Hoopvol nieuws voor mensen met een allergie voor pindanoten

© Shutterstock

Wereldwijd krijgt rond de 1 procent van de kinderen te kampen met een pinda-allergie. Soms is de reactie daarop zo hevig dat je lichaam in shock kan gaan. Gelukkig wordt er volop gewerkt aan een nieuw medicijn om daarmee komaf te maken.

flb

Een nieuw medicijn dat pinda-allergie moet tegengaan zit ondertussen al in een derde testfase en de resultaten zijn veelbelovend, zo blijkt uit het onderzoek dat in New England Journal of Medicine werd gepubliceerd. AR101; zoals het medicijn voorlopig wordt genoemd, maakt dat kinderen met een allergie toch twee pinda's kunnen eten zonder dat er bijwerkingen optreden zoals huidklachten, vochtophopingen, problemen aan de luchtwegen of zelfs het lichaam dat in shock gaat.

Met behulp van het medicijn moeten de kinderen dagelijks een dosis pinda innemen. Daardoor wordt beetje bij beetje hun tolerantie opgebouwd en kunnen op termijn de ernstige risico's beperkt worden als er per ongeluk toch iets van pinda wordt gegeten. De noot wordt namelijk in allerlei producten verwerkt, zonder dat je je er vaak van bewust bent.

Eind 2019?

Hoewel het medicijn nog goedgekeurd moet worden door de Amerikaanse Food and Drug Administration, klinkt het alvast veelbelovend. Dat wijst de studie uit die werd uitgevoerd bij 500 kinderen uit tien landen in Noord-Amerika en Europa. In de meeste gevallen hielp AR101 om helemaal geen allergische reactie te vertonen of om de symptomen te beperken. Voor zo'n 6 procent van de kinderen ging dat weliswaar niet op. Producent Aimmune is echter optimistisch en denkt dat het medicijn tegen eind 2019 beschikbaar zal zijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer