© Sylvain Liekens

Rampoefening in campus Vesta simuleert ‘school shooting’: 10 doden en 35 gewonden

In campus Vesta in Emblem (Ranst) waar de provincie diverse opleidingen organiseert, kregen studenten van de postgraduaatsopleiding Rampenmanagment zaterdag een oefening voorgeschoteld om de samenwerking tussen politie, brandweer en medische hulpdiensten uit te testen. Ronald Ackermans, de bedenker van het scenario, zorgde voor een extra opgave door de vier terroristen die de school binnenvielen, te voorzien van een gevaarlijke chemische stof.

Sylvain Liekens

Gouverneur Cathy Berx stond op de eerste rij toen om 10u stipt vier gemaskerde overvallers het Vesta-gebouw binnenvielen. Meteen de start van een oefening waaraan zo’n 250 mensen deelnamen.

Na de inval lieten de eerste politiemensen niet lang op zich wachten. Heel omzichtig naderden ze het gebouw en ook de omgeving werd grondig geïnspecteerd om te controleren of de hulpdiensten hun mensen al veilig op pad konden sturen.

De eerste gewonde werd de door de politie buitengesleept en aan de hoofdingang gelegd. De man speelde zijn slachtofferrol met overtuiging en bleef de hele voormiddag voor dood liggen. De acteurs maken deel uit van een groep mensen die in Vesta een opleiding tot rampenfigurant volgen.

Na het eerste slachtoffer werden nog heel wat mensen ontzet. Ze werden een voor een grondig gefouilleerd. Eén man vond dat het allemaal te traag ging en liet dat luidkeels merken. De politie deed hem prompt de handboeien om.

De aarzeling van de hulpdiensten om gewonden te verzorgen die mogelijk bestraald waren en daarmee voor de verplegers een gevaar zouden kunnen betekenen, zorgde voor het soort oponthoud dat in een reële context voor heel wat frustratie zou kunnen zorgen. Dat wist ook Ronald Ackermans, directeur Rampenmanagment, die deze extra moeilijkheid met opzet in de oefening had verwerkt.

“We zijn tevreden over hoe realistisch het geheel is opgezet. Ook de inzet van de ‘slachtoffers’ is werkelijk onovertroffen. De samenwerking tussen de diverse diensten en hoe ze de wachttijden nog kunnen verkorten wordt zeker stof voor kleinere oefeningen. Er moet nog sneller op elkaar worden ingespeeld, dat was duidelijk te zien.”

Ook in het commandocentrum waar alle diensten vertegenwoordigd waren, liep niet alles volgens het boekje. Er werd wel een persconferentie gepland, maar plots moesten de aanwezige persmensen onder begeleiding van de politie de zaal verlaten. Of dat deel van de oefening was, bleek niet helemaal duidelijk. De eindbalans van tien doden en 35 gewonden was gelukkig wel helemaal fictief.