Lamborghini: nog te vroeg voor volledig elektrische sportauto

Nieuws
De Italiaanse sportwagenfabrikant Lamborghini wacht voorlopig met het volledig elektrisch maken van zijn sportwagens. Volgens Lamborghini-baas Stephan Winkelmann is het op zich geen probleem om snelle elektrische auto's te produceren. Alleen emotionele aspecten, zoals het brullende geluid van de V10-motor van de Huracan, kunnen niet zomaar worden nagebootst.
anp
zondag 19 mei 2024 om 10:10
Afbeelding
beeld anp

Volledig elektrische supercars "verkopen tot nu toe niet", heeft Winkelmann gezegd in een interview. "Het is nog te vroeg en we moeten in de toekomst afwachten of en wanneer dit gaat gebeuren."

Lamborghini, dat vorig jaar wereldwijd voor het eerst meer dan 10.000 van zijn exclusieve auto's verkocht, is al wel succesvol met plug-in hybrides, waaronder de Revuelto-sportwagen. Winkelmann zei in maart dat er voor de Revuelto zelfs een wachttijd is van twee jaar.

Ferrari

Maar zoals het er nu naar uitziet, zal het eerste volledig elektrische model op zijn vroegst in 2028 op de markt komen. Daarmee loopt Lamborghini achter op aartsrivaal Ferrari, die vastberaden is om eind volgend jaar al zijn eerste elektrisch aangedreven sportauto te onthullen.

Voor fabrikanten van exclusieve sportauto's is de overstap naar elektrisch niet verplicht door regelgeving. Deze kleinere producenten komen in aanmerking voor vrijstelling van strengere emissielimieten in onder meer Europa. De Europese Unie stelt ook regels op om het gebruik van zogeheten e-brandstoffen mogelijk te maken, waarmee het volledig uitsterven van verbrandingsmotoren kan worden voorkomen.

Lamborghini, dat onderdeel is van het Volkswagen-concern, is volgens Winkelmann wel bezig de toeleveringsketen en het productieproces te herzien. Het doel is om tegen 2030 Lamborghini's te produceren met 40 procent minder CO2-uitstoot dan momenteel. Bij de ontwikkeling van synthetische brandstoffen profiteert Lamborghini tevens van de inspanningen van Porsche, dat ook tot Volkswagen behoort.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Commissie aan politiek: maak vaart met verbeteren rechtsstaat

Het parlement en het aanstaande kabinet moeten haast maken met het versterken van de rechtsstaat, vindt de Staatscommissie rechtsstaat. Nog te vaak lijden burgers onder "de verwaarlozing van de rechtsstaat", oordeelt de commissie.

Afbeelding

Grote BBB-fractie in Overijssel raakt twee Statenleden kwijt

Twee leden van Provinciale Staten in Overijssel hebben zich afgescheiden van de BBB. Het gaat om Adam Bakker en Jos Rosendaal, die in een verklaring melden 'na zorgvuldige afweging' te hebben besloten zich af te splitsen van de BBB-fractie. Die bestaat nu nog uit vijftien leden.

Afbeelding

In 't Veld keert niet terug in EP, geen spijt van vertrek uit D66

Sophie in 't Veld (Volt België, ex-D66) moet uit het Europees Parlement, nu Volt-België bij de Europese verkiezingen geen zetel heeft behaald. Maar ze heeft er geen spijt van dat ze vorig jaar opstapte bij D66 en zich bij Volt aansloot.

Afbeelding

Duitse regering wil geen vervroegde parlementsverkiezingen

De Duitse regering overweegt geen vervroegde parlementsverkiezingen uit te schrijven na de slechte prestaties van coalitiepartijen bij de Europese verkiezingen. Een regeringswoordvoerder zei op een persconferentie dat wordt vastgehouden aan de huidige planning.

Afbeelding

Italiaanse die vastzit in Hongarije verkozen voor Europarlement

De Italiaanse Ilaria Salis, die in Hongarije in huisarrest zit en terechtstaat voor het aanvallen van neonazi's, is verkozen voor het Europarlement. Daardoor kan de antifascistische activist mogelijk immuniteit krijgen.

Afbeelding

Volvo roept duizenden elektrische auto's terug, ook in Nederland

Volvo roept bijna alle 72.000 elektrische auto's van het model EX30 terug om een mogelijke softwarefout. Dat meldt het Zweedse bedrijf maandag. Door de softwarefout zouden de snelheidsmeters van de stationwagens in een testmodus belanden bij het starten van de motor.