LIVE. Oekraïens leger boekt “tastbare resultaten” in regio rond Charkov

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne doet Europa en de wereld daveren op zijn grondvesten. Volg de belangrijkste ontwikkelingen hier op de voet!

jvh, gjs, tg, mtm, wver, lto, sgg, gli, mts, adb
Guy Stevens

Russische geleide bommen treffen woonwijk in Charkov: negen gewonden

Bij een Russische luchtaanval op de Oekraïense stad Charkov zijn minstens negen mensen gewond geraakt. Een van hen is in kritieke toestand. Er brak brand uit in een woonwijk, aldus lokale functionarissen. "Een van de geleide luchtbommen heeft volgens voorlopige gegevens een café geraakt vlakbij een woning met meerdere verdiepingen", vertelde Serhi Bolvinov, hoofd van de onderzoeksafdeling van de regionale politie, op de nationale tv.

Regionaal gouverneur Oleh Syniehubov zei dat een benzinestation ook in brand vloog als gevolg van de aanval.
Guy Stevens

"Kerncentrale Zaporizja aangevallen door Oekraïense drone"

De kerncentrale van Zaporizja is aangevallen door een Oekraïense drone, meldt de overheid die Rusland er tijdens de bezetting geïnstalleerd heeft. Grote beschadigingen werden daarbij niet aangericht.
Guy Stevens

Britse minister: "China helpt Rusland zich te bewapenen"

China helpt Rusland om zich te bewapenen voor de oorlog tegen Oekraïne. Dat zei de Britse minister van Defensie Grant Shapps. Hij zei dat de Britse en Amerikaanse inlichtingendiensten ontdekten dat "dodelijke hulpgoederen" van China naar Rusland gevlogen worden, om vervolgens ingezet te worden in Oekraïne. Maar concrete bewijzen legde hij woensdag niet voor.

Het jongste bezoek van de Russische leider Vladimir Poetin aan China, en de onderlinge handel die met twee derde gestegen is, tonen aan dat er een diepere relatie bestaat, zei Shapps op een conferentie in Londen. De samenwerking van de twee kernmachten "moet reden tot bezorgdheid zijn". China probeerde sinds het begin van de oorlog om zich te profileren als een matigende invloed op Poetin. 

"Het is tijd dat de wereld wakker wordt", zei Shapps. Concrete plannen en NAVO-capaciteit is volgens hem nodig. "En dat begint met het leggen van de eerste steen voor een algemene verhoging van de uitgaven voor onze collectieve afschrikking."
Guy Stevens

Kremlin: "Winsten van bevroren Russische tegoeden gebruiken, is nog altijd diefstal"

De Russische regering heeft gereageerd op de beslissing van de Europese lidstaten om inkomsten uit Russische tegoeden die in de EU bevroren zijn, te gebruiken in Oekraïne. "Het gaat in tegen alle normen van de economie", zegt Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov. "We zien dat de EU voorzichtig handelt, ze snappen welk risico dit soort beslissingen oplevert en welke gevolgen het voor hen onvermijdelijk zal hebben. Daarom opteren ze voor de bescheiden optie, de inkomsten gebruiken. Maar zelfs de bescheiden optie is nog altijd diefstal." 

De G7 hebben sinds de Russische invasie van Oekraïne voor ongeveer 276 miljard euro aan bevroren Russische tegoeden. Volgens schattingen zullen die tegen 2027 15 à 20 miljard euro inkomsten opleveren. 
Jef Van Hoofstat

Rusland claimt verovering van dorp Klishchiivka in oosten Oekraïne

Rusland claimt dat het Klishchiivka veroverd heeft, een dorp in de Oekraïense regio Donetsk. Het dorp ligt net ten zuiden van Bachmoet. In september 2023 had Oekraïne het dorp nog heroverd in een tegenoffensief.
Bij drone-aanvallen in de Russische regio Belgorod, aan de grens met Oekraïne, kwam woensdag dan weer een man om het leven, en raakten twee anderen gewond. Ze werden geraakt door brokstukken die door het Russische leger werd neergehaald, zegt gouverneur Vjatsjeslav Gladkov.
Jef Van Hoofstat

