Veljkovic de Servische middenvelder van Racing Genk voor grof geld naar Italië te loodsen. Afgelopen zomer plakte die club een prijs van 150 miljoen euro op zijn hoofd.

Jordan Lukaku: Veljkovic stalde de jongere broer van Romelu Lukaku bij Lazio Roma.

Hamdi Harbaoui: Intussen wordt hij enkele jaren begeleid door die andere omstreden makelaar Mogi Bayat, maar daarvoor werkte de Tunesische spits van Zulte Waregem samen met Dejan Veljkovic. Hetzelfde geldt voor Anderlecht-middenvelder Sven Kums.

Ervin Zukanovic: Bosnische centrale verdediger die passeerde bij Dender, Eupen, Kortrijk en AA Gent waarna hij voor tal van Italiaanse clubs voetbalde. Cliënt en vriend van Veljkovic.

Ex-spelers

Milan Jovanovic: Veljkovic wist de ex-spits van Standard van Liverpool naar Anderlecht te loodsen, een transfer waarmee hij naam maakte in België. Jovanovic treedt intussen zelf op als makelaar en werkte samen met zijn goede vriend Veljkovic.

Bosko Balaban: Ex-spits van Club Brugge die als beginnend makelaar samen met Veljkovic de geflopte Club Brugge-speler Ivan Tomecak naar België haalde.

Zvonko Milojevic: Ex-doelman van Anderlecht die na een auto-ongeluk aan beide benen verlamd raakte. Veljkovic bleef zich na het ongeluk om hem bekommeren.

Milos Maric: De ex-middenvelder van AA Gent, Lierse, Lokeren en Waasland-Beveren werd tijdens zijn spelerscarrière begeleid door Veljkovic en is nu zelf makelaar geworden. Behartigt tegenwoordig de belangen van Club Brugge-trainer Ivan Leko.

Meteja Kezman: Ex-spits van PSV en Chelsea die in Servië gezien wordt als de spil in “Operatie Propere Handen”. Wordt ervan verdacht als zakenpartner van Veljkovic ettelijke miljoenen verduisterd te hebben.

Trainers

Besnik Hasi: Ex-Anderlecht-trainer die lang cliënt was van Dejan Veljkovic, maar vorig jaar met hem brak.

Ivan Leko: Werkte vroeger als speler en trainer met Veljkovic, maar heeft intussen een andere makelaar. Toen Leko trainer werd bij Club Brugge kreeg hij er weer toegang met spelers als Letica, Rits en Tomecak.

Georges Leekens: Hun relatie is vandaag koeler, maar toen Leekens trainer was bij Club Brugge was Veljkovic nog zijn makelaar.

Peter Maes: Werkte jarenlang samen met Veljkovic, maar de jongste tijd waren ze minder close. Werd ook ondervraagd door het gerecht.

Aleksandar Jankovic: Nog een coach die in het verleden met Veljkovic werkte en onder meer bij Lokeren en KV Mechelen passeerde, waar Veljkovic huismakelaar was.

Slavojub Muslin: Ex-coach van Lokeren en Standard en zelfs even bondscoach van Servië. Waarop die spelers van Veljkovic opriep en zo hun marktwaarde verhoogde.

Yannick Ferrera: Veljkovic was zeker niet de vaste makelaar van Yannick Ferrera, hun wegen kruisten in de periode dat Ferrera trainer was van KV Mechelen.

Philippe Vande Walle: tussen 2014 en 2016 keeperstrainer van KV Mechelen, waar Veljkovic toen Anthony Moris als doelman had. Had een goede band met Veljkovic.

Jugoslav Lazic: jarenlang keeper bij Sporting Lokeren en cliënt van Veljkovic. Tot maart 2018 keeperstrainer bij KV Mechelen.

Voetbalclubs en bestuurders

Sporting Lokeren - Willy Verhoost, Willy Reynders en Roger Lambrecht: Dejan Veljkovic was jarenlang de huismakelaar bij Lokeren, waar hij een hele stoet Balkan-spelers liet passeren. Werkte intensief samen met voorzitter Roger Lambrecht en sportief directeurs Willy Verhoost en Willy Reynders.

KV Mechelen - Johan Timmermans, Stefan Vanroy, Thierry Steemans, Olivier Somers: Door het aanleveren van goudhaantjes als Obradovic en Kosanovic won Veljkovic het vertrouwen van KV Mechelen en kon hij er huismakelaar worden. Veljkovic wordt ervan verdacht samen met bestuurders van KV Mechelen geprobeerd te hebben de club via matchfixing in eerste klasse te houden.

Waasland-Beveren - Dirk Huyck en Olivier Swolfs: Het gerecht hoorde via telefoontaps vreemde gesprekken tussen Veljkovic en Dirk Huyck, de voorzitter van Waasland-Beveren die zouden kunnen wijzen op poging tot matchfixing. Ook financieel directeur Olivier Swolfs werd opgepakt en onder voorwaarden vrijgelaten.

Luc Devroe: Veljkovic werkte met Luc Devroe -toen sportief verantwoordelijke bij KV Oostende- samen voor de transfers van Jordan Lukaku en Adam Marusic naar Lazio Roma. Intussen is Devroe met Coucke naar Anderlecht verhuisd.

Herman Van Holsbeeck: Veljkovic deed heel wat transfers van een naar Anderlecht toen Herman Van Holsbeeck er sportief manager was. Door diens nauwe relatie met Mogi Bayat bekoelde de liefde.

Club Brugge: Veljkovic werd een tijdlang buitengehouden bij Club Brugge, maar dat veranderde toen Leko er trainer werd.

Standard - Olivier Renard: Werkten vaak samen toen Rendard sportief directeur was bij KV Mechelen. Het botste wel eens, maar ook na de verhuis van Renard naar Standard wist Veljkovic er spelers te plaatsen.

Eendracht Aalst: Veljkovic deed talloze zaken met de club waar hij heeft gevoetbald.

SK Lierse: Club waarmee Veljkovic eerder in zijn makelaars carrière geregeld mee samenwerkte.

KV Kortrijk: Veljkovic stalde tal van Balkan-spelers bij de West-Vlaamse club.

Andere figuren uit het voetbal

Bart Vertenten: Onderhield nauwe contacten met Veljkovic, die hem beloofde zijn scheidsrechterscarrière te steunen. Wordt verdacht van matchfixing.

Sebastien Delferière: De Belgische topref had een innige vriendschap met Veljkovic van wie hij voordelen aanvaardde zoals een korting bij een aankoop van een auto. Wordt verdacht van matchfixing.

Uros Jankovic: Zakenpartner die in het buitenland werd opgepakt op verdenking van witwassen.

Dragan Siljanoski: Ex-manager van Club Brugge-coach Ivan Leko. De Macedonische ex-speler van Antwerp wordt vooral gelinkt aan de entourage van Dejan Veljkovic.

Laurent Denis: Voormalig huisadvocaat van Anderlecht, betrokken in de zaak-Ye, intussen partner van Mogi Bayat, maar hij werkte voor de transfer van Milan Jovanovic naar Anderlecht intensief samen met Veljkovic.

Paul Allaerts: Uit de telefoontaps bleek dat Veljkovic ging dineren met de voormalige scheidsrechtersbaas, intussen bestuurder bij Moeskroen.

Mogi Bayat: De grote rivaal van Dejan Veljkovic als spelersmakelaar. Snoepte Sofiane Hanni van hem af, maar deelde toch een klein stuk van de commissie voor diens transfer naar Spartak Moskou met Veljkovic.