‘Klokkenluider Football Leaks’ opgepakt in Boedapest

‘Football Leaks’ ging onder meer in op een klacht wegens verkrachting tegen de Portugees Cristiano Ronaldo. © REUTERS

Een 30-jarige Portugees, Rui Pinto, werd opgepakt door de Hongaarse autoriteiten. De Portugese politie verdenkt hem van datadiefstal en poging tot afpersing. Volgens zijn advocaten, die overlevering naar Portugal proberen tegen te houden, is Pinto de man achter het klokkenluidersplatform Football Leaks.

Nikolas Vanhecke

Pinto werd gisteravond in de Hongaarse hoofdstad Boedapest opgepakt. Het Portugese gerecht had tegen hem een Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd. De Polícia Judiciária, de Portugese federale gerechtelijke politie, spreekt in een persverklaring over vermoedens van ‘poging tot afpersing, onrechtmatige toegang tot informatie en schending van geheimhouding’. De Portugese autoriteiten vragen zijn overlevering.

De opgepakte man heeft onder anderen een Franse advocaat in de arm genomen. Die advocaat, William Bourdon, heeft ook al opgetreden voor NSA-klokkenluider Edward Snowden, Hervé Falciani (klokkenluider in het SwissLeaks-schandaal) en Antoine Deltour (LuxLeaks). Bourdon beschrijft zijn cliënt als ‘een grote Europese klokkenluider en onderdeel van Football Leaks’. Volgens Bourdon wilde Pinto criminele toestanden in het voetbal aantonen.

Behalve Bourdon heeft Pinto ook nog een Portugese en Hongaarse advocaat aangesteld.

De onthullingen van Football Leaks over wanpraktijken in het professionele voetbal hebben de afgelopen jaren geleid tot verschillende onderzoeken in diverse Europese landen. Informatie uit Football Leaks is gebruikt om ernstige gevallen van belastingontwijking aan te pakken.

Zwijgen opleggen

De advocaten van Pinto schrijven in een verklaring dat hij aangeeft dat hij de afgelopen jaren bedreigd zou zijn en dat verschillende mensen hem op ‘elke mogelijke manier het zwijgen hebben willen opleggen’. De advocaten zullen nu alles in het werk stellen om uitlevering aan Portugal tegen te gaan. Ze benadrukken ook dat Rui Pinto als klokkenluider specifieke bescherming kan genieten.

Een organisatie voor klokkenluiders heeft al haar steun voor de opgepakte Portugees toegezegd. ‘De Frans-Amerikaanse stichting The Signals Network heeft besloten om Rui Pinto juridisch te ondersteunen’, zegt Delphine Halgand-Mishra, directeur bij The Signals Network. Deltour, die was betrokken in het LuxLeaks-schandaal, maakt deel uit van hun raad van bestuur.

Partners van het journalistieke onderzoeksnetwerk European Investigative Collaborations (EIC) hebben de voorbije twee jaar onderzoek gepubliceerd dat ook was gebaseerd op documenten uit ‘Football Leaks’. Afgelopen november werkte De Standaard daar aan mee. Uit principiële overwegingen, en om bronnen te beschermen, geeft EIC geen commentaar op de identiteit van bronnen.