Rusland wil grenzen in Baltische Zee anders leggen, Litouwen en Finland steigeren: “Opzettelijke, escalerende provocaties”

Het Russische ministerie van Defensie maakt plannen om de grens in de Baltische Zee te verleggen, en de Russische territoriale wateren dus uit te breiden. Buurlanden en NAVO-leden Litouwen en Finland reageren scherp, en hebben het over “opzettelijke, escalerende provocaties”. Lees hier meer.
Jef Van Hoofstat

Rusland overhandigt zes Oekraïense kinderen aan families

Rusland heeft woensdag zes Oekraïense kinderen overhandigd aan hun Oekraïense families. Dat gebeurde na bemiddeling door Qatar. Het gaat om zes jongens tussen 6 en 17 jaar oud. Ze werden overgedragen op de Qatarese ambassade in Moskou. De overhandiging gebeurde in aanwezigheid van de kindercommissaris van het Kremlin, Maria Lvova-Belova.

Het Kremlin wordt ervan beschuldigd de deportatie van duizenden minderjarigen uit Oekraïne te hebben georkestreerd. Lvova-Belova en de Russische president Vladimir Poetin worden door het Internationaal Strafhof wordt vervolgd voor de deportatie van kinderen. Oekraïne eist de terugkeer van bijna 20.000 minderjarigen die "gedeporteerd of onder dwang verplaatst" zijn naar Rusland sinds het begin van de oorlog in februari 2022.
Jef Van Hoofstat

Sovjet-automerk Volga maakt comeback

Rusland heeft het voormalige Sovjet-automerk Volga nieuw leven ingeblazen. Het door de staat gecontroleerde persbureau Tass spreekt van drie modellen, die in 2024 in serie van de band zullen beginnen te rollen. Lees hier meer.
Ans Debruyne

VS: "Rusland heeft waarschijnlijk antisatellietwapen in ruimte gestuurd"

Volgens de Verenigde Staten heeft Rusland een satelliet gelanceerd die waarschijnlijk een ruimtewapen is. De satelliet kan vermoedelijk andere satellieten aanvallen en bevindt zich in een baan om de aarde, zei Pentagonwoordvoerder Pat Ryder dinsdag.

De lancering vond plaats op 16 mei. De Russische satelliet bevindt zich nu in dezelfde baan als een Amerikaanse overheidssatelliet, voegde Ryder eraan toe. Op de vraag of de Russische satelliet een bedreiging vormde voor de Amerikaanse satelliet, zei Ryder: "Nu ja, het is een ruimteverdedigingswapen in dezelfde baan als een Amerikaanse overheidssatelliet." 

Vergelijkbare Russische lanceringen vonden al plaats in 2019 en 2022, en de plaatsvervangende Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties Robert Wood uitte eerder soortgelijke bezorgdheden als Ryder.
Guy Stevens

Oekraïens leger boekt "tastbare resultaten" in regio rond Charkov

Het leger van Oekraïne heeft "tastbare resultaten" geboekt in de regio rond de noordoostelijke stad Charkov. Dat meldt de Oekraïense president Volodimir Zelenski. "In de regio Charkov vernietigen onze troepen de bezetter. De resultaten zijn tastbaar", klinkt het.

In de regio rond Charkov voert het Russische leger sinds 10 mei een offensief uit. De Oekraïense president gaf vorige week nog toe dat Rusland terreinwinst had geboekt met het offensief in de regio. Maar sinds enkele dagen boeken de Oekraïense strijdkrachten vooruitgang.
Guy Stevens

Oekraïne wil dat het Westen Russische raketten vanaf zijn grondgebied neerschiet

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Koeleba heeft dinsdag aan de westerse bondgenoten gevraagd om Russische raketten gericht op Oekraïne vanuit hun grondgebied neer te schieten. "Er is geen enkel juridisch, veiligheids- of moreel argument dat onze partners ervan zou weerhouden om Russische raketten boven Oekraïens grondgebied vanaf hun grondgebied neer te schieten", aldus Koeleba tijdens een persconferentie met zijn Duitse collega Annalena Baerbock.

