© Jan Boey

Eerste fase heraanleg park start begin volgend jaar

De totaalvisie voor de heraanleg van het Boomse park is voor de gemeente klaar. Na het fiat van het schepencollege spreekt onroerend erfgoed zich uit. Een eerste fase, de heraanleg van de picturale tuin, is al goedgekeurd, goed voor 1,5 miljoen euro.

Jan Boey

Voormalig secretaris van het OCMW Jo Piessens heeft van burgemeester Jeroen Baert (N-VA) eerder al de opdracht gekregen om het dossier ‘Boom park’ voor te bereiden. “Geen oplapwerk meer. Er is nu een overkoepelende visie uitgeschreven voor het ganse park waarin alle deelprojecten van renovaties in de toekomst passen”, legt de burgemeester uit.

Een eerste project gaat begin 2020 in uitvoering. Het gaat om de picturale tuin en Franse vijvers, met stenen bruggen, aangelegd eind jaren twintig. In 1940 is het park als landschap geklasseerd vanwege de esthetische waarde. Er staan ook beelden ontworpen door de kunstenaars Ernest Wijnants, George Minne en Rik Wouters. Voor de renovatie van vijvers, oevers en bruggen is een Vlaamse subsidie toegekend van 900.000 euro. De werken zijn geraamd op 1,5 miljoen euro en starten rond de jaarwisseling.

Groene long

“Het park moest bij de aanleg in het oog springen en een groene long vormen voor de bevolking en passanten”, legt Jo Piessens uit. Tot 1938 was het in intercommunaal beheer, sindsdien in beheer van de gemeente Boom. Het Boomse park is meer dan bomen, groen en vijvers. “Er staan heel wat gebouwen die door de jaren heen zijn ingevuld, meestal met recreatieve bedoelingen: het parkpaviljoen, het zwembad, het voetbalstadion, het melkhuisje, het speelbos en de gemeentelijke serres”, legt Jo Piessens uit.

Burgemeester Jeroen Baert verduidelijkt dat ook de atletiekpiste en accommodaties, zijde Beukenlaan, inmiddels zijn gerenoveerd. Voor erfgoed zijn er enkele struikelblokken in het dossier. “In de toekomst moet het zwembad verdwijnen en wacht een oplossing voor het voetbalstadion. De gemeente wil dan weer een overdekt terras aan ’t Melkhuisje om deze accommodatie een beetje gebruiksvriendelijker te maken, ook al zal dit geld blijven kosten aan de gemeente. Het is een service aan de bevolking”, zegt burgemeester Jeroen Baert. Hij voegt eraan toe dat het niet is omdat de visie in principe tot 2041 reikt, dat het ook tot dan zal duren.