Remkes vindt dat Plasterk geen premier moet worden

Nieuws
VVD-prominent en oud-informateur Johan Remkes vindt dat Ronald Plasterk geen premier moet worden. Zaterdag publiceerde NRC wederom over mogelijke misstanden rondom een patentaanvraag door Plasterk voor kankervaccins, die hem financieel en juridisch in problemen kunnen brengen. "Als daar inderdaad stevige verwijten te maken zijn, dan wordt het wel een hele lastige. Ik zou zelf mijn conclusies trekken", zei Remkes bij WNL op Zondag.
anp
zondag 19 mei 2024 om 13:11 aangepast 16:05
Afbeelding
beeld anp

"Ik vind dat het aanzien van het politieke proces hierdoor zeer is geschaad", zegt de VVD'er. "Je kan voorspellen dat de naam die genoemd wordt als gevolg hiervan ook in feite nu al stevig is aangetast. Mocht hij het worden dan is dit een hele slechte start."

Plasterk is nog niet officieel voorgedragen als mogelijke premier door de formerende partijen, maar zijn naam zingt wel rond in Den Haag.

Omtzigt

Een van de mogelijke andere struikelblokken is zijn band met NSC-leider Pieter Omtzigt. Die heeft een deuk opgelopen tijdens een Kamerdebat over de informatiefase onder Plasterk. De oud-informateur vertelde dat Omtzigt zijn dienstauto heeft geleend om naar een hotel te rijden om journalisten te vertellen waarom hij was weggelopen van de gesprekken. Hier heeft Plasterk vrijdag publiekelijk zijn excuses over aangeboden in een brief in De Telegraaf. Remkes spreekt van een "rare volstrekt idiote brief".

"Ik ga daar geen oordeel over geven", was het antwoord van Caroline van der Plas toen haar bij Buitenhof werd gevraagd of Plasterk nog premier kan worden. Die vraag zal moeten worden beantwoord door Plasterk zelf, vindt de BBB-leider. Ze wil ervoor waken "om mensen aan een schandpaal te gaan nagelen voordat is bewezen dat iets wel of niet gebeurt".

De NOS meldt zondagmiddag op basis van anonieme bronnen dat het steeds onwaarschijnlijker wordt dat Plasterk premier wordt. Elk van de vier partijen zou twijfelen over zijn voordracht.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hamas: standpunt Blinken obstakel bij onderhandelingen

Een hoge functionaris van Hamas stelt dat het standpunt van de Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken een obstakel vormt bij de onderhandelingen over vrede in de Gazastrook.

Afbeelding

Presentatoren blikken samen terug in laatste uitzending Op1

Alle huidige presentatoren van Op1 blikken donderdag in de allerlaatste uitzending van de NPO-talkshow samen terug op de afgelopen seizoenen van het programma. Alleen Fidan Ekiz is verhinderd, laat eindredacteur Frank Stojansek namens producent TVBV maandag weten aan het ANP.

Afbeelding

Rapport: verkoop of beursgang beste optie voor Volksbank

Privatisering via een beursgang of onderhandse verkoop is de beste optie voor de Volksbank. Dat staat in een analyse van NLFI, de stichting die de overheidsbelangen in financiële instellingen beheert, die demissionair minister Steven van Weyenberg (Financiën) aan de Tweede Kame..

Afbeelding

Bij Defensie gevonden Chinese malware trof duizenden organisaties

De Chinese spionagesoftware die vorig jaar werd gevonden op een computernetwerk van Defensie, is veel wijder verspreid dan tot nu toe bekend was. Hackers slaagden erin minstens 20.

Afbeelding

Wall Street begint voorzichtig aan belangrijke Fed-week

De aandelenbeurzen in New York zijn maandag voorzichtig begonnen aan de nieuwe beursweek. De aandacht van de beleggers op Wall Street gaat vooral uit naar het rentebesluit van de Federal Reserve, dat woensdag op het programma staat.

Afbeelding

Duitse president bezoekt in 1944 uitgemoord Frans dorp

De Duitse president Frank-Walter Steinmeier heeft een bezoek gebracht aan het tachtig jaar geleden door een eenheid van de SS uitgemoorde dorp Oradour-sur-Glane, niet ver van Limoges.