Aan het begin van de invasie had Oekraïne al een beroep gedaan op het Westen om te helpen bij het neerschieten van Russische raketten boven zijn grondgebied. De bondgenoten vonden het risico op escalatie van het conflict echter te groot. Koeleba wees dit argument dinsdag resoluut van de hand door erop te wijzen dat het neerschieten van raketten Rusland of Russische soldaten niet in gevaar brengt. Het zijn "stukken metaal die de dood van Rusland naar Oekraïne brengen", benadrukte hij. "Als jullie het niet willen doen, geef ons dan alle benodigde middelen. We zullen ze op Oekraïens grondgebied inzetten en deze raketten zelf onderscheppen."
Guy Stevens

Kritische Russische ex-generaal gearresteerd

De Russische generaal Ivan Popov, die vorige zomer ontslagen werd omdat hij waarschuwde voor moeilijkheden aan het front, is gearresteerd voor 'fraude'. Dat hebben Russische persagentschappen dinsdag gemeld. "De officier is op 17 mei in hechtenis genomen op verdenking van grootschalige fraude", verklaarde een militaire rechtbank in Moskou aan het Russische persagentschap TASS. De voormalige generaal zal minstens twee maanden in voorarrest zitten en riskeert tot tien jaar gevangenisstraf.

Sinds eind april zijn ten minste twee hoge Russische legerofficieren, Timoer Ivanov en Youri Kuznetsov, gearresteerd op beschuldiging van corruptie. De minister van Defensie, Sergej Sjojgoe, werd ook vervangen door de econoom Andrei Beloesov. Met de aanstelling van Beloesov wil de Russische president Vladimir Poetin zijn oorlogsmachine, die op volle toeren draait, "optimaliseren".

Popov beweert zelf dat hij ontslagen werd als generaal omdat hij de opperbevelhebbers van het Russische leger "hardvochtig" had gewezen op het zware verlies aan mensenlevens en het gebrek aan moderne gevechtsuitrustingen in Oekraïne.
Guy Stevens

Oekraïne: "Russisch schip vernield bij aanval op Krim"

Bij de luchtaanval op de Krim van afgelopen zondag heeft het Oekraïense leger een Russisch oorlogsschip vernietigd. Dat heeft de Oekraïense marine gemeld. Meer details ontbreken voorlopig.
Guy Stevens

Rusland start met eerste fase van nucleaire oefeningen dichtbij Oekraïne

Het Russische ministerie van Defensie kondigt aan dat Rusland begonnen is met nucleaire oefeningen. In een eerste fase gaat het om "praktische opleidingen voor de voorbereidingen en het gebruik van niet-strategische nucleaire wapens" in het zuidelijke militaire district (dicht bij Oekraïne, nvdr), klinkt het, en de oefening heeft betrekking op Iskander- en Kinzhal-raketten. De oefening is bedoeld om ervoor te zorgen dat eenheden en uitrusting klaar zijn voor “het gevechtsgebruik van niet-strategische kernwapens om te reageren en onvoorwaardelijk de territoriale integriteit en soevereiniteit van de Russische staat te waarborgen in reactie op provocerende uitspraken en dreigementen van individuele Westerse functionarissen tegen de Russische Federatie”, aldus het ministerie.

De Russische president Vladimir Poetin had eerder deze maand het bevel gegeven om over te gaan tot die oefeningen. Dat was toen volgens het Kremlin het gevolg van "militante verklaringen" van westerse functionarissen. Het ging meer bepaald over uitspraken van de Franse president Emmanuel Macron, die had geopperd dat er best Europese troepen in Oekraïne ingezet kunnen worden om het Russische leger daar te bestrijden. De Britse minister van Buitenlandse Zaken David Cameron had dan weer gezegd dat Oekraïne het recht had om door Londen geleverde wapens te gebruiken om doelen in Rusland aan te vallen. Volgens Poetin reden genoeg om aan te tonen dat een aanval dreigde tegen zijn land, en dus zijn tanden te tonen.

Veiligheidsanalisten zeggen dat de oefening is bedoeld als een waarschuwingssignaal van Poetin om het Westen ervan te weerhouden zich nog meer in de oorlog in Oekraïne te mengen, waar het wel wapens en inlichtingen aan Kiev heeft geleverd, maar geen troepen heeft gestuurd.
Guy Stevens

België wil voor juli EU-toetredingsonderhandelingen met Oekraïne openen

Het Belgische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie wil nog voor het einde van juni de toetredingsonderhandelingen met Oekraïne en Moldavië op gang trekken. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib dinsdag bevestigd.

De toetredingsonderhandelingen met een kandidaat-lidstaat worden steeds gestart met een zogenaamde intergouvernementele conferentie. "We zijn nog steeds vastbesloten om deze intergouvernementele conferentie te organiseren tijdens ons voorzitterschap, dus voor het einde van juni, zowel met Oekraïne als Moldavië", zo verklaarde Lahbib op een bijeenkomst van de ministers bevoegd voor Europese Zaken in Brussel.

Onder meer Frankrijk, Zweden, Ierland en Finland betoogden dat de toetredingsonderhandelingen met de twee landen voor het einde van het Belgische voorzitterschap geopend moeten worden. Nadien neemt Hongarije de voorzittershamer over. Boedapest meent dat de voorwaarden voor de lancering van de onderhandelingen niet ingelost zijn en probeerde al meermaals het toenaderingsproces te vertragen.
Guy Stevens

Meer dan 3.000 Oekraïense gevangenen melden zich aan bij het leger

Duizenden Oekraïense gevangenen hebben de nieuwe mogelijkheid aangegrepen om hun cel in te ruilen voor het leger. Meer dan 3.000 gevangenen hebben zich volgens Olena Vysotska, onderminister van Justitie, aangemeld voor de nieuwe regeling om de krijgsmacht te versterken. "Dit hadden we al voorspeld voor het aannemen van de wet", zegt Vysotska. Ze zei dat 20.000 gevangenen in aanmerking zouden kunnen komen voor de regeling en dat 4.500 van hen interesse hebben getoond. 

Misdadigers die zijn veroordeeld voor moord, verkrachting, ander seksueel geweld en misdaden tegen de nationale veiligheid kunnen hun straf niet ontlopen via deze regeling. Die geldt alleen voor gevangenen met een straf van minder dan drie jaar cel.

Oekraïne heeft grote tekorten aan manschappen in de oorlog tegen Rusland. De Russen introduceerden aan het begin van de oorlog een vergelijkbare regeling voor gevangenen.
Guy Stevens

Tot 10 procent minder Russische tarwe verwacht

Door het ongewoon koude weer zijn de schattingen voor de volgende Russische tarweoogst deze maand weer naar beneden bijgesteld. De bezorgdheid over een krapper aanbod legt druk op de termijnmarkt. De prijzen schommelen dinsdag rond de hoogste prijs in negen maanden.

Het Russische Instituut voor Landbouwmarktstudies (IKAR), dat Russische en globale landbouw- en voedselsystemen onderzoekt, heeft zijn verwachtingen voor de Russische tarweoogst van 2024-2025 in mei met 10 procent naar beneden bijgesteld. Na een nauwkeurigere beoordeling van vorstschade en droogte in het zuiden van het land gaat het nu uit van een productie van 83,5 miljoen ton. Volgens schattingen van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) zal 's werelds grootste tarweteler de productie op jaarbasis met 4 procent zien dalen.
Jef Van Hoofstat

Russische wetenschapper (77) veroordeeld voor landverraad

De Russische wetenschapper Anatoli Maslov is veroordeeld voor landverraad. De 77-jarige natuurkundige moet veertien jaar naar een strafkolonie omdat hij geheime informatie over het Russische raketprogramma zou hebben gedeeld met Duitsland.
Maslov heeft meegewerkt aan de ontwikkeling van hypersonische raketten, wapens die zo snel gaan dat de luchtafweer ze niet kan onderscheppen. De wetenschapper zegt onschuldig te zijn aan het lekken van documenten.
Nog twee andere wetenschappers van hetzelfde instituut zijn opgepakt voor landverraad. Vorig jaar kreeg een Russische wetenschapper ook al twaalf jaar strafkolonie omdat hij soortgelijke informatie zou hebben gedeeld met Nederland.
Jef Van Hoofstat

EU-lidstaten bezegelen deal om winsten op Russische activa naar Oekraïne door te sluizen

De lidstaten van de Europese Unie hebben het akkoord bezegeld om de overwinsten op de geblokkeerde Russische overheidsactiva aan te wenden voor militaire en financiële steun aan Oekraïne. "De Raad van de Europese Unie heeft zijn akkoord bevestigd om de overwinsten op geblokkeerde Russische activa te gebruiken voor steun aan de militaire zelfverdediging en de heropbouw van Oekraïne in de context van de Russische agressie", meldt het Belgische voorzitterschap naar aanleiding van een bijeenkomst van de ministers van Europese Zaken in Brussel.
De lidstaten hadden enkele weken geleden al op diplomatiek niveau een compromis gevonden over de inzet van de winsten op de activa van de Russische centrale bank die sinds de invasie van Oekraïne worden geblokkeerd in de EU. Het gaat om meer dan 200 miljard euro aan activa, die zich voornamelijk in België bevinden bij effectenhuis Euroclear.
Volgens de Europese Commissie kunnen de overwinsten dit jaar 2,5 tot 3 miljard euro voor Kiev opleveren. 90 procent gaat naar de Europese Vredesfaciliteit, waarmee de EU wapenleveringen voor Oekraïne financiert. De rest is bestemd voor financiële steun via de zogenaamde Oekraïne-faciliteit.
Jef Van Hoofstat

Bijna 15.000 mensen ontheemd in Charkov in afgelopen drie weken

Bijna 15.000 mensen in de regio rond Charkov zijn ontheemd geraakt sinds de situatie er drie weken geleden escaleerde. Dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie. De organisatie roept heel Oekraïne nu al op om zich klaar te maken voor de komende winter.
De WHO en het Bureau van de Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor vluchtelingen hebben hun bezorgdheid geuit over de humanitaire situatie in de regio van Charkov. Meer dan 188.000 personen bevinden zich er nog steeds dicht bij de Russische grens, volgens WHO-vertegenwoordiger in Oekraïne Jarno Habicht.
De meerderheid van de mensen die geëvacueerd zijn, "zijn zeer kwetsbaar", zei een woordvoerster van de UNHCR. Dat gaat om meer dan 10.000 personen. Het VN-agentschap vreest dat de situatie in de stad zal verslechteren als het Russische offensief in de regio doorgaat. In Charkiv wonen ongeveer 200.000 vluchtelingen.
Ter voorbereiding op de winter, is de WHO is al begonnen met het sturen van verwarmingseenheden naar ziekenhuizen die door het ministerie van Volksgezondheid werden aangewezen. In de komende weken zullen ook tienduizenden mensen voorzien worden van zo'n eenheden. De WHO-vertegenwoordiger van het land bevestigt de noodzaak om ervoor te zorgen dat het gezondheidssysteem klaar is voor de winter.
De levering van medicijnen "is beter" dan aan het begin van de oorlog, meldt Habicht. Hij voegt er echter aan toe dat een groot probleem blijft dat het grootste deel van de bevolking geen medicijnen kan betalen. Hij meldt ook dat gezondheidspersoneel in de regio verder moet ondersteund worden.